O nouă categorie dominată de Muntenia: As Speed Național

Pentru a vedea cât de combative sunt provinciile columbofile ale României (Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania și provincia de Vest) şi pe ce categorii de distanţă, vă propunem o serie de prezentări comparative ale ultimelor trei sezoane. La fiecare dintre categorii, împreună cu derivatele acestora, criteriul îl va constitui clasarea în top trei la nivel național. Apoi, vă vom prezenta o ierarhie a provinciilor, premiile care le-au revenit în fiecare an, plus câteva alte analize. Pentru a face o ierarhizare transparentă a provinciilor, trofeele câștigate vor primi următorul punctaj: locul 1 – 3 puncte, locul 2 – 2 puncte, locul 3 – 1 punct. La final, vom calcula punctajul total realizat pe toate cele trei sezoane de fiecare provincie și, după acest criteriu, vom realiza un clasament final al acestora. Vă prezentăm analiza categoriei As Speed, a cărei normă se realizează prin clasarea a zece concursuri între 95 și 630 km.

Categoria As Speed, la fel ca și categoria General, este o categorie complexă și presupune clasarea a 10 concursuri. Acestea pot fi concursuri de viteză, viteză-demifond, demifond și demifond-fond. În total, cele zece concursuri trebuie să însumeze minimum 2.500 de km. Dintre cele cinci provincii columbofile, Muntenia este cea care deține cele mai multe trofee naționale la această categorie. Trebuie adăugat că pentru categoria As Speed nu se întocmesc clasamente pentru crescători.

Muntenia

Așa cum aminteam, Muntenia este provincia cu cel mai mare număr de trofee naționale câștigate la categoria As Speed. În sezonul 2017, columbofilii din această provincie au câștigat cele mai multe și cele mai importante cupe naționale ale categoriei: locul 1 și 3 Național As Speed Maturi, 1 Național As Speed Tineret, 1, 2 și 3 Național As Speed Palmares 2 ani Maturi, 1, 2 și 3 Național As Speed Palmares 3 ani. Un sezon mai târziu, în 2018, din provincia Muntenia au fost columbofilii care au ocupat locurile 2 Național As Speed Tineret, 2 Național As Speed Pui și 1 Național As Speed Palmares. Alte patru trofee naționale au fost câștigate în sezonul 2019: 1, 2 și 3 Național As Speed Pui și 2 Național As Speed Palmares.

Transilvania

Principalul competitor al provinciei Muntenia la categoria As Speed a fost Transilvania. Chiar dacă este, în mare parte, o zonă dificilă pentru concursurile de porumbei, columbofilii din Transilvania reușesc să facă rezultate frumoase la nivel național, cum este și cazul categoriei As Speed. Ei au câștigat un total de 14 cupe naționale la As Speed, poziționându-se, din acest punct de vedere, în imediata apropiere a crescătorilor din Muntenia. În sezonul 2017, crescătorii din Transilvania au ocupat următoarele locuri: 2 Național As Speed Maturi, 2, și 3 Național As Speed Tineret, 2 Național As Speed Pui, 1, 2 și 3 Național As Speed Tineret Palmares. În 2018, în Transilvania s-au câștigat următoarele trofee naționale: 1 și 3 Național As Speed Maturi, 1 și 3 Național As Speed Tineret și 2 Național As Speed Palmares. Tot în Transilvania, în sezonul trecut, s-au câștigat alte două trofee naționale: 3 Național As Speed Tineret și 3 Național As Speed Palmares.

Provincia de Vest

La categoria As Speed, columbofilii din provincia de Vest au un total de opt trofee naționale, câștigate în ultimii trei ani competiționali. În 2017, în Vest s-au câștigat două trofee: locurile 1 și 3 Național As Speed Pui. În anul 2018, columbofilii din această regiune au câștigat alte patru cupe naționale: 2 Național As Speed Maturi, 1 și 3 Național As Speed Pui și 3 Național As Speed Palmares, pentru ca în 2019 să mai adauge încă două trofee naționale: 2 Național As Speed Maturi și 1 Național As Speed Palmares.

Oltenia

Oltenia este a patra provincie care a furnizat campioni naționali sau câștigători de trofee naționale la categoria As Speed. Trei trofee naționale sunt deocamdată în palmaresul acestei provincii la categoria As Speed, cu mențiunea că toate cele trei cupe naționale au fost câștigate anul trecut: 1 și 3 Național As Speed Maturi și 1 Național As Speed Tineret.

Concluzii:

Categoria As Speed este o categorie deosebit de complexă. Ea presupune clasarea unui important număr de etape, de la viteză până la fond, ceea ce presupune ca porumbeii concurați pentru această categorie să fie capabili de performanță și în formă pentru o lungă perioadă de timp. Fiind o categorie cu concursuri considerate de „o zi”, pentru categoria As Speed concurează puternic columbofilii din Muntenia, o provincie despre care se cunoaște că este axată pe acest tip de concursuri. Astfel, vedem că în 2017, columbofilii din provincia Muntenia au dominat autoritar toate subcategoriile de la As Speed, câștigând și cele mai multe, dar și cele mai importante cupe naționale. În 2018, columbofilii din Transilvania și din zona de Vest au început să fie tot mai prezenți în topul național al categoriei, câștigând câte cinci, respectiv patru cupe naționale. Sezonul 2019 a fost cel mai echilibrat dintre toate cele trei ultime sezoane. Și-a făcut apariția încă o provincie, Oltenia, care a câștigat trei cupe naționale, două de locul 1 și una de locul trei, astfel că cele 12 cupe naționale disponibile s-au împărțit aproape în mod egal între columbofili din Muntenia, Transilvania, Vest și Oltenia. La final, clasamentul provinciilor este următorul:

  1. Muntenia: 34 puncte (19/2017+7/2018+8/2019= 34)
  2. Transilvania: 25 puncte (13/2017+10/2018+2/2019= 25)
  3. Vest: 16 puncte (4/2017+ 7/2018+5/2018= 16)
  4. Oltenia: 7 puncte (2019)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO