„As 2020”, soluția de criză pentru sezonul 2020

Din nefericire, criza provocată de COVID-19 la nivel global și național pune în pericol organizarea Campionatului Columbofil al României. În speranța că vom ieși cu bine din această grea încercare, dar și pentru a avea totuși parte de concursuri cu porumbei în 2020, Comitetul Național Sportiv al Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România a propus trei variante de desfășurare a sezonului, în aceste condiții speciale, prezentate în comunicatul de mai jos. Una dintre acestea este întocmirea unui alt plan de zbor, până la data de 15 aprilie, în condițiile în care nu se va putea trece granița până la data de 11 iulie. În această situație, în 2020 se va putea realiza doar o categorie specială, denumită „As 2020”, formată din 10 etape. De asemenea, au fost luate mai multe decizii în legătură cu organizarea Clubului Gold. Toate măsurile au fost adoptate cu unanimitate prin vot on-line de către președinții asociațiilor din țară și sunt prezentate detaliat în rândurile următoare. 

Prezentele propuneri au fost votate și de către Consiliul președinților în varianta electronica, după ce în în prealabil au fost prezentate în asociațiile județene.

Termenul de finalizare a planului de zbor, Varianta „B” este 15 aprilie 2020.

Din cauza situației la nivel global creata de fenomenul Coronavirus, vă rugăm să întocmiți un al doilea plan de zbor, care să includă doar etape în interiorul României. Acesta este un plan de rezervă, iar măsurile de la punctele 1, 2, și 3 se aplică doar în eventualitatea în care nu vom putea ieși afară din țară, pentru organizarea de concursuri columbofile.
Planul de zbor va conține un număr de 12 etape, câte una pe fiecare weekend, urmând ca fiecare asociație să poată organiza etapa când dorește.

Pentru a avea un campionat cât de cât echitabil, în condițiile în care nu vom putea organiza concursuri columbofile peste graniță, CNS dispune o singură categorie, denumită „As 2020”, formată din 10 etape, „porumbei maturi”, respectiv „1 an” și aceiași categorie la „crescător”.

Calculul punctajului final pentru norma la aceasta categorie se va face cu minim 4 (patru) etape din clasamentul general, zonal sau județean.

Asociațiile județene pot modifica orice etapă, oricând, pe parcursul sezonului, cu condiția să nu depășească numărul de 12 etape.

Pentru Olimpiada, FNCPR va premia și categoriile care dau porumbei pentru lotul Olimpic. Fiecare asociație își va face planul în funcție de obiectivele urmărite și posibil de realizat.

Categorii olimpice:

Categoria A – Viteza Palmares 2 ani;
Categoria B – Demifond Palmares 2 ani;
Categoria C – Fond Palmares 2 ani;
Categoria D – General Palmares 2 ani;
Categoria E – Maraton Palmares 2 ani, dacă reușim să ieșim afară din țară;
Categoria F – Pui;
Categoria G – Tineret;
Categoria H – Maturi;

Propuneri referitoare la Clubul „GOLD” :

– dacă până în data de 15 iunie, nu se pot organiza concursuri columbofile, în afara țării, competiția „GOLD 2020” se va amâna pentru anul 2021, când se va concura cu inelele de 2019, cu porumbei în vârstă de 2 ani. Motivul propunerii este echitatea. Avem asociații care vor putea organiza concursuri la distante de 200 – 250 km în țară și altele care pot ajunge la 350 – 500 – 600 km, caz în care dacă am presupune că la 1 iulie am ieși din țară, asociațiile care pot organiza concursuri pe distanțe mai mari, ar avea un avantaj net în pregătirea porumbeilor.

Totodată, competiția „GOLD” presupune 5 etape de fond, iar eventuala ieșire din țară, în iulie nu mai dă posibilitatea organizării unui număr de 5 etape. Indiferent de data la care se va ieși din țară (înainte de 15 iunie), CNS va propune asociațiilor un plan de fond care să ofere șanse echitabile tuturor pentru această competiție.

Scenarii propuse pentru Campionatul 2020 :

1. Se iese din țară până la data de 15 iunie – caz în care se revine la campionatul regulat conform RNS în vigoare. Se modifică planurile de zbor în consecință.

2. Se iese din țară în intervalul 16 iunie – 10 iulie – CNS propune o varianta de campionat care să includă cât mai multe categorii din actualul RNS, decizia urmând a fi validată de CD și ulterior de către Consiliul Președinților. Se modifică planurile de zbor în consecință.

3. Se iese din țară după data de 11 iulie – caz în care se rămâne pe varianta de Campionat propusă în acest document la punctul 1. Se pot modifica planurile de zbor și adăuga etape dublate cu acordul CNS, fără a depăși numărul de 12 etape.

Îmbarcarea porumbeilor – Condiții speciale

Membrii comisiilor de îmbarcare vor purta obligatoriu, măști și mănuși.

În spațiile de îmbarcare închise este permis accesul unui singur columbofil la o comisie. Ceilalți columbofili vor aștepta afară, la distanță de 2 metri unul de celălalt, fără să fie permisa prezenta unui număr mai mare de 10 columbofili odată, în zona de îmbarcare.

În spațiile deschise va fi permisă, pe lângă comisii, prezența a maxim 10 columbofili în zona de îmbarcare. Aceștia vor păstra între ei o distanță de minim 2 metri.

În măsura posibilităților recomandăm ca și columbofilii să poarte măști în zona de îmbarcare.

Președinte CNS
Florin Bilan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO