Maraton Grand Prix Tineret, categoria la care a strălucit tânărul crescător doljean Marian Zidaru

Două etape naționale de maraton, din tot atâtea posibile, trebuie să claseze yarlingii pentru a realiza norma categoriei Maraton Grand Prix Tineret. Asta înseamnă că tinerii porumbei sunt angajați la cele mai grele etape ale sezonului, atât din punct de vedere al distanțelor, cât și al competiției. La fel s-a întâmplat și cu cei trei tineri pe care îi regăsim pe podiumul național la Maraton Grand Prix 2021, care au participat și au câștigat la etapele naționale ale celor mai importante trei provincii ale țării.

Topul național este deschis de doljeanul George-Marian Zidaru, care a câștigat primul trofeu național din cariera sa cu un avans mai mult decât considerabil. Acesta este urmat de tandemul sucevean Grigorean&Acununi și de Frații Buliga, din Caraș-Severin. Așadar, câte un trofeu național pentru Oltenia, Moldova și provincia de Vest.

George-Marian Zidaru (DJ), unul dintre cei mai tineri campioni naționali

Tânărul columbofil George-Marian Zidaru (foto dreapta) a început să concureze în 2019, preluând pasiunea pentru porumbei de la tatăl său, și în doar trei ani a reușit să pășească pe cea mai înaltă treaptă a podiumului național. El este campionul categoriei Maraton Grand Prix Tineret cu femela RO-20- 0343333, care a obținut un coeficient de 3,95 puncte de penalizare după ce s-a clasat pe locul 21 din 5.986 porumbei, la etapa Tokmak Național (1.023 km), și pe locul 1 din 2.253 porumbei, la etapa Izium Național (1.160 km). Astfel, George-Marian Zidaru, la cei doar 22 de ani, a devenit unul dintre cei mai tineri campioni naționali din România. „Femela este reprodusă din doi porumbei din lotul de zbor. Mama ei a ocupat în 2020 locul 4 județean la categoria As Maraton Maturi. Pentru sezonul 2021 am avut un lot de aproximativ 70 de porumbei care, după trei etape de concurat la natural, au fost trecuți la văduvie. Am intenționat ca etapa de Izium să o joc la natural, dar m-am răzgândit. Mâncarea folosită a fost de la Versele Laga. Porumbeii au primit Superstar, Gerry o zi sau două după sosire și Energy pentru pregătire, iar ca să se recupereze, la fiecare sosire au primit Belgasol în apă. De regulă am făcut doar câte un antrenament pe săptămână între etapele de maraton, de 80 de km. Doar înainte de Izium i-am dus de două ori”, a detaliat acesta. De asemenea, pentru cei care doresc să afle mai multe detalii despre tânărul columbofil doljean vă punem la dispoziție un interviu video realizat în crescătoria sa, pe care îl găsiți la adresa https://racingpigeons.ro/2021/09/18/marian-zidaru-tanara-speranta-a-columbofiliei-doljene/ .

Tandemul sucevean Grigorean&Acununi pe locul 2 Național

În schimb, locul al doilea este ocupat de doi columbofili cu mult mai multă experiență: tandemul Grogorean&Acununi din Suceava. Cei doi, Gavril Grigorean și Gheorghe Acununi, au luat contact cu sportul columbofil de foarte mulți ani și, după o prietenie de peste 20 de ani, în 2017, au decis că este cazul să își unească forțele. Foarte repede au apărut și rezultatele, mai exact locul 2 Național Maraton Maturi 2018 și locul 2 Național Maraton Grand Prix Tineret 2019. În 2021 au revenit pe podiumul național tot la categoria Maraton Grand Prix Tineret, ocupând același loc secund, de data aceasta cu masculul RO-20- 0916751. Tânărul lor zburător a fost angajat la etapele Madona Național și Birzai Național, concursuri la care a ocupat locul 137 din 13.034 porumbei (1.057 km) și locul 27 din 9.426 porumbei (955 km). În urma acestor clasări a fost penalizat cu 13,37 puncte, suficient cât să ocupe poziția de vicecampion național. „Suntem în tandem din 2017, crescătoria aflându-se în Suceava, la prietenul și colegul meu Gavril Grigorean. Concurăm doar la maraton, cu un lot anual de minim 60 de porumbei, jucați la văduvie. Ei sunt împerecheați în februarie, clocesc cinci zile, după care sunt din nou separați. Sunt puși la pereche din nou pe 15 aprilie, clocesc alte cinci zile, după care sunt separați și jucați văduvi până la finalul sezonului. În sezon am folosit mâncare Beyers, iar la antrenamente, porumbeii sunt duși o zi da, una nu, la aproximativ 100 km. Din punct de vedere al originilor, mascul este reprodus dintr-un mascul original Frank Zwiers, iar mama este de la Măgirescu+Ojog+Dorneanu, cu origini Jellema și Ko van Dommelen. El este frate cu locul 5 Național Maraton Grand Prix Maturi și cu o femelă care a sosit noaptea de la etapa Birzai Național”, a declarat Gheorghe Acununi.

Frații Buliga (CS), columbofilii din Vest cu cele mai lungi distanțe, completează podiumul național  

Frații Vasile și Ion Buliga concurează aproape fără întrerupere din anul 1988, iar pentru că locuiesc în Moldova Nouă, au cele mai lungi distanțe din toată provincia de Vest la etapele de maraton. Totuși, sunt pasionați doar de această categorie, singura la care șansele de a face performanță sunt și realiste. În sezonul 2021 ei au reușit unul dintre cele mai bune rezultate de când concurează. Femela RO-20- 0137340, după ce a clasat etapele Praga Național și Berlin Național, ocupă locul 3 Național Maraton Grand Prix Tineret, cu 14,64 puncte de penalizare. La Praga Național, femela a avut de zburat 868 km și s-a clasat pe locul 1 din 623 de porumbei (clasament zonal), iar la Berlin Național a avut distanța de 1.134 km, etapă la care a obținut locul 8 din 614 porumbei (clasament județean). „Din 1988, de când eram copii, am avut doar trei-patru ani de întrerupere. În rest, am concurat încontinuu și am încercat și categoriile Demifond și General, dar zona în care locuim și diferența mare de km față de colegii noștri ne-au determinat să alegem doar maratonul. Ținem un lot de 70 de porumbei anual, iar metoda de zbor este naturalul. Anul trecut au zburat văduvi primul maraton, dar apoi i-am lăsat împreună. Femela aceasta pot să spun că a avut noroc. Înainte de Nurnberg i-am dus la un antrenament, de unde a sosit după mai multe zile lovită de uliu. Știm cu toții ce catastrofă a fost Nurnberg și mă gândesc că dacă o angajam acolo poate nu mai venea. La Praga a fost angajată pe ouă, iar la Berlin, pentru că masculul ei s-a pierdut la Praga, a apucat să ouă acasă doar primul ou. Ea provine din porumbei Vanroy, pe linia tatălui, și Jellema, pe linia mamei. Mama a fost achiziționată de la Gelu Vochin și are în spate toți porumbeii consacrați ai cunoscutului columbofil din Olanda. În rest, mâncarea pe care am folosit-o a fost de la Vanrobaeys, iar între etape, porumbeii au fost duși la două-trei antrenamente de 35-40 km, cu lansări dimineața, seara și chiar la prânz”, a precizat Vasile Buliga.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO