Suceava: Fond Janow, etapa porumbeilor și columbofililor tineri

Deschizi internet-ul, intri pe site-ul uniunii noastre columbofile, columba.ro și începi să vezi cum au decurs primele etape de fond de la diverse asociații columbofile din țară. Aici o etapă ok, numeric bunicel de porumbei, aici ceva surpize frumoase. Până când ajungi la Asociația Columbofilă Suceava, dai click și nici nu apuci să citești bine ceva de pe prima pagină că pentru o fracțiune de secundă creierul refuză să mai gândească. După ce trece momentul de uimire, iar ceața îți părăsește privirea, zici în gând: „nu văd bine sau chiar au lansat 26.000 de mii de porumbei? Aoleu, ce se întămplă aici?“. Dacă continuă așa, în curând, la Suceava, se va preda în școală, la clasele I-IV, oră de columbofilie.

Familia Tabără

26.027 de porumbei au fost îmbarcați la centrele din Suceava pentru prima etapă de fond Janow. În data de 28.05.2022, ora 6:21, s-a dat startul, iar „roiuri” imense de porumbei ies din mașinile de transport și încep să se rotescă deasupra punctului de lansare pentru a trage tare aer în piept și pentru a-și stabili foarte bine direcția de zbor spre casă. Acasă, la Suceava, 653 de columbofili așteaptă să vadă filmarea de la lansare, să fie comunicată ora când porumbeii au pornit în cursă, să facă socotelile pentru a aproxima ora sosirii, ca fiecare să își pună lucrurile în ordine la serviciu sau acasă, iar în jurul orei sosirii să se poată fixa liniștit în poziția de așteptare preferată. În jurul orei 12:30, primii porumbei, adică liderii de stoluri, încep să calce trapele ceasurilor constatatoare montate la intrarile în voliere și, după scurt timp, se conturează și cea mai bună viteză de croazieră atinsă la această etapă. Porumbelul care ocupă locul 1 pe lansare este, surprinzător sau nu, un mascul yarling foarte ambițios, care a demonstat că voința lui este atât de mare încât poate bate experiența porumbeilor maturi. Tânărul mascul poartă inelul cu seria 0937499-2021, iar propietarii lui sunt columbofilii suceveni care formează echipa Family Tabără. Familia Tabără a pășit în acest frumos sport pentru prima dată anul trecut, la etapele cu puii, acest sezon fiind primul lor sezon când concurează cu porumbeii yarlingi și maturi. Un zbor important, cu un numeric fascinat de porumbei la start, este câștigat de un porumbel yarling, alături de proprietarii lui începători în ale columbofiliei și nu sunt singurii. Și alți tineri începători au câștigat clasări în top trei la acestă etapă, iar despre ei vom vorbim mai jos în ordinea locurilor ocupate la acestă etapă. Aceste aspecte arată că tinerii columbofili vin cu forțe proaspete, tratează totul cu maximă seriozitate, fac achiziții cu mare bagare de seamă și reușesc să se impună suficient de repede încât și ei înșiși să fie uimiți de marile performanțe pe care le obțin.

Ionel Colteț

Acest mascul a putut atinge viteza calculată în linie dreptă, de la locul lansării până la volieră, de 1.462,57 m/min. și a avut de străbătut o distanță de 551,53 kilometri aerieni. Ca origini, tatăl lui are la bază descendenți din porumbeii Rivaldo și Sarina, iar mama lui este o femelă din voliera lui Ovidiu Asoltanei.
Locul 2 pe lansare l-a obținut mult mai experimentatul columbofilul Ionel Cotleț, columbofil redutabil în cadrul etapelor de fond, care este îndrăgostit de acestă categorie și care an de an se află mai mereu în top trei pe lansare, județ, sau pe centru de îmbarcare, la etapele de fond și nu numai. Porumbeii lui au la bază porumbeii aduși din Germania, de la columbofilul Budai Gheza, care, în crescătoria de la Suceava, fac rezultate de vârf an de an în cadrul etapelor de zbor de o zi. Porumbelul care acum i-a adus locul 2 pe concurs, este o femelă inelată cu inel Gold Fond și are seria 1009229-2019. Pentru a prinde treapta a doua de pe podium, femela a trebuit să străbată cei 555,18 km aerieni cu viteza de 1.430,59 m/min. Acestă femelă a reușit să se impună și în sezoanele de zbor anterioare, chiar de la tineret, când a reușit să se claseze la finalul sezonului competițional 2020 pe locul 1 la categoria As Fond Tineret pe Clubul Burdujani. Ea este reprodusă din doi porumbei de la lotul de zbor, dintr-un mascul neamț care în sezonul 2021 a obținut la o etapă de viteză locul 1 pe lansare dintr-un numeric de 9.900 porumbei, iar mama ei este achiziționată din crescătoria Miki și Cornel din Capitală, care a zburat în crescătoria lui Ionel, iar la vârsta de 2 ani, în anul 2020, la o etapă de fond, s-a clasat pe locul 4 pe lansare și locul 1 pe Suceava.

Marius Nicolaescu

După acești doi porumbei vine rândul femelei cu seria 0602091-2020 a lui Marius Nicolaescu, din localitatea Frătăuții Vechi, să ocupe locul 3 pe lansare, ea fiind și unul dintre porumbeii nominalizați de către Marius la echipă. Femela a parcus cei 520,55 km. aerieni cu viteza de 1.416,59 m/min. Cu asemenea sosire foarte bună acestă femelă își ajută colegele de volieră, nominalizate și ele la echipă, care sosesc amândouă la 4 minute în spatele ei și calcă trapa la diferență de o secundă una de alta, propulsându-l pe Marius Nicolaescu pe locul 1 în clasamentul general al categoriei crescători. Cele două femele care au sosit împreună și au ajutat la echipă sunt, în ordinea sosirii, femela yarlingă cu seria 0951417-2021, care ocupă locul 38 în clasamentul general, și femela cu seria 0925264-2020, care se poziționează imediat pe poziția 39 în clasamentul general. Porumbeii care stau la baza acestei crescătorii sunt porumbei din liniile lui Raymund Hermes, New Laureat și alți câțiva porumbei au fost achiziționați de catre proprietar dintr-un târg de porumbei din Belgia. Se pare că a fost foarte inspirat la cumpărături, acești porumbei aducându-i foarte rapid succesul, deorece acesta este al doilea an în care Marius participă la cursele cu porumbeii. La acestă etapă a angajat un lot de 53 de voiajori și a clasat 36 dintre aceștia, adică un procentaj de aproximativ 65% de porumbei clasați în clasamentul general.

George Coroamă

George Coroamă, din localitatea Vicovu de Jos, alt tânăr începător în sportul columbofil, aflat la primul său sezon de zbor cu porumbeii yarlingi și maturi, dovedește încă odată că și începătorii pot ajunge imediat în fruntea clasamentelor dacă dețin porumbei de calitate și le oferă o întreținere corespunzătoare.

El ocupă locul 2 în clasamentul crescătorilor, ajutat de femela cu seria 1111434-2021 și de cei 2 mascululi ai săi, 0924617-2020 și 1111418-2021, care ocupă în clasamentul general, în ordinea sosirilor, locurile 22, 48 și 72. Majoritatea porumbeilor din crescătoria sa au la bază porumbeii lui Ilie Artemie Roșca și Costică Țugui, păsări care sunt capabile de surprize foarte frumoase atunci când sunt angajate la etape de-o zi. George a aruncat în luptă la acestă etapă un numar de 66 porumbei și reușește să claseze 29. Un procentaj destul de bun de clasări, care se apropie de 50% din efectivul angajat.
Locul 3, al categoriei crescători în clasamentul general este adjudecat de către Team CRD, din Vicovu de Sus, echipă cu rezultate foarte bune obținute și în anii anteriori la etapele de fond, fond pui și alte etape de zbor de o zi, în care porumbeii lor au reușit să le aducă victorii importante în decursul ultimelor sezoane. Liniile care le poartă în sânge acesti minunați porumbei sunt Gaby Vandenabeele, New Laureat și Kleine Jade, Hardy Kruger, Anton Ruitenberg și alții.

Team CRD

La etapa de Janow, din voliera lor au fost angajați 60 de porumbei, iar 37 dintre ei au reuşit să și claseze, ceea ce reprezintă un procentaj foarte bun de peste 50% de porumbei clasați. Cei mai rapizi trei porumbei nominalizați la echipă au fost, în ordinea sosirilor, masculul yarling cu seria 2024621-2021, care a ocupat locul 21 în clasamentul general, masculul 2011110-2020, care ocupa locul 67 și masculul de pe locul 99 din clasamentul general, masculul cu seria 0090566-2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO