As Maraton, o altă categorie de distanță lungă dominată de crescătorii moldoveni

Pentru a vedea cât de combative sunt provinciile columbofile ale României (Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și provincia de Vest) şi pe ce categorii de distanţă, vă propunem o serie de prezentări comparative ale ultimelor trei sezoane. La fiecare dintre categorii, împreună cu derivatele acestora, criteriul îl va constitui clasarea în top trei la nivel național. Apoi, vă vom prezenta o ierarhie a provinciilor, premiile care le-au revenit în fiecare an, plus câteva alte analize. Pentru a face o ierarhizare transparentă a provinciilor, trofeele câștigate vor primi următorul punctaj: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct. La final, vom calcula punctajul total realizat pe toate cele trei sezoane de fiecare provincie și, după acest criteriu, vom realiza un clasament final al acestora. Așadar, pentru azi vă propunem analiza categoriei As Maraton.

Despre categoria As Maraton trebuie să precizăm că beneficiază de clasamente naționale doar pentru porumbeii maturi, pentru porumbeii tineri și palmaresele aferente. Prin urmare, nu există normă la această categorie pentru crescători, iar la nivelul nivelul puilor, deși există posibilitatea, în perioada analizată nu am întâlnit nicio normă de As Maraton realizată de un pui. În cele cinci provincii columbofile, rezultatele obținute în ultimii trei ani sunt următoarele:

Moldova

Din totalul celor 30 de trofee naționale disponibile la categoria As Maraton, crescătorii moldoveni au câștigat 13, adică aproape jumătate. În anul 2017, columbofililor din Moldova le-au revenit următoarele trofee naționale: 1 și 3 Național As Maraton Maturi, 1, 2 și 3 Național As Maraton Maturi Palmares, 1 Național As Maraton Palmares 3 ani. Un an mai târziu, în 2018, crescătorii din aceeași provincie au obținut alte cinci trofee naționale: 2 și 3 Național As Maraton Maturi, 1 și 2 Național As Maraton Tineret, 2 Național As Maraton Palmares. Anul trecut, în Moldova au mers doar două trofee naționale la categoria As Maraton, locurile 2 Național As Maraton Maturi și locul 1 Național As Maraton Palmares.

Vest

Următoarea provincie din punct de vedere al numărului de trofee câștigate este provincia de Vest. Crescătorii din această zonă au câștigat un total de șapte cupe naționale la As Maraton în ultimii trei ani, obținând minim un trofeu în fiecare sezon. În 2017 au câștigat patru trofee naționale, dominând autoritar categoria As Maraton Tineret: 2 Național As Maraton Maturi și, așa cum aminteam, locurile 1, 2 și 3 Național As Maraton Tineret. În sezonul 2018 în Vest s-a câștigat locul 3 Național As Maraton Palmares, iar anul trecut, crescătorilor din Vest le-au revenit trofeele pentru locurile 3 Național As Maraton Maturi și 2 Național As Maraton Palmares.

Oltenia
Destul de bine au concurat la categoria As Maraton și crescătorii din provincia Oltenia. Chiar dacă au câștigat un total de doar cinci trofee naționale la această categorie, trei dintre ele sunt de locul 1 Național. Startul s-a dat în sezonul 2018, cu locul 1 Național As Maraton Palmares, iar în anul 2019 s-au câștigat locurile 1 Național As Maraton Maturi, 1 și 2 Național As Maraton Tineret și 3 Național As Maraton Palmares.

Muntenia

În ultimele trei sezoane, crescătorii din Muntenia au câștigat patru trofee naționale la As Maraton: 2 și 3 Național As Maraton Palmares 3 ani, în 2017, 3 Național As Maraton Tineret, în 2018, și 3 Național As Maraton Tineret în 2019.
În schimb, din Transilvania, în ultimii trei ani a venit doar campionul național de la As Maraton Maturi din sezonul 2018.

Concluzii:

În primul rând, este de notat diversitatea destul de serioasă de zone care au câștigat locuri de 1 Național la categoria As Maraton. În afară de Muntenia, din celelalte provincii a fost măcar un campion național al categoriei, ceea ce demonstrează că există potențial și șanse de câștig în oricare dintre zone. Crescătorii din Moldova și Vest au fost cei mai competitivi în primele două sezoane, însă Oltenia a recuperat foarte mult teren în sezonul trecut. În 2017, crescătorii din Moldova au câștigat și cele mai multe, și cele mai importante cupe naționale la As Maraton, „încurcați”pe alocuri de cei din Vest și Muntenia. Sezonul 2018 a fost mult mai echilibrat din acest punct de vedere. În primul rând, apar pentru prima dată toate cele cinci provincii în tabloul câștigătorilor și s-au câștigat titluri naționale și în alte provincii, în afară de Moldova și Vest. Sezonul trecut a fost, din nou, suficient de echilibrat, cea mai bună prestație având-o crescătorii din Oltenia. De remarcat este, de asemenea, că am întâlnit cazuri când toate cele trei locuri naționale ale vreunei subcategorii au fost câștigate de crescători din aceeași provincie.

Obișnuitul clasament final arată astfel:
1. Moldova- 28 puncte (13/2017+10/2018+5/2019= 28)
2. Vest și Oltenia- 12 puncte (Vest: 8/2017+1/2018+3/2019= 12; Oltenia: 3/2018+9/2019= 12)
3. Muntenia- 5 puncte (3/2017+1/2018+1/2019= 5)
4. Transilvania- 3 puncte (3/2018)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO