Primul laborator din România specializat în diagnosticarea bolilor porumbeilor

Una dintre carențele mediului columbofil din România este lipsa laboratoarelor specializate în diagnosticarea problemelor porumbeilor și tratarea acestora. Putem număra pe degete medicii veterinari din România specializați în porumbei, la fel de rare fiind și clinicile unde să se poată face o analiză concretă a bolilor porumbeilor și unde să se prescrie un tratament exact. Columbofilii români își tratează porumbeii folosind anumite șabloane. De regulă, vorbim de tratamente generale, sezoniere și de intervenții medicamentoase preventive sau atunci când columbofilul crede că observă semnele unei anumite boli. Acest gol încearcă să îl umple medicul veterinar Sonia Caragea din Bacău, cea care deține un laborator de diagnostic veterinar pentru porumbei.

Dr. Sonia Caragea este absolventă a Facultății de Medicină Veterinară din București, promoția 1997. Începând cu anul 2006 a început pregătirea pentru diagnosticarea în laborator în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar județean Bacău, completată de un Master la Facultatea de Medicină Veterinară din Iași. „În anul 2011 am părăsit sistemul de stat și am înființat cu resurse proprii primul Laborator Sanitar Veterinar privat din Moldova, profilat pe sănătatea, bunăstarea animalelor și protecția mediului. În anul 2013 am finalizat cu succes primul proiect de finanțare europeană prin P.N.D.R. în valoare de 84.346 de euro, prin care s-a realizat dotarea laboratorului cu echipamente performante. În 2017 am implementat un al doilea proiect de finanțare europeană prin AFIR, în valoare de 157 mii euro, prin care am achiziționat aparatură performantă pentru diagnosticul de laborator”, a declarat Sonia Caragea.

Dr. Sonia Caragea: „Am studiat aspectele legate de patologia actuală a porumbeilor voiajori”

Deși nu a avut încă de la început ca specializare principală investigațiile pentru porumbeii voiajori, Dr. Sonia Caragea a fost din ce în ce mai căutată de către columbofili. Decizia de a se profila și pe diagnosticarea problemelor care pot apărea la porumbeii voiajori s-a dovedit una foarte inspirată, în acest moment laboratorul medicului veterinar Sonia Caragea fiind foarte căutat de crescătorii de porumbei. „Inițial, am făcut analize pentru porumbeii de agrement pentru prietenii din Bacău și împrejurimi, iar din discuțiile cu aceștia am înțeles că nu prea există medici veterinari familiarizați cu patologia porumbeilor și că nu prea au unde să facă toate investigațiile de laborator necesare acestora. Am studiat puțin aspectele legate de patologia actuală a porumbeilor voiajori, inclusiv în publicațiile de specialitate pe plan internațional și am realizat că laboratorul nostru are toate dotările necesare pentru acest lucru, inclusiv pentru bolile mai greu diagnosticabile prin vechile metode. Am înțeles că este un domeniu pe care îl putem acoperi cu bunăvoința și dedicare, întrucât există cerere din piață. În acest fel, a venit cumva de la sine și ne-am hotărât să acoperim această nișă de piață”, a adăugat aceasta.

Singurul laborator din Romania care poate să fac analize prin tehnici de biologie moleculară pentru Salmonella, Adenovirus, Herpes virus, Circovirus, Micoplasmoza și Clamidioza

Sigur că multe dintre bolile porumbeilor sunt destul de dificil de diagnosticat, însă laboratorul medicului veterinar Sonia Caragea este suficient de dotat cu aparatură performantă pentru a identifica aproape toate bolile care apar la porumbei. Astfel, pot fi făcute analize pentru a depista Salmonella, Adenovirusul, Herpes virusul sau virușii care atacă sistemul respirator al porumbeilor. Mai mult decât atât, datorită aparaturii foarte performante, perioada de analiză și detecție a germenilor foarte patogeni este foarte mică, ceea ce înseamnă un real câștig pentru că știm cât de repede avansează bolilea la porumbei în cazul în care aceștia prezintă deja simptome. „Prin tehnologia performantă de nivel european pe care o deținem, timpul necesar detecției germenilor patogeni de tipul Salmonella, de exemplu, este redus la doar 28 de ore, față de la 5-7 zile cât ar dura această analiză prin metodă clasică. De asemenea, deținem un sistem automat de detecție a unei game foarte largi de microorganisme patogene de la porumbei (bacterii și fungi patogeni), prin care putem realiza în același pas și antibiograme sau antifungigrame standardizate CMI, adică foarte precise, într-un timp scurt (două zile), în timp ce prin metodele clasice sunt necesare 5-6 zile! Ca și noutate, suntem singurul laborator din România care poate să facă analize prin tehnici de biologie moleculară (RT-PCR) pentru bolile non-bacteriene ale porumbeilor: Adenovirusul columbar, Herpes virusul columbar, Circovirusul columbar, Micoplasmoza și Clamidioza porumbeilor. Aceste analize prin tehnică PCR se bazează pe identificarea genetică a agenților infecțioși se pot realiza într-o singură zi de la primirea probelor”, a precizat Dr. Sonia Caragea.

Probe trimise prin curierat în condiții optime

Una dintre marile probleme legată de diagnosticarea bolilor la porumbei este transportarea probelor până la laborator. Livrarea acestora în condiții precare poate influența decisiv rezultatul analizelor, făcând efortul inutil. Din acest motiv, Dr. Sonia Caragea recomandă trimiterea acestor probe în condiții optime și oferă câteva sfaturi despre cum trebuie făcut acest lucru: „Preluarea și transportul probelor până la laborator se poate face în condiții optime prin serviciul de curierat, cu indicații din partea noastră referitoare la condițiile de temperatură care trebuie respectate pe durata transportului, pentru fiecare tip de proba în parte. De asemenea, pe baza unui acord prealabil cu crescătorii de porumbei, putem pune la dispoziția acetora kit-uri și materialele necesare pentru recoltarea probelor necesare fiecărui tip de analiză solicitată”.

Mai jos vă prezentăm mai multe metode a lua legătura cu Dr. Sonia Caragea, în ideea în care există columbofili interesați de serviciile medicale oferite.
Adresa: Str. Gării, Nr.100
Comuna Hemeius – HIT Park Industrial Hemeius, Judeţul Bacău
Cod Postal 607235
Telefoane de contact : Tel Fix/ Fax: 0234 217 755, Mobil: 0740662314
e-mail : laborvetserv@yahoo.com
www.laborvet.ro
Program de lucru:
Luni – Vineri, între orele 08.30 -16.30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO