Moldova, cea mai combativă provincie la categoria Maraton

Atunci când am început analiza ultimelor trei sezoane la categoriilor de Maraton, am anunțat că vom reveni cu un nou articol, în care vă vom prezenta un clasament final, care să cuprindă punctajele realizate de către toate provinciile. Azi vă prezentăm această analiză finală, despre care considerăm că este concludentă pentru scopul urmărit, acela de a descoperi care provincie deține supremația la această categorie de distanță.

Așa cum am arătat în articolele inițiale despre fiecare categorie de Maraton în parte, în ultimii trei ani competiționali, am avut mai multe norme care s-au realizat cu etape din categoria Maraton. În anul 2017, columbofilii iubitori de etape de distanță au concurat pentru norme ca Maraton Național, Maraton FCI și As Maraton. Un sezon mai târziu, în 2018, categoriile de Maraton s-au numit Maraton Național, Maraton Extrem și As Maraton, iar anul trecut, în sezonul 2019, categoriile de Maraton au fost Maraton Național, Maraton Grand Prix și As Maraton.

Moldova, marea câștigătoare

Rezultatele din ultimele trei sezoane la toate categoriile competiționale amintite mai sus, plus palmaresele și clasamentele pentru crescători, acolo unde acestea se întocmesc, au fost analizate, și pe baza unui algoritm echitabil (trofeele câștigate au primit următorul punctaj: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct), s-a realizat un clasament final al provinciilor, în funcție de importanța trofeelor câștigate de fiecare zonă. Moldova a fost provincia care s-a aflat de fiecare dată pe primul loc al clasamentelor realizate de noi, ceea ce ne determină să afirmăm că, în ultimele trei sezoane, a fost cea mai competitivă zonă pentru tot ceea ce înseamnă „Maraton”. Pentru a înțelege mai bine, vă vom prezenta mai multe exemple. La categoria Maraton Național, categorie care s-a regăsit în toate cele trei ultime sezoane, crescătorii moldoveni au câștigat un total de 27 de trofee naționale, cumulând 53 de puncte. Cu alte cuvinte, columbofilii din provincia Moldova au câștigat mai bine de jumătate din cele 51 de trofee naționale puse în joc la categoria Maraton Național în ultimele trei sezoane. O altă categorie pe care am regăsit-o pe parcursul ultimelor trei sezoane a fost As Maraton. Din nou, Moldova a reușit să câștige și cele mai multe, dar și cele mai importante cupe naționale ale acestei categorii, cumulând un punctaj final de 28 de puncte. Pentru că As Maraton este o categorie la care nu se realizează clasamente pentru crescători, în cei trei ani au fost disponibile 30 de trofee naționale la această categorie. Columbofilii moldoveni au câștigat 13 dintre acestea, adică din nou aproape jumătate. Maraton FCI, Maraton Extrem și Maraton Grand Prix au fost ultimele trei categorii de Maraton analizate, apărând câte o singură dată în ultimii trei ani competiționali. Prin urmare, au făcut obiectul unui articol comun, iar la final, așa cum era de așteptat, tot provincia Moldova a fost pe primul loc, cu 14 trofee câștigate din 25 disponibile și cu un total de 27 de puncte. Punctajul total realizat de crescătorii moldoveni, la toate categoriile de maraton din ultimii trei ani competiționali, este de 108 puncte (53/Maraton Național+28/As Maraton+27/Maraton FCI, Maraton Extrem și Maraton Grand Prix= 108 puncte), Moldova fiind provincia care a acumulat cel mai mare punctaj.

Provincia de Vest și Oltenia vin tare din urmă

Deși la o diferență destul de mare de Moldova, despre provincia de Vest și Oltenia putem spune că recuperează tot mai mult teren. Cele două zone au fost principalii competitori pentru al doilea loc al clasamentului la fiecare dintre categorii, la categoria As Maraton, de exemplu, având același număr de puncte. În total, cele două provincii au acumulat 44, respectiv 35 de puncte în ultimele trei sezoane, provincia de Vest ocupând locul al doilea al clasamentului final, iar Oltenia, locul al treilea.

Ultimele două provincii, Muntenia și Transilvania au obținut punctaje ceva mai mici. După aceleași criterii, provincia Muntenia a acumulat un punctaj de 22 de puncte, iar Transilvania 6 puncte. Așadar, clasamentul final, cu punctajul realizat în ultimii trei ani la cele cinci categorii de Maraton este următorul:

  1. Moldova: 108 puncte
  2. Provincia de Vest: 44 puncte
  3. Oltenia: 35 puncte
  4. Muntenia: 22 puncte
  5. Transilvania: 6 puncte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO