Premianții categoriei Demifond Pui 2021

În sezonul trecut, 660 de tineri zburători (pui) au reușit să îndeplinească norma categoriei Demifond, adică au clasat minim patru etape cu distanța cuprinsă între 285 și 630 km. Cu destul de mult avans, locul 1 național a fost câștigat de un tânăr columbofil sucevean, Iosif Moțac. Acesta este urmat de două tandemuri, Iordache&Adăscăliței, din județul Mehedinți, și Robaș G.+Bucaciuc D., care concurează ca membrii ai Asociației Columbofile Satu-Mare.

Suceveanul Iosif Moțac a devenit noul campion național al categoriei Demifond Pui cu ajutorul tinerei femele, cu seria RO-21-1105919, care a obținut un coeficient de 20,35 puncte de penalizare. Vicecampioana națională a tandemului mehedințean Iordache&Adăscăliței are seria RO-21-1220112, iar coeficientul său este de 29,11 puncte de penalizare. Nu în ultimul rând, locul al treilea este ocupat de puiul cu seria RO-21-0700719, care în sezonul 2021 are „în cont” nu mai puțin de patru trofee naționale.

Iosif Moțac (SV), campion național la Demifond într-o provincie dedicată maratonului

Prin specificul său, Moldova este o provincie propice pentru rezultatele la categoriile de maraton, dar, în ultimii ani, aici s-au realizat tot mai multe performanțe și la categorii cu etape scurte. Un astfel de exemplu este și rezultatul lui Iosif Moțac, campion național la Demifond Pui în 2021 cu un avans deloc de neglijat. De menționat este că toate punctajele cumulate pentru coeficientul său sunt doar din clasamentele generale ale etapelor. Mai mult, tânăra sa campioană a încheiat norma cu un rezultat demn de un campion național, câștigând locul 1 pe lansare, din 5.567 de porumbei, la o etapă de fond de 530 de km. De asemenea, amintim că 2021 a fost primul sezon în care Iosif Moțac a concurat în campionatul românesc. „Eu am concurat o bună perioadă în Londra, iar anul acesta am concurat în premieră și în România. În Anglia am avut un porumbel care a concurat foarte bine, câștigând inclusiv mai multe locuri întâi. Acesta a fost împerecheat cu o femelă Janssen, împerechere din care a rezultat mama campioanei naționale de la Demifond. Tatăl campioanei este un porumbel Vandenabeelle. Nu am ținut puii la întuneric, femela aceasta chiar depunând un ou cu trei zile înainte de a fi îmbarcată la etapa de fond la care a câștigat locul întâi pe lansare. Am folosit amestecurile Gerry și Champion Plus pentru pregătire. Tot anul acesta aveam un punctaj foarte bun și la fond pui, chiar de podium național, dar mi-au lipsit 9 km pentru îndeplinirea baremului de distanță”, a precizat Iosif Moțac.

Iordache&Adăscăliței (MH), schimbare de asociație cu trofee naționale

Tandemul format din columbofilii Adrian Adăscăliței și Maricel Iordache (foto stânga) în anul 2011 a concurat pentru foarte mulți ani în cadrul Asociației Columbofile Caraș-Severin, cu rezultate foarte bune. Cei doi au devenit inclusiv campioni naționali în 2015, la categoria Viteză Maturi. Însă, în 2020, tandemul și-a mutat crescătoria în Vânjuleț, județul Mehedinți, și, ca orice schimbare de locație intervenită în acest sport, ne-am fi așteptat ca rezultatele să sufere un regres considerabil. Doar că, în cazul celor doi, efectul a fost cu totul diferit. În 2021, aceștia s-au reîntors pe podiumul național și nu doar o singură dată. Dar, de data aceasta, amintim doar locul 2 național Demifond Pui, câștigat cu porumbelul RO-21-1220112 și cu 29,11 puncte de penalizare. „În momentul în care a trebuit să mutăm crescătoria, majoritatea porumbeilor pe care i-am păstrat au fost pe linia campionului național din 2015 la Viteză Maturi și pe linia unei alte foarte bune zburătoare a noastră, pe care i-am încrucișat cu diferiți porumbei importați. Puii de 2021 au fost reproduși începând cu 1 martie și au concurat la natural, fără întuneric, fără boxe sau alte artificii. Ne dorim ca porumbeii noștri să concureze bine cel puțin doi, trei ani și din acest motiv îi lăsăm să se dezvolte normal. Am avut în total un lot de 120 de pui și am folosit, în timpul sezonului, sortimente de hrană de la Versele Laga și Vanrobaeys, pe care le-am amestecat. În orice caz, mâncarea a fost una preponderent ușoară, cu doar o zi de încărcare. Tratamente nu facem decât dacă este cazul, adică doar dacă vedem că porumbeii chiar sunt bolnavi. Jucăm foarte dur, în general, fără să menajăm porumbeii. Este metoda noastră, care până acum a dat rezultate foarte bune. Noi credem doar în porumbei buni, care au nevoie de cât mai puține lucruri pentru a obține rezultate”, a declarat Adrian Adăscăliței.

Tandemul Robaș G.+Bucaciuc D. (SM) dețin cel mai bun pui din România, sezonul 2021

După cum am afirmat și în articolul dedicat categoriei Viteză Pui 2021, tandemul Robaș G.+Bucaciuc D., care concurează în cadrul Asociației Columbofile Satu-Mare, deține puiul cu cele mai multe trofee naționale câștigate în 2021 și, implicit, cel mai bun pui din sezonul trecut. Discutăm despre o dublă campioană națională, la categoriile General și As Speed, care ocupă și două locuri de 3 național, la Viteză și Demifond, ultimul dintre trofeele naționale fiind câștigat cu 29,71 puncte de penalizare. „Puii au fost trimiși de către tandemul meu în România la finalul lunii februarie și au stat la întuneric până în prima săptămână din luna iulie. Au reușit să schimbe întreg penajul de pe corp, iar când s-au maturizat, i-am separat pe sexe. Au fost etape când înainte de îmbarcare i-am lăsat împreună și etape când nu s-au văzut, dar nu am sesizat vreo diferență. Mâncarea folosită a fost aceeași, câteva amestecuri Beyers și Gerry. Ca origini, tatăl puiului este un porumbel original Rudy de Saer, iar mama este o combinație pe linia lui Fantastisc, celebrul porumbel al tandemului meu, cu porumbei Gino Clicque. Puiul este de fapt o femelă și cred că s-a motivat foarte tare datorită unui bol cu mâncare pe care i-l puneam în boxa ei”, a detaliat Gabriel Robaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO