Provincia de Vest, campioana categoriei As Național

Pentru a vedea cât de combative sunt provinciile columbofile ale României (Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și provincia de Vest) şi pe ce categorii de distanţă, vă propunem o serie de prezentări comparative ale ultimelor trei sezoane. La fiecare dintre categorii, împreună cu derivatele acestora, criteriul îl va constitui clasarea în top trei la nivel național. Apoi, vă vom prezenta o ierarhie a provinciilor, premiile care le-au revenit în fiecare an, plus câteva alte analize. Pentru a face o ierarhizare transparentă a provinciilor, trofeele câștigate vor primi următorul punctaj: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct. La final, vom calcula punctajul total realizat pe toate cele trei sezoane de fiecare provincie și, după acest criteriu, vom realiza un clasament final al acestora. Pentru azi, vă prezentăm categoria As Național.

Categoria As Național face parte din grupa categoriilor complexe, fiind o categorie care se realizează prin clasarea de etape din toate categoriile de distanță. Norma la As Național presupune clasarea a 10 concursuri, respectând următoarele condiții: minim o etapă de viteză, viteză – demifond; minim o etapă de demifond, demifond – fond; minim o etapă de fond; minim o etapă de maraton, iar etapele peste 300 km se centralizează doar din clasamentele județene, generale, sau zonale. În cei trei ani pe care îi analizăm, doar crescătorii din Oltenia, provincia de Vest și Moldova au reușit să câștige minim un premiu național la această categorie.

Provincia de Vest

Provincia de Vest este zona din care provin cei mai mulți câștigători de cupe naționale la categoria As Național din ultimii trei ani. Columbofilii din Vest au câștigat un total de 13 premii naționale. În anul 2017, aici s-au câștigat următoarele trofee: 1 și 2 Național As Național Maturi, 1, 2 și 3 Național As Național Palmares 2 ani. Un an mai târziu, în 2018 s-au câștigat locurile 1, 2 și 3 Național As Național Maturi, locul 2 Național As Național Tineret, 1 și 3 Național As Național Palmares. Sezonul 2019 a adus încă două trofee la As Național pentru provincia de Vest, respectiv locurile 1 și 2 Național As Național Palmares.

Oltenia

Oltenia este a doua provincie ca număr de trofee naționale câștigate la categoria As Național, având un total de 12 cupe. În sezonul 2017, columbofilii olteni au câștigat patru cupe naționale: 1 Național As Național Maturi, 1 și 3 Național As Național Tineret și 1 Național As Național Palmares 3 ani. Sezonul 2018 a adus încă două trofee naționale la As Național, prin ocuparea locurilor 1 Național As Național Tineret și 2 Național As Național Palmares. Mult mai bine s-au descurcat columbofilii din Oltenia în sezonul 2019, câștigând șase trofee naționale la categoria As Național: 1 și 3 Național As Național Maturi, 1, 2 și 3 Național As Național Tineret și 3 Național As Național Palmares.

Moldova
Deși Moldova este o provincie care nu pune accent pe etapele scurte, iar categoria As Național presupune clasarea de etape și din primele două categorii de distanță, columbofilii din această provincie au câștigat trei premii naționale la categoria As Național: 2 Național As Național Tineret (2017), 3 Național As Național Tineret (2018) și 2 Național As Național Maturi (2019).

Concluzii

De la prima vedere, putem observa că provincia Oltenia și provincia de Vest sunt zonele în care se concurează cel mai puternic pentru categoria As Național. Fiind două provincii în care sunt abordate toate categoriile competiționale, de la Viteză până la Maraton, columbofilii din Oltenia și provincia de Vest realizează an de an norme foarte bune la categoria As Național, iar în ultimii trei ani au fost principalii competitori pentru trofeele naționale ale acestei categorii. Practic, columbofilii din cele două provincii au fost în fiecare an pe una din treptele podiumului național. Din cele 12 trofee naționale câștigate de columbofilii din Oltenia, nu mai puțin de șase sunt de locul 1 național. De partea cealaltă, în Vest, din 13 cupe naționale, 5 sunt de locul 1 național. Așadar, avem încă o dovadă a luptei foarte strânse între columbofilii din cele două provincii pentru supremația națională la această categorie. De asemenea, este de apreciat și prestația columbofililor moldoveni care, chiar dacă nu concurează pentru toate categoriile de distanță, au câștigat totuși decât trei cupe naționale la categoria As Național.

Obișnuitul clasament final al provinciilor este următorul:
1. Vest: 28 puncte (11/2017+12/2018+5/2019= 28)
2. Oltenia: 26 puncte (10/2017+5/2018+11/2019= 26)
3. Moldova: 5 puncte (2/2017+1/2018+2/2019= 5)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO