Etapele naţionale de maraton, un weekend incendiar

Cum anul competițional este aproape de final, în acest weekend vom avea parte de ultimele și cele mai palpitante curse ale sezonului cu porumbeii maturi. În cele trei mari zone al României, Transilvania, Moldova și zona de Sud vor avea loc, la finalul acestei săptămâni, cele mai importante etape naționale: Berlin Național, Birzai Național și Izium Național. Dacă vremea nu va fi potrivnică, lansarea porumbeilor va avea loc vineri, 02 august, așa cum prevede Regulamentul Național Sportiv al Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România.

Cele trei concursuri sunt, de departe, cele mai importante etape din planul de zbor, lucru care reiese și din cifrele de participare. De asemenea, pentru toți iubitorii de maraton, cele trei etape sunt concursurile cu cele mai mari distanțe, ceea ce le face și mai atractive. Printr-o motivare fără precedent, mai ales că au trecut deja alte două etape de maraton, la cele trei concursuri s-au îmbarcat aproape douăzeci și cinci de mii de porumbei.

Izium Național (Dolj)- 9.784 porumbei și 1.112 crescători

Cea mai numeroasă dintre cele trei etape este Izium Național, concurs organizat de Asociația Columbofilă Dolj „Ioan Gelu Gătejescu”. La Izium vor participa 1.112 crescători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de crescători care au participat vreodată la o etapă organizată în România, și 9.784 porumbei, cel mai mare număr de porumbei angajați vreodată la această etapă. Totul a fost posibil datorită organizării ireproșabile, dar și columbofililor din aceste regiuni, care dovedesc încă o dată că sunt foarte pasionați de cursele de distanță. Distanțele propuse de Izium Național încep de la 800+ km pentru crescătorii din judele din Sud-Estul României și vor ajunge până la peste 1.250 de km la crescătorii din Mehedinți și Gorj. Astfel, finala sudului este o etapă care cuprinde aproape jumătate din țară, purtând pe bună dreptate titlul de „etapă națională”.

Birzai Național (Neamț)- 9.122 porumbei și 807 crescători

După etape colosale organizate în acest an, provincia Moldova va avea și în acest weekend o etapă de proporții. Pentru Birzai Național, organizat de asociația columbofilă Neamț, vor participa 9.122 porumbei și 807 crescători, dispuși în 13 județe din această provincie. Cei mai mulți porumbei au fost îmbarcați în județul Neamț, 2.228, urmat de Suceava și Botoșani, cu 1.422, respectiv 1.223. Pentru crescătorii care preferă etapele de maraton extrem, Birzai Național este etapa perfectă. Distanțele încep de la peste 1.000 de km la crescătorii din primele județe de pe direcția de zbor, și ajung până aproape de 1.300 de km, ceea ce face din Birzai Național una dintre cele mai spectaculoase etape din Moldova.

Berlin Național (Bihor) – 4.135 porumbei și 640 crescători

După un sezon extrem de dificil, crescătorii din zona de Vest vor participa în acest weekend la clasicul Berlin Național, una dintre cele mai titrate etape naționale din România. Chiar dacă au avut pierderi însemnate de-a lungul sezonului, 640 de crescători au avut curajul de a participa la etapa Berlin Național de anul acesta, angajând 4.135 de porumbei. Astfel, și în acest sezon tradiționalul Berlin Național va fi o cursă suficient de combativă, așa cum am avut și până acum.
Așadar, anul competițional 2019 se va încheia în forță, cu trei etape de maraton extrem de importante, ultimele dovezi ale dezvoltării intense de care columbofilia românească a avut parte în ultimii ani. Mai rămâne ca vremea, care a făcut ca întregul sezon să fie unul dificil, să nu împiedice lansarea porumbeilor, pentru a avea parte de etape foarte reușite. Mult succes tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO