Maraton Tineret 2021, o categorie la care au excelat columbofilii moldoveni

Despre concurarea yarlingilor la etapele de maraton părerile sunt, în general, împărțite în România. Cu toate acestea, an de an sunt angajați la acest tip de etape numeroși tineri, care nu doar participă, ci și câștigă. Este și cazul sezonului 2021, an competițional în care s-au realizat 3.107 norme de Maraton Național. Bineînțeles, participarea a presupus un număr mult mai mare decât normele realizate, dar și cifra acestora din urmă este mulțumitoare, considerabil mai mare decât în sezoanele 2019 și 2020.

La fel ca în cazul porumbeilor maturi, primul loc național și trofeul de campion îi revine unui columbofil din provincia Moldova. Vasile Cordeanu, din Vaslui, este așadar campionul categoriei din sezonul 2021, un columbofil cu multe rezultate bune obținute exclusiv la Maraton. Și locul al doilea a fost câștigat tot de un columbofil din această regiune, dar de data aceasta din Neamț, în persoana lui Mircea Bejenaru. Acestora le urmează tandemul buzoian Damian V&M, care duc asociației lor al doilea trofeu consecutiv câștigat la această categorie.

Vasile Cordeanu (VS), un nou trofeu național câștigat la Maraton

Columbofilul vasluian Vasile Cordeanu (foto dreapta) este acel tip de crescător focusat doar pe latura competițională a acestui sport. Pentru el nu sunt importante liniile, numele sonore sau alte detalii de acest fel, ci este important ca porumbeii săi să concureze la cel mai înalt nivel. Tot spre această zonă privește și când face „cumpărături” pentru crescătoria sa. Nu este important numele crescătorului sau linia de porumbei, ci mult mai important este ca porumbeii achiziționați să provină direct din campioni. În acest fel, Vasile Cordeanu a reușit să urce repede în topurile naționale și, în cei 12 ani de activitate, a strâns deja mai multe trofee naționale. Ultimul dintre acestea a fost câștigat chiar anul trecut, când tânăra femelă RO-20-0558729 ocupă locul 1 Național Maraton Național Tineret, cu 3,97 puncte de penalizare. Rezultatul a fost realizat cu două etape de Vilnius (946, 976 km), concursuri la care femela lui Vasile Cordeanu a obținut locul 1 județean împotriva a 789 porumbei, și tot locul 1 județean, dar de data aceasta împotriva a 6.294 porumbei. Recent, Vasile Cordeanu a fost protagonistul unui video-reportaj realizat de site-ul nostru, astfel că pentru mult mai multe detalii despre acest crescător și despre felul în care procedează cu porumbeii săi vă invităm să accesați link-ul https://racingpigeons.ro/2022/01/14/vasile-cordeanu-campionul-vasluian-cu-rezultate-exceptionale-la-maraton/.

Mircea Bejenaru (NT), din nou în topurile naționale la Maraton

Din 2013, Mircea Bejenaru, din Piatra-Neamț, concurează doar la etapele de Maraton, categorii unde a obținut numeroase trofee naționale. În fiecare an, acesta s-a regăsit măcar în top 10 național, urcând de mai multe ori și pe podium, la fel cum s-a întâmplat și după sezonul 2021. Dar, de data aceasta, bucuria a fost cu atât mai mare cu cât rezultatul a fost obținut de o tânără femelă care provine dintr-o familie nou introdusă în crescătoria sa. Este vorba de porumbei Jos Martens achiziționați recent de către Mircea Bejenaru și care deja au „produs” primul trofeu național. Tânăra vicecampioană are seria RO-20-0521541 și a obținut un coeficient de 4,39 puncte de penalizare, după ce s-a clasat pe locul 5 din 4.223 porumbei (883 km) și pe locul 22 din 10.591 porumbei (915 km). Ambele clasări au fost obținute la concursul Vilnius și, de fiecare dată, femela a sosit în crescătorie în prima zi de concurs. „Eu concurez de mult timp, dar din 2013 doar la maraton, timp în care am câștigat mai multe trofee naționale. În ultimii ani am urmărit atent porumbeii lui Jos Martens și am și adus în crescătorie produși din cei mai buni zburători ai acestuia. Anul trecut am și concurat cu aceștia și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că la prima etapă de maraton au sosit foarte bine. Atunci m-am hotărât să îi angajez și la un al doilea concurs de maraton, remarcându-se această femelă. Vreau să vă spun că sezonul a fost unul foarte dificil, cu etape doar pe caniculă și vânt din față. Porumbeii au concurat la văduvie, iar mâncarea folosită a fost de la Beyers”, a detaliat Mircea Bejenaru.

Tandemul Damian V&M (BZ), pe podiumul național încă de la debut

Pentru tandemul buzoian Damian V&M, 2021 a fost sezonul de debut. Nu orice debut însă, pentru că tandemul a câștigat totodată și primul trofeu național. Cum lotul de zbor a fost format exclusiv din porumbei tineri, premiul a venit la una dintre categoriile de tineret, respectiv Maraton Național. Trofeul a fost câștigat de masculul RO-20-0720165, care, după două etape, Terespol și Bielsk, a obținut o penalizare de 4,50 puncte. Foarte interesant este că ambele puntaje au fost centralizate din clasamentele generale. Astfel, la etapa de Terespol, unde masculul a avut de parcurs 839 km, acesta a ocupat locul 9 din 6.739, iar la etapa de Bielsk, concurs de 846 km, a obținut locul 22 din 6.966 porumbei. Masculul a clasat și a treia etapă de maraton la care a fost angajat, ocupând locul 17 pe județ la As Maraton Tineret.  Pentru că și în crescătoria acestui tandem, publicația noastră a realizat un video-interviu, vă punem la dispoziție acest material accesând link-ul https://racingpigeons.ro/2021/10/12/tandemul-damian-vm-pe-podiumul-national-in-primul-an-competitional/, din care puteți afla cum a decurs întregul sezon și în care este prezentat și porumbelul reprezentativ al crescătoriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO