1,6 milioane de euro, prețul corect pentru un porumbel „de o zi”, campion în Belgia

Atunci când „Armando”, porumbelul care a câștigat locul 1 Național Acebird Long distance KBDB, considerat, de asemenea, cel mai bun porumbel pentru cursele de o zi din întreaga istorie a Belgiei, era vândut de crescătorul Joel Verschoot pentru aproximativ 1,4 milioane de euro, întreaga lume columbofilă a considerat că s-a atins un prag imposibil de depășit în viitorul apropiat. Însă, nu a fost nevoie să așteptăm prea mult până un alt porumbel belgian să devină cel mai scump porumbel din Europa. Ieri s-a încheiat prima parte a licitației legendarului columbofil belgian Gaston van de Wouwer, în cadrul căreia femela „New Kim”, câștigătoarea locului 1 Național Ace pigeon longer middle distance young birds KBDB în 2018, a fost vândută pentru suma de 1,6 milioane de euro.

Gaston van de Wouwer și fiul său Kurt au decis să vândă întreaga colonie de porumbei pe care o dețin, porumbei cunoscuți în toată lumea pentru prestațiile foarte bune la etapele de o zi. Astfel, organizată de PIPA, în licitația totală a celor doi columbofili se vor vinde 445 de porumbei, majoritatea urmași ai legendarului reproducător „Kaasboer”. Prima parte a acestei licitații s-a încheiat ieri, cu vânzarea a 157 de porumbei. De departe, „vedeta” licitației a fost femela „New Kim”, câștigătoarea locului 1 Național Ace pigeon longer middle distance young birds KBDB în 2018, care s-a vândut pentru suma de 1,6 milioane de euro.

Un nou exemplu că cel mai bine se vând porumbeii de o zi

Femela „New Kim” a devenit cel mai bun porumbel din Belgia la finalul anului 2018, la categoria Ace pigeon longer middle distance young birds (pui), în traducere liberă Mare Demifond sau Fond, cu trei rezultate foarte bune la trei etape naționale de o zi: 2 Național Chateauroux (17.281 porumbei), 12 Național Argenton (16.496 porumbei) și 21 Național Chateauroux (12.855 porumbei). Toate cele trei etape au distanțe de peste 500 de km, care corespund curselor de Fond din România. Dacă ținem cont de faptul că și „Armando” este un porumbel pentru același timp de etape, putem foarte ușor să concluzionăm că cei mai apreciați porumbei sunt cei care fac performanțe la acest tip de etape. Desigur, trebuie privit și dincolo de aceste cifre. În primul rând, cei doi porumbei amintiți până acum au fost achiziționați de columbofili chinezi. Acest lucru este foarte important de amintit, deoarece urmașii lor vor concura în campionatele chinezești și nu numai, campionate despre care știm că sunt foarte dure. Gradului foarte mare de dificultate pe care îl au campionatele asiatice (mai multe campionate în decursul unui an, organizate preponderent doar pentru pui, etape foarte dese, distanțe mari etc), i se adaugă sumele foarte mari care se pariază la fiecare etapă. Combinația perfectă între viteză și rezistență, specifică porumbeilor de Fond din Belgia, este tot ceea ce le trebuie columbofililor asiatici, iar recurența cu care cumpărătorii specializați în aceste competiții apelează la porumbeii din Belgia, demonstrează că aceștia se pliază foarte bine campionatelor lor. Cu siguranță acesta este unul dintre motivele pentru care opt dintre cei mai scumpi nouă porumbei din această licitație vor pleca în China.

În al doilea rând, pentru columbofilii din China sau Taiwan, sume de ordinul milioanelor de euro puse în joc în columbofilie nu sunt o raritate. De exemplu, dacă „New Kim”, nepoata unui super-reproducător, ai cărui urmași au câștigat zeci de etape în Europa, va deveni o foarte bună reproducătoare, este doar o chestiune de timp până când cumpărătorul chinez își va recupera investiția și va începe să își contorizeze profitul.

Piața din România, cu mult în urma acestor cifre

Accentuat mai ales în ultimii ani, specificul columbofil al țării noastre începe să fie tot mai apreciat, inclusiv în Europa. Totuși, diferențele dintre piața românească și cea belgiană, în cazul nostru, sunt uriașe. Acest lucru decurge, întâi de toate, din tradiția și istoricul pe care Belgia le are în materie de columbofilie. Mai apoi, însă, intervine și marketing-ul susținut, cu referire la faptul că în Belgia și Olanda, cele mai cunoscute țări în columbofilie, fiecare crescător acordă o importanță majoră publicității. Cu alte cuvinte, columbofilii din aceste țări știu „să își vândă marfa”, de cele mai multe ori pe cont propriu. Dincolo de aceste strategii, trebuie să recunoaștem că porumbeii din Belgia și Olanda au demonstrat că sunt capabili de performanță în orice colț al lumii.

Revenind la licitația lui Gaston van de Wouwer, probabil că la finalul ei vom vorbi despre un total de câteva milioane de euro. De altfel, porumbeii din prima parte a licitației, încheiată ieri, s-au vândut pentru 4,7 milioane de euro, ceea ce înseamnă o medie de peste 30.000 de euro pe porumbel. Nu este exclus să asistăm la un nou „caz” Gaby Vandenabeele, care și-a vândut porumbeii, întâmplător sau nu, porumbei pentru același tip de etape, cu peste opt milioane de euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO