Performanţele porumbeilor români, confirmate numai cu Certificatul de Atestare a Rezultatelor

Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei de Porumbei din România a decis, anul trecut, să repună valorile pe piedestalul lor în viaţa columbofilă românească prin eliberarea unui Certificat de Atestare a Rezultatelor Sportive pentru porumbeii care participă sau au participat în „Liga Campionilor“, cea mai importantă competiţie de profil din România. Prin acest document, FNCPR – singura asociaţie naţională afiliată la Federaţia Columbofilă Internaţională (FCI) – doreşte să facă o distincţie clară între adevăraţii porumbei campioni şi titlurile înşelătoare oferite unor păsări care participă la competiţii care nu se desfăşoară sub egida FCI.

„Vrem să eliminăm orice fel de confuzii cu privire la titlurile porumbeilor. În România, singurii porumbei care pot fi Campioni Naţionali sunt porumbeii care participă la concursurile organizate sub egida Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România. Iar pedigree-le acestor porumbei vor fi însoţite, întotdeauna, de Certificatul de Atestare a Rezultatelor obţinute în Campionatul Naţional FNCPR. Numai în acest mod vor fi certificate titlurile obţinute. Punerea în circulaţie a acestui atestat a venit din dorinţa de a proteja interesele columbofililor români, precum şi cele ale columbofililor străini din întreaga lume, care doresc să obţină adevăraţii campioni ai României.
Acest certificat garantează, dincolo de orice dubiu, faptul că porumbelul căruia i-a fost acordat are rezultatele şi clasările menţionate acolo, lucru care elimină orice posibilă încercare de fraudare prin meţionarea altor rezultate sau inducerea în eroare prin nespecificarea federaţiei sub egida căreia s-au desfăşurat respectivele concursuri“, a declarat Marius Tunduc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România.

Certificatul de Atestare a Rezultatelor unui porumbel are un număr unic de înregistrare şi poartă, pe lângă semnăturile preşedintelui Federaţiei şi ale preşedintelui Comisiei Naţional-Sportive, sigiliul cu sigla şi denumirea Federaţiei în partea din dreapta jos. Totodată, în Certificat se menţionează seria porumbelului pentru care a fost eliberat şi proprietarul acestuia. Ataşată la acest document este o Anexă în care sunt enumerate toate rezultatele obţinute de pasăre în cariera sa sportivă. Anexa genereaza toate clasarile din cariera porumbelului in ordinea crescatoare a locurilor obtinute in clasamente, concursul, data, distanta, numarul de porumbei participanti si, distinct pe pagini separate, pozitia acestuia in campionatul judetean, provincial, national si olimpic organizate de catre FNCPR.

Pentru a o securiza anexa, aceasta poarta, de asemenea, acelaşi sigiliu, semnatura presedintelui federatiei şi, în plus, un timbru sec aplicat în partea dreaptă jos. Atât Certificatul, cât şi Anexa, sunt eliberate în dublu exemplar, unul în limba română şi cel de-al doilea în limba engleză. Trebuie precizat faptul că un astfel de certificat poate primi orice porumbel participant în competiţiile organizate de către Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România, indiferent de rezultatele obţinute de acesta. Spre exemplu, chiar dacă nu este campion la o categorie de zbor, însă are mai multe clasări bune în etape importante, cu număr mare de păsări angrenate, proprietarul porumbelului poate solicita un Certificat care să ateste aceste performanţe.
Tot ceea ce trebuie să facă crescătorul este să trimită o cerere pe adresa de email certificate@fcpr.ro, şi să plătească o taxă în cuantum de 130 de lei. „Noi, ca şi Federaţie, vom face eforturi susţinute pentru promovarea Certificatul de Atestare a Rezultatelor pe site-urile de profil din ţări cu tradiţie columbofilă. Spre exemplu, la iniţiativa noastră, vom populariza acest certificat pe cele mai importante site-uri columbofile din Belgia, Olanda, Japonia, China şi Taiwan, astfel încât crescătorii din aceste ţări, dar nu numai, care doresc să achiziţioneze porumbei din România, să fie bine informaţi cu privire la rezultatele reale ale păsării. Nu de puţine ori, din păcate, s-a întâmplat să auzim diverse, nici nu ştiu cum să le spun…, balcanisme, cu diverşi porumbei aşa-ziși campioni ai României, dar care, în fapt, nu putea primi această titulatură pentru că nu luaseră parte la competiţiile organizate de singura entitate columbofilă afiliată la Federaţia Columbofilă Internaţională (FCI), Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România. A sosit momentul să punem punct imposturii care macină la temelia credibilităţii columbofiliei româneşti“, a precizat Sorin Zamfir, vicepreşedinte pe probleme internaţionale din cadrul Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei din România.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO