Moldova domină podiumul naţional la As Maraton Maturi 2021

Cea mai spectaculoasă dintre categoriile care se realizează cu etape de maraton este As Maraton. Frumusețea categoriei este dată chiar de dificultatea ei, pentru că este arhi-cunoscut faptul că până anul trecut inclusiv, porumbeii concurați pentru As Maraton nu avea „dreptul” la nicio ratare în privința clasărilor. Cu toate că nu este deloc ușor de îndeplinit, în ultimele sezoane am putut observa că porumbeii, în special cei maturi, se descurcă foarte bine la această categorie, normele îndeplinite la nivel național fiind de ordinul miilor. La fel s-a întâmplat și în sezonul 2021, despre ai cărei performeri vom detalia în materialul de azi, an competițional în care s-au ocupat aproape toate cele 5.000 de locuri ale catalogului național.

Ca de obicei, nu este categorie de maraton unde pe podiumului național să nu regăsim columbofili din Moldova. La As Maraton Maturi, atât locul întâi, cât și locul al treilea sunt ocupate de columbofili din această provincie. Între cei doi, pe poziția de vicecampion, se situează bucureșteanul Iulian Duică, columbofil despre care vedem că schimbă cu mare succes categoriile de distanță.

Familia Cristescu (NT) și masculul RO-19-0410479, campionii sezonului 2021 cu 5,34 puncte

Noul campion al categoriei As Maraton Maturi este masculul RO-19-0410479, concurat de Familia Cristescu, din Asociația Columbofilă Neamț. Acesta a fost angajat la ambele etape naționale ale provinciei Moldova, la care se adaugă etapa de Kelme, și doar 60 de sutimi au făcut să nu ocupe un loc pe podium și la categoria Maraton Grand Prix Maturi. Și-a demonstrat însă din plin valoarea prin titlul național câștigat la As Maraton, mai ales că toate cele trei etape au fost de peste o mie de km. Cele trei clasări ale campionului sunt următoarele: locul 1/13.034 porumbei (1.123 km), locul 9/2.739 porumbei (1.024 km) și locul 28/14.184 porumbei (1005 km). Deși acesta este primul trofeu național, Olivian Cristescu, columbofilul care se află în spatele acestui rezultat, este unul dintre cei mai buni crescători din județul Neamț și chiar din provincia Moldova. La nivel județean este multiplu campion, în special atunci când vorbim despre palmarese, rezultate cărora li se adaugă trofee provinciale și clasări importante la diferite concursuri. „Concurez din 2007 și mă interesează doar etapele de maraton. La matcă țin nouă perechi, din care scot 30 de pui, iar la lotul de zbor am puțin peste 30 de porumbei. Metoda de zbor este de regulă văduvia, cu porumbeii separați atunci când puii fac 14 zile, dar anul trecut am jucat ultimele două etape de maraton la natural. La aceste două etape la care a concurat la natural, masculul a avut mai întâi ouă, iar apoi i-am pus un pui de 10 zile. Mâncarea folosită a fost Fitnees, de la Mifuma, pentru începutul săptămânii, și Vanrobaeys pentru pregătire. De asemenea, am folosit suplimente Brockamp și am pus accent foarte puternic pe antrenamente. Porumbeii au fost duși de foarte multe ori la antrenamente de 100 km, dacă am putut, și de două ori pe zi. Deși am un lot mic de porumbei, îi concurez puternic. Masculul acesta este reprodus dintr-o femelă care a fost campioană județeană l As Maraton Palmares 3 ani, iar tatăl este reprodus din porumbei cu origini Aarden, dar tot selectați la concursuri”, a detaliat Olivian Cristescu.

Iulian Duică (BB), pe podiumul național și la As Maraton

Încet, dar sigur, Asociația Columbofilă București înregistrează rezultate tot mai bune la Maraton, chiar dacă știm că aici, an de an, se câștigă multe dintre trofeele naționale de la categoriile cu etape scurte. În 2021, „la rampă” a ieșit Iulian Duică (foto stânga), un foarte bun concurent la etapele de Viteză-Demifond și un prolific jucător pe columbodroame. Chiar dacă a cunoscut succesul la categoriile amintite, fiind inclusiv campion național la Demifond, de câțiva ani Iulian Duică a început să crească și porumbei pentru etape de maraton. În sezonul trecut a venit și prima cupă națională câștigată la noua categorie, grație masculului RO-18-0016894. Acesta a obținut un coeficient de 9 puncte de penalizare, clasările sale fiind următoarele: locul 5/5.144 porumbei (1.000 km), locul 5/3.478 porumbei (860 km) și locul 46/6.976 porumbei (1.001 km). În completarea celor amintite, vă punem la dispoziție interviul realizat de publicația noastră în crescătoria lui Iulian Duică, în cadrul căruia este prezentat și vicecampionul național, reportaj pe care îl găsiți accesând adresa https://racingpigeons.ro/2021/08/13/bucuresteanul-iulian-duica-un-campion-polivalent/.

Frații Aparaschivei, din Suceava, de trei ori pe podiumul național cu același porumbel

Unul dintre cei mai buni porumbei de maraton care a concurat în sezonul 2021 este femela RO-17-2090009, care aparține fraților Aparaschivei (foto dreapta), din Fălticeni, județul Suceava. Aceasta ocupă locul 3 Național la categoria As Maraton 2021, locul 3 Național categoria E-Maraton Palmares 2021 și, „cireașa de pe tort”, locul 1 Național As Maraton Palmares 2021. Este pentru al doilea an consecutiv când Suceava dă campionul național al categoriei As Maraton Palmares, ceea ce înseamnă că putem spune fără să greșim că, cel puțin în acești doi ani, este județul care a dat ora exactă pentru această categorie. Cât despre femela fraților Aparaschivei, aceasta este genul de porumbel cu care rar te întânești în cariera de columbofil și care îți poate influența întreaga activitate columbofilă. Ea a fost angajată în sezonul trecut la etapele Madona Național (1.094 km), unde a ocupat locul 5 din 10.625 porumbei, Tartu (1.209 km), unde a ocupat locul 3 din 1.174 porumbei, și Kelme (976 km), la care s-a clasat pe locul 85 din 13.188 porumbei. În total, a fost penalizată cu 9,48 puncte. De asemenea, vă punem la dispoziție un video-interviu și cu acești crescători, pe care îl găsiți accesând link-ul https://racingpigeons.ro/2021/11/16/fratii-aparaschivei-tandemul-sucevean-cu-pasiune-pentru-maraton/.

La final, amintim că sezonul 2021 a fost ultimul în care norma categoriei As Maraton Maturi s-a realizat cu trei clasări. Începând cu 2022, aceeași normă se va realiza prin clasarea a patru concursuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO