O nouă provincie columbofilă și reorganizarea zonelor pentru etapele de Fond

După prezentarea noutăților de la categoriile Viteză și Demifond, prevăzute de noul Regulament al Uniunii Federațiilor Columbofile din România, continuăm demersul nostru de explicare a noilor condiții în care se va concura începând cu sezonul viitor. De data aceasta abordăm un subiect foarte important, cu impact major în organizarea concursurilor, dar, mai ales, în clasamentele diferitelor etape și, ulterior, în centralizarea acestora. Vorbim, așadar, despre reorganizarea zonelor pentru etapele de fond.

Față de sezoanele trecute, noul Regulament Columbofil conține destul de multe modificări în ceea ce privește grupările columbofile. Au fost reorganizate, la cererea expresă a columbofililor, multe dintre vechile grupări pentru etapele de fond, dar, de departe, cea mai importantă dintre noutăți este înființarea unei noi provincii columbofile.

S-a înființat Provincia de Est, a șasea dintre provinciile columbofile ale țării

Este cunoscut faptul că județele din Sud-Estul țării și cele din Dobrogea nu constituiau până acum o provincie columbofilă aparte, astfel încât columbofilii din aceste asociații erau nevoiți să participe la etapele de distanță organizate de provinciile Muntenia, Moldova sau chiar Oltenia. Conform regulamentului, asociațiile Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea făceau parte din provincia Muntenia. Lua astfel naștere o grupare care se întindea pe o arie geografică foarte mare, generând dificultăți în organizarea etapelor de fond și maraton. Astfel, s-a decis înființarea provinciei Est, începând cu sezonul 2022, compusă din filialele Brăila, Galați, Vrancea, Buzău, Călărași, Ialomița, Constanța și Tulcea. „Pot spune că a fost un adevărat efect de domino. Zona Olteniei s-a mărit foarte mult ca număr de membrii după venirea celor de la UCPR, iar aceștia au solicitat în mod expres o reorganizare, în special pentru etapele de fond și maraton. Deoarece columbofilii din Argeș, Prahova sau Brăila participau la etapele organizate de Oltenia și trebuia respectată distanța de minim 760 de km la primii crescători, în cazul etapelor de maraton, columbofilii din Mehedinți și Gorj depășeau cu mult o mie de km la aceeași etapă, ceea ce nu era echitabil. Totodată, având atâtea județe componente, Muntenia devenea o mega-provincie și era destul de dificil de gestionat. Așa se face că am decis să înființăm o nouă provincie, care va avea propriile etape naționale de maraton. Un motiv pentru care se impunea acest lucru este legat și de noile categorii, Maraton Extrem și As Maraton Extrem, pentru că știm, mulți crescători din Brăila sau Galați, de exemplu, mergeau la etapele naționale din Moldova și, automat, aveau cele mai mari distanțe din țară. De asemenea, filialele Galați și Vrancea au fost adăugate acestei provincii pentru că distanțele față de celelalte județe sunt destul de mici, împărțirea județelor pe provincii devenind astfel mai echitabilă”, a explicat Florin Gătejescu, președintele Comisiei Naționale Sportive.

Noi grupări pentru categoria Fond

S-au produs modificări și în organizarea grupărilor pentru etapele de fond, în special în Ardeal și Vest. În primul rând, s-a încercat o împărțire a județelor din Ardeal astfel încât distanțele dintre filialele care compun o grupare să fie cât mai mici. În același timp, însă, s-a avut în vedere și numericul de columbofili și de porumbei, pentru a se evita neplăcuta situație ca anumite etape din finalul sezonului să nu mai poată fi organizate din lipsa numărului de porumbei sau de participanți. Concret, noile grupări din Vest și Ardeal sunt următoarele: Gruparea 1: Bihor, Sălaj, Satu Mare; Gruparea 2: Timiș, Arad; Gruparea 3: Caraș Severin; Gruparea 4: Cluj, Bistrița, Maramureș, Hunedoara; Gruparea 5: Alba, Sibiu, Mureș; Gruparea 6: Brașov, Covasna, Harghita. „Atunci când am analizat felul în care pot fi grupate filialele din Ardeal și Vest am avut în vedere două aspecte. Primul dintre ele a fost diferența mare de relief. De exemplu, între Caraș și Hunedoara, care înainte formau o grupare, avem Munții Apuseni. Se poate verifica faptul că a fost extrem de dificil să se realizeze performanțe și în Hunedoara în aceste condiții. Prin urmare, columbofilii din Hunedoara au solicitat să fie grupați cu alte filiale. În al doilea rând, am vrut să evităm gruparea unor filiale cu potențial redus la etapele de fond și chiar maraton. În ultimii ani, în Ardeal, la ultimele etape, numărul de porumbei a fost unul foarte mic, existând și situații în care aceste concursuri nici nu s-au mai organizat. Am dorit să evităm acest lucru și am decis ca grupările să fie formate din mai multe filiale, cât mai apropiate cu putință. Astfel, în afară de cazul Hunedoarei, toate grupările din Ardeal și Vest sunt formate din filiale vecine, iar acolo unde numărul de columbofili este mai mic, grupările sunt formate din trei filiale”, a adăugat Florin Gătejescu.

Alte schimbări putem observa și în Muntenia și Oltenia. Începând cu noul sezon, filiala Prahova va forma singură o grupare. Ieșind din Oltenia, filiala Argeș va face parte din aceeași grupare cu Teleorman. Tot o singură grupare vor forma și filialele București și Ilfov, existând premise pentru organizarea unui plan comun de concursuri și pentru etapele scurte. O situație inedită întâlnim în Oltenia, provincie în care filialele au posibilitatea să organizeze singure sau în protocol primele trei etape de fond, dar ultimele două concursuri de fond din aceste județe, de comun acord, vor fi organizate la nivel provincial. Fiind vorba despre filialele cu numeric mare de columbofili, finalul de sezon din Oltenia va fi unul exploziv, cu probabil cel mai mare număr de porumbei și columbofili participanți din toată țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO