Cum a luat naștere Berlin Național?

Pentru că ne apropiem cu pași foarte repezi de a noua ediție a concursului Berlin Național se cade să privim puţin în urmă, când o astfel de cursă era doar un vis frumos, și să vedem cum a început totul. Azi, la nouă ani distanță de primul concurs Berlin Național, etapele naționale sunt acel tip de concursuri pe care columbofilii le așteaptă cu sufletul la gură și pentru care se pregătesc în mod special. În cazul concursurilor naționale, extinse acum la nivelul întregii țări, suntem deja deținătorii unei tradiții care prinde contur cu fiecare sezon care trece.

Anul acesta, cu atât mai mult, am văzut ce înseamnă un concurs național și acest lucru ne face să privim cu ochi plini de speranță spre viitor, un viitor în care etapele naționale să fie chintesența fiecărui sezon competițional. Totul a început în 2011, când un grup de oameni cu idealuri mari și gânduri frumoase s-au avântat să dea contur unui vis care dăinuia de multă vreme în inimile columbofililor români. Privit cu scepticism de mulți dintre crescători, Berlin Național a devenit realitate în sezonul din 2011 și, fără să greşim, putem spune că a fost un real succes dacă privim doar la faptul că a deschis căi pe care nu și le-a imaginat nimeni, a motivat și a inspirat mulți crescători și, poate cel mai important aspect, a fost precursorul devenirii moderne a sportului columbofil din România. „La început a fost greu, și aici mă refer la perioada când încă discutam despre organizarea unei etape de acest fel. Au fost multe păreri, și pro și contra, în special din pricina faptului că ne-am dorit să fie de la început o etapă națională, nu numai cu denumirea. Adică să fie o etapă la care să participe crescători din întreaga țară, indiferent de zonă. Ne-am dorit să creem ceva al nostru, pe modelul etapelor cunoscute de afară, dar care să ne caracterizeze și să ne reprezinte pe noi și porumbeii noștri. Așa am ajuns să organizăm pentru prima dată, în 2011, Berlin Național. Acum, privind în urmă, suntem bucuroși de ce am realizat, de dezvoltarea acestor etape și de cum se practică acum columbofilia în România. Personal, pentru că mi-am dorit mult să reușim, susțin cu tot sufletul organizarea pe mai departe a acestor etape și mă bucur că sunt foarte apreciate și căutate de crescătorii noștri”, a precizat Florian Bilan, președintele Comisiei Naționale Sportive a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România.
În pofida privirilor sceptice, etapa Berlin Național din 2011 a fost o demonstrație de forță în adevăratul sens al cuvântului. Spre capitala Germaniei au plecat 3.945 de porumbei, angajați de 947 de crescători din aproape toate județele țării. Concursul a avut loc pe 8 iulie, iar lansarea a fost una întârziată, ora 12:00, pentru ca șansele să fie egale pentru toți. A doua zi de concurs, la ora 06:29, în crescătoria lui Ionuț Burcă (foto) din Vladimirescu, Arad, ajungea femela 0104070/2009, câștigătoarea concursului și femela care, alături de crescătorul ei, vor intra în istorie, ca primii câștigători ai concursului Berlin Național. „Am participat la Berlin Național cu gândul și cu dorința, încă de la început, de a câștiga. De când totul a fost confirmat și am aflat data la care va avea loc etapa, am început să pregătesc porumbeii special pentru a participa și a câștiga Berlin Național. Știam că a fost gândită cu scopul de a fi o „Barcelona” a românilor, o etapă de anvergură, la care crescătorii să își angajeze cei mai buni porumbei. La acea vreme, cursa Berlin Național era echivalentul unui campionat în sine, adică rezuma întregul an competițional. Abordam mereu etapa Berlin Național ca pe ceva senzațional, pentru că participau crescători din toate zonele țării, iar câștigarea etapei Berlin Național echivala cu un titlu de campion național. Când a sosit femela eu făceam curățenie în compartiment, pentru că așa procedam la fiecare concurs. La început nu mi-a venit să cred, nu mă așteptam să vină așa repede, dar când am realizat că este o sosire de la Berlin Național, am fost inundat de emoție”, ne-a transmis Ionuț Burcă.
Așadar, cu astfel de trăiri și gânduri a fost organizată și s-a desfășurat prima ediție a deja tradiționalului Berlin Național. Experiența sezoanelor trecute a făcut ca dorința de a participa și a câștiga Berlin Național să crească mereu, să motiveze constant crescătorii și a născut o competiție unică în România. Cu o astfel de moștenire și concursul Berlin Național de anul acesta trebuie să fie, și cu siguranță va fi, la fel de spectaculos, iar la final cei mai buni porumbei și crescători vor fi recompensați așa cum merită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO