Frauda cu cipuri clonate, condamnată de colegii lui Stoin şi Senciuc

Există, din nefericire, o parte urâtă a sportului columbofil. Este acea latură în care ies în evidență nu crescătorii de calitate și cu porumbei pe măsură, ci crescătorii care se lasă ghidați de frustrări, orgolii și egoism. Nu de puține ori, acești columbofili, în dorința de a se afirma, apelează la mecanisme rușinoase, defăimătoare și care nu fac cinste nici lor, nici columbofiliei din România. Aceștia sunt columbofilii care fraudează concursurile, care, direct vorbind, câștigă concursuri sau premii furând, într-un fel sau altul.

Zilele acestea, după Conferința Națională a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România, columbofilia românească a fost zguduit de vestea că doi dintre crescătorii care anul acesta realizaseră mai multe norme de Top 3 Național au fost descoperiți că au fraudat concursurile, folosind cipuri clonate. Trebuie spus că nu au fost descoperiți duminică, la Conferința Națională. Duminică a fost făcută publică această descoperire nefastă, pentru că cei doi crescători au fost monitorizați de luni bune, încă de la primul concurs din sezonul tocmai încheiat, specialiștii IT din cadrul Federației depistând încă de la primele concursuri că există nereguli.

Ilie Marian: „Federația să aibă o echipă care să verifice, din punct de vedere informatic, tot ceea ce se întâmplă la îmbarcări și desigilări”

Cum era de așteptat, Sergiu Stoin, crescătorul din cadrul Asociației Timiș descoperit că a fraudat concursurile, a negat demersul celor de la Federație. „Colegul nostru câștiga constant etapele de viteză, fapt care atrăgea fel de fel de voci din cadrul asociației, care cereau verificări suplimentare. Unul dintre aceste controale a fost ca eu să cer date și informații suplimentare din sistem. Astfel, colegii care se ocupă de partea de informatică în Federație au constatat că ceva nu este în regulă, apărând acel NOK. Din acest moment, este obligatoriu ca Federația să extindă aceste controale la toate sistemele de cronometrare. În același timp, trebuie verificate și procedurile de îmbarcare, pentru că se aude tot mai des că în multe locuri se întâmplă lucruri nu tocmai normale. Ar fi foarte bine ca Federația să aibă o echipă care să verifice, din punct de vedere informatic, tot ceea ce se întâmplă la îmbarcări și desigilări și, poate, o altă echipă mobilă, care să poată apărea inopinat la diferite cluburi sau asociații din țară și să verifice corectitudinea îmbarcărilor”, a precizat Ilie Marian, președintele Asociației Columbofile Timiș (foto dreapta). Trebuie spus că acest eveniment este unic în cadrul acestei asociații. Timișul este un județ care a generat mulți campioni naționali, columbofili de valoare și porumbei de același nivel, care fac cinste sportului columbofil din România. „Recomand celor de la Federație să continue cu acest fel de verificări. Pentru transparență, pentru a elimina orice dubiu, porumbeii sau crescătorii cu rezultate trebuie verificați. Asta nu înseamnă că au neapărat ceva dubios. Însă, celor buni cu adevărat le vor certifica rezultatul, iar persoanele care încearcă prin mijloace care ocolesc competiția să iasă în față vor fi depistate și sancționate. Cred că ar fi bine ca Federația să pună la dispoziție un număr de telefon, unde să se poată semnala anumite nereguli. Dacă cineva a observat ceva neregulamentar, să poată anunța acest lucru și, în consecință, să se dispună un control care să stabilească ce s-a întâmplat”, a explicat profesorul Nicu Stanciu, unul dintre crescătorii timișeni foarte apreciați.

Florin Spînu: „La nivelul asociației noastre, acest eveniment a stârnit stupoare”

Dacă nu ar fi fost descoperit, Ciprian Senciuc ar fi ocupat la finalul sezonului 2020 multe locuri pe podiumul național. Mai mult decât atât, ar fi stabilit un adevărat record la categoria Maraton Tineret, încheind norma cu doar 0,81 de puncte de penalizare. Din fericire, s-a dovedit că acest punctaj s-a obținut prin fraudă. „La nivelul asociației noastre, acest eveniment a stârnit multe discuții și chiar stupoare. Nu erau multe persoane care să se aștepte la așa ceva din partea acestui crescător. Nu existau suspiciuni la nivelul asociației că ar proceda la astfel de lucruri, dar cei de la Federație au demonstrat că nu a fost corect. Eu, personal, nu îl acuz, dar nu cred că cei de la Federație s-au putut înșela, pentru că îl monitorizau de mult timp. Dovezile aduse de Federație nu cred că se pot contesta, dar el poate să își susțină nevinovăția”, a declarat Florin Spînu, președintele Asociației Columbofile Iași. Pentru Asociația Iași, cazul de fraudă depistat în legătură cu acest crescător nu poate trece neobservat. Sunt mulți columbofili care se simt lezați de un asemenea comportament și care nu doresc să fie asociați cu persoane care caută să câștige concursuri sau premii prin alte mijloace decât cele perfect normale. „Într-un fel sau altul, ceea ce s-a întâmplat a pătat imaginea întregii asociații. Cei care au făcut rezultate în acest județ nu vor să fie arătați cu degetul pentru că a fost descoperit un crescător care nu a fost corect. Se bănuia că nu este în regulă ceva la sosirile pe care le avea. Chiar cunosc colegi care și-au eliminat porumbeii pentru că erau bătuți de el de fiecare dată”, a declarat Paul Ticu (foto stânga), columbofil care anul acesta a câștigat locul 1 pe lansare la etapa de maraton Vilnius, din peste 22.000 de porumbei.
La final, trebuie menționat că nu este o plăcere să discuți despre astfel de subiecte. Din păcate, ele există, iar aceste demersuri de verificare a rezultatelor trebuie să meargă mai departe și să fie extinse la nivelul tuturor sistemelor de cronometrare. Doar așa vom putea să ne mândrim cu rezultatele pe care le realizează porumbeii din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO