Crescătorii din Provincia de Vest se pregătesc pentru prima etapă de Maraton Pui

Un vis care, încetul cu încetul, devine realitate pentru maratoniștii din Provincia de Vest sunt etapele din categoria Maraton Pui, etape organizate în premieră pentru această zonă a țării. Este vorba despre două etape cu lansarea din localitatea Karlovy Vary, din Cehia, organizatorul lor fiind județul Bihor.

Lansarea primei etape Karlovy Vary 1 este stabilită în data de 11.09.2022, dacă și condițiile meteo vor permite asta. Peste 140 de columbofili pasionați de zborurile de asemenea anvergură din județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Satu-Mare și Sălaj și-au anunțat deja prezența, numărul porumbeilor pe care urmează să-i îmbarce depășind 1.400.
Cum îmbarcarea a avut loc vineri – 9 septembrie, am stat de vorbă cu câțiva columbofili, dorind să aflăm care sunt așteptările lor de la astfel de etape. „De-a lungul anilor am participat la mai multe etape de Fond Pui. În anul 2016 deveneam primul crescător din zona de Vest care realiza norma la categoria Fond Pui, cu masculul 292310-2016. În 2018 am obținut din nou loc 1 provincial Fond Pui cu un fiu din masculul loc 1 în anul 2016. Porumbelul 292310-2016 a fost concurat apoi ani de zile, iar în 2020 a obținut locul 1 Palmares Berlin Național 3 ani. În anul 2019 am realizat locurile 3,5,6,7,8,9,10,11…. etc, provinciale la categoria Fond Pui. Am reușit în sezonul acesta, cu femela 161559-2020, prima normă a județului meu la categoria As Maraton Extrem, clasând toate cele 4 Maratoane la care a fost angajată. Ce vreau să spun este faptul că și aceasta a fost concurată ca pui la etape de Fond, iar în anii următori a fost capabilă să facă și alte performanțe. Ca origini 161559-2020 este fiică din altă femelă, seria 2025510-2017, care și ea la rândul ei a susținut și zburat 3 etape de Fond Pui. Apreciez foarte mult inițiativa județului Bihor de a organiza etape de Maraton Pui, în speranța că vor deveni tradiție. Acestea nu sunt etape neapărat de selecție a puilor, sunt etape prin care încercăm să ridicăm ștacheta cât mai sus și, totodată, vom avea parte de un sezon columbofil prelungit, cu maximul de adrenalină“, a declarat
Victor Bădălău, un crescător din județul Caraș-Severin.

La rândul său, Ioan Tiberiu Iancu ne-a spuns: „În județul Timiș sunt mai mulți crescători care au obținut rezultate cu puii la concursurile de Fond și Maraton, chiar și la nivel provincial și național, iar acest lucru nu face decât să ne bucure și să sperăm că și alte zone să continue aceste zboruri, așa cum, și în trecut, au mai fost organizate etape de o asemenea anvergură. Îmi doresc ca aceste etape să fie de succes și să reușim să punem în valoare cei mai buni și puternici porumbei de Maraton“.

Opiniile crescătorului din județul Timiș sunt împărtășite și de vecinii din Arad. „Într-adevăr, simt o mare bucurie datorită faptului că și în zona noastră s-au putut organiza astfel de zboruri. Personal voi angaja doar o echipă din lotul de pui pe care îl dețin anul acesta, pui special selectați, antrenați și pregătiți pentru un astfel de concurs, cu scopul de a și obține performanță la nivel provincial, care implicit va avea și impact național. Îmi doresc ca, prin aceste zboruri, să îmi testez și calitatea porumbeilor introduși în ultimul timp la matcă. În acest sezon, mulți columbofili din Provincia de Vest și-au dorit ca, prin organizarea etapelor Maraton Pui, să impingă cât mai sus limitele păsărilor pe care le dețin. Dacă etapa va fi una de succes, puii care îmi vor sosi vor fi pregătiți și vor merge și la următoarea etapă de Maraton, iar dacă nu vor mai sosi, cel puțin noi, ca și crescători, vom putea spune că am încercat“, a precizat arădeanul Alin Roșu.

Din Bihor, Răzvan Balaj, parte a tandemului Răzvan & Dani, ne-a spus că s-a pregătit deja pentru aceste etape. „Sunt foarte fericit că pot participa la o astfel de etapă, eu fiind foarte pasionat de categoria Maraton. Felicit organizatorii pentru această inițiativă. Când știi exact ce îți dorești îți și urmezi visul. Am reprodus special acest lot de pui, mai numeros, pe care îi voi îmbarca la acest concurs, după un plan bine pus la punct încă din primavară. Angajez puii pentru a-i selecta, dar și în speranța că vor face performanță. Așteptam de mult timp să se întâmple acest lucru, iar acum sunt pregătit pentru o astfel de provocare“, a spus crescătorul.

Michael Mureșan, din Satu Mare, parte a tandemului „Power Pigeons“, a vorbit despre experiențele din anii precedenți, dar și ce reprezintă pentru el asemenea concurs. „Am speranțe mari. Aceste etape sunt o noutate, dar avem experiența colegilor care, în sezoanele precedente, au concurat puii la etape de Maraton, împreună cu porumbeii maturi. Pasiunea mea pentru păsările de Maraton este nemărginită. Până acum, de câte ori am avut ocazia, am angajat puii la etapele de Fond Pui, unde nu m-au dezamagit. În anul 2016 am obținut locul 1 pe lansare, la etapa de Sankt Polten, din categoria Fond Pui, iar în anul 2018 obțin un loc 2 în cadrul altei etape de Fond Pui. Apoi, în anul 2020, câștigăm din nou loc 1 la etapa de Fond Pui, cu lansare de la Trebic, din data de 4.10.2020, având atunci singurul pui sosit în prima zi de concurs. De data aceasta, având experiența din trecut, ne dorim să avem parte de vreme bună și credem că puii vor sosi și vom reuși să susținem și cea de-a doua etapă de Maraton Pui. Pe viitor sperăm ca aceste etape să fie de tip derby și chiar cu premii, să putem atrage câți mai mulți participanți“, a precizat Michael Mureșan.

Din Salaj, un singur crescător și-a anunțat prezența la acest concurs. Este vorba despre Dănuț Tarău, care ne dezvăluie dorința sa de participare: „O primă etapă de Maraton Pui unde curiozitatea, dar și încercarea de a testa limitele porumbeilor mei din acest lot de zbor de a juca această categorie de distanță încă de la o vârstă fragedă, implicit testarea puterii de reproducție a porumbeilor mei de matcă. Dacă etapa va fi una reușită, voi susține acest tip de concurs, iar dacă decât porumbeii anumitor crescători vor reuși, atunci va trebui să continuăm să selectăm și să zburăm până vom reuși și noi“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO