Vestul nu-i ca Estul pentru columbofilii din Oltenia!

Războiul din Ucraina nu numai că a şocat un întreg mapamond, dar a lăsat urme adânci şi în columbofilia românească. Conflictul de lângă graniţele ţării noastre a determinat bulversarea uneia dintre cele mai importante provincii columbofile, Oltenia, în condiţiile în care, până în acest an, crescătorii din Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt şi Vâlcea aveau ca rută de zbor estul, cu etape de de fond şi de maraton lansate de pe teritoriul Ucrainei.

Din păcate, negăsind o soluţie comună, Provincia Oltenia s-a divizat pentru prima dată după mult timp, judeţele Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi o mare parte din Dolj alegând ruta vest, în timp ce judeţul Olt şi o parte din columbofilii craioveni din cadrul Clubului Elite au preferat ruta de Nord, alături de colegii din provincia Muntenia. Această rupere a provinciei nu numai că a creat tensiuni în întreaga ţară, dar a compromis într-o mare măsură şansele columbofililor olteni de a mai accede la podiumurile naţionale ale sezonului competiţional 2022. Principala cauză a distrugerii Provinciei a fost faptul că, împinşi de la spate de poziţionarea lor geografică, crescătorii din judeţele Mehedinţi şi Gorj au votat cu o largă majoritate să zboare pe Vest, nu pe Nord, în Polonia. „Pentru noi era clar că, dacă zburam Polonia, nu aveam nicio şansă să obţinem nişte rezultate decente măcar la nivel provincial. Niciodată, lansaţi din estul Poloniei, porumbeii noştri nu treceau peste munţi, ci ocoleau prin Moldova şi astfel deveneam ultima staţie unde ajungeau. Ce şanse aveam noi cu Oltul spre exemplu, sau cu Vâlcea. Niciuna!“, ne-a declarat un responsabil din Filiala Mehedinţi. Acelaşi punct de vedere l-au avut şi columbofilii din Gorj, care, la unison, au ales acelaşi Vest deoarece „am mai zburat pe Nord şi nu am făcut niciun rezultat de Doamne-ajută“. Aliniindu-se acestui curent, şi columbofilii din Vâlcea au preferat ruta aleasă de colegii din Mehedinţi şi Gorj, însă, precauţi, o parte dintre ei, în principal crescătorii care preferă cursele pe distanţe mici sau medii, au făcut un al doilea plan de zbor, spre sud, zburând cele opt etape de viteză, fără limită de kilometri, în Bulgaria. La Dolj, situaţia a fost în mare parte similară cu cea din Vâlcea, singura diferenţă fiind că pentru planul II au fost alese etape cu lansare din localităţi aflate în estul şi nordul României. „Sincer, ruta pe vest mi se pare, pur şi simplu, criminală. Am mai zburat de acolo şi am avut pierderi foarte mari deoarece la primele etape, în munţi, în zona Domaşnea-Caransebeş, de multe ori se formează ceaţă dimineaţa, iar porumbeii nu gasesc direcţia corectă spre casă, ajungând în Ardeal sau în fostele republici iugoslave“, ne-a spus unul dintre crescătorii craioveni care au preferat planul II de zbor.
După prima etapă desfăşurată „peste munţi“, aşa cum spun columbofilii olteni, situaţia nu a fost nici pe departe atât de dramatică. În judeţul Dolj, pierderile au fost de doar 4,6%, iar în Mehedinţi au fost chiar mai mici, 3,3%. În Vâlcea, situaţia a fost o idee mai grea în sensul că, după prima etapă, 18,5% dintre porumbei s-au pierdut în timp ce la Gorj aveam de-a face cu un paradox: pentru a doua etapă s-au îmbarcat cu peste 200 de porumbei mai mulţi decât la prima etapă. Explicaţia ar fi accea că mulţi columbofili gorjeni au preferat să nu zboare prima etapă, Lugojul, probabil tot de frica unor eventuale probleme cu condiţiile meteo. Pentru columbofilii din judeţul Olt, ruta spre Nord nu a fost atât de simplă pe cât se anunţa, însă nici foarte complicată, pierderile fiind de 14,1% între prima şi a doua etapă.
Din nefericire, a doua etapă a judeţelor Gorj şi Mehedinţi, una comună cu lansare de la Lovrin, s-a dovedit mult mai grea decât ceea ce se întâmplase în primul zbor. Chiar dacă până la data redactării acestei analize situaţia nu era centralizată, din informaţiile noastre pierdereile înregistrate sunt unele semnificative, depăşind pragul a 45-50 de procente. „A fost o etapă dezastruoasă din toate punctele de vedere, cu pierderi de peste cinzeci de procente! S-a repetat situaţia din 2011-2012, atunci când, după a doua etapă pe Vest, s-a ales praful. Din păcate, unii dintre columbofilii noştri au uitat istoria şi am intrat singuri cu gâtul în laţ“, a declarat Cosmin Frăţilescu (foto), membru în comitetul director al Filialei mehedinţene şi unul dintre columbofilii mehedinţeni cu rezultate foarte bune la nivel provincial şi naţional. Pentru judeţele Dolj şi Vâlcea, etapa din această săptămână se poate dovedi una decisivă, urmând ca după cele două etape Domaşnea foarte reuşite să se îmbarce pentru Lugoj, cu distanţe de zbor de peste 200 de kilometri. Este un prim semn că se anunţă un sezon deosebit de dificil pentru columbofilii Olteniei, iar speranţele obţinerii unor rezultate importante la nivel naţional sunt, în acest an, foarte scăzute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO