Categoria As Demifond, dominată de crescătorii din Suceava şi Constanţa

O altă categorie nou înființată, alături de As Viteză, este categoria As Demifond, norma realizându-se prin clasarea a șapte etape de tipul demifond, fără limită de kilometri, cu condiția ca minim patru etape să fie centralizate din clasamentul general sau județean. Practic, porumbelul care abordează această categorie trebuie să fie o pasăre foarte rapidă, extrem de constantă, dar, totodată, trebuie să își păstreze motivația și forma sportivă pe durata întregului sezon competițional.

În această primă ediție a categoriei As Demifond Tineret doar 34 de voiajori au reușit să realizeze această performanță, în vreme ce la As Demifond Maturi regăsim 39 de porumbei care se pot lăuda că au încheiat norma. Locul 1 național As Demifond Tineret 2022 a fost câştigat de masculul cu seria 0441422-2021, pasăre care şi-a adjudecat detașat această categorie după ce a încheiat norma cu 2.672 kilometri clasați și 150,83 puncte de penalizare. Fericitul propietar al acestui minunat mascul este columbofilul Lucian Bercea, din Constanța, care ne-a pus că: „În spatele lui 0441422-2021 se găsește o adevărată familie de campioni. Tatăl său, masculul 1029922-2018, a fost locul 3 în lotul olimpic al României, categoria H, la Olimpiada de la Oradea, iar bunicul lui, cu seria 183129-2017, a fost campion național al categoriei Demifond Tineret în 2018. Acest trofeu mă bucură nespus de mult, având în vedere dificultatea categoriei, lucrul pe care îl reflectă numărului scăzut de porumbei ce au reușit să realizeze această normă“.

Cosmin Dobre

Vicecampion național As Demifond Tineret 2022 este tânăra femelă cu seria 0599068-2021, care aparţine tandemului Stănescu + Dobre, format din bucureştenii Cosmin Dobre şi Sorin Stănescu. În cele 7 etape de tip demifond clasate, femela a acumulat 246,37 puncte, clasând 2.694 kilometri. La baza originilor ei se află porumbei consacrați din celebrele linii de campioni ai lui Gaston Van de Wouwer. „Femela a dat dovadă de multă motivație și constanță în cursele acestei categorii. Ca și ceilalți porumbei din lotul nostru, ea a fost concurată prin metoda văduviei. Cu toate că ruta de zbor susținută de noi în acest sezon a fost o rută destul de dificilă, ea a reușit să facă față cu succes, aducându-ne un nou trofeu național“, a relatat Cosmin Dobre.

Marius Fugaru – Costică Geacu – Alexandru Păuna

Podiumul categoriei este completat, în acest sezon, de un alt crescător constănţean. Este vorba despre Marius Fugaru, al cărui mascul cu seria 0403768-2021 a reușit să încheie norma cu 2.713 kilometri clasați și 261,63 puncte, suficient încât să își propulseze propietarul pe locul 3 al podiumul național. „Echipa care concurează sub numele de Mariu Fugaru este alcătuită din Marius Fugaru, Costică Geacu și Alexandru Păuna. Originile campionului nostru de la categoria As Demifond Tineret se trag din porumbei de Gaby Vandenabeele, Freddy Vandenheede și Van Loon. În acest an am pregătit și concurat porumbeii prin metoda văduviei. Acest sezon a fost unul destul de reușit pentru noi deorece, pe lângă acest trofeu național obținut de către masculul 0403768-2021, rezultat ce ne bucură extrem de mult, mai avem încă trei păsări pentru Cupa Europei“, ne relatează Marius Fugaru.

„Aurul“ şi „bronzul“ de la Maturi a mers în Moldova

Costel Vicol

La categoria As Demifond Maturi, „aurul“ național este revendicat de același mascul 0909226-2020, al lui Costel Vicol, din localitatea Volovăț, județul Suceava, porumbel care, în acest sezon, a mai obținut un titlu de campion național și la categoria Demifond Maturi. La cursele ce fac parte din această categorie de distanță, fantasticul mascul al crescătorului sucevean s-a dovedit a fi imbatabil, completând norma cu 134,47 puncte de penalizare, clasând 2.629 kilometri. Ca origini, porumbelul este reprodus din păsări achiziționate din voliera lui Rainer Puttmann, pe linia lui «Hurrican 51» și «Super Dohmen 100».

Alexandru Tănase

Tandemul Alexandru Tănase & Stroe Tudorel, din Constanța, obține titlul de vicecampion național al categoriei As Demifond Maturi, prin puternicul lor mascul cu seria 0258035-2020. Acesta a încheiat norma cu un punctaj de 152,54 puncte și 2.692 kilometri clasați în cele șapte etape necesare. „Jucăm în această formulă de doi ani și ne bucurăm de rezultatele acestui porumbel care s-a clasat pe locul 2 național As Demifond Maturi, el fiind și locul 1 Demifond Maturi provincial, locul 1 As Demifond provincial, locul 1 Demifond Maturi județean și locul 1 As Demifond județean. El provine dintr-o familie de excepție, tatăl lui, masculul cu seria 2618-335 DV 2017, care a fost achiziționat de către Tudorel Stroe de la columbodromul Black Sea, fiind tatăl a încă trei porumbei care au ajuns pe podiumul național în campionatul copiilor, unde au fost concurați de către Iulian Stroe. Mama lui este femela 387055-2013, porumbiță cu sânge Gabi Vandenabeele. La rândul ei s-a dovedit a fi o bună reproducătoare, descendenții ei obținând locuri fruntașe, precum locul 1 Fond Maturi județean, locul 1 Maraton Palmares Maturi județean (concurați de tandemul Caranică & Tănase), totodată ea fiind mama și bunica mai multor porumbei de top 10, pe diferite columbodroame. Acestă femelă 387055-2013 este soră cu «Big Mama» (mama lui «Princes Warrior» 3603-2021, locul 1 Ace, locul 2 finală columbodrom Europa Master 2021, vândută pe PIPA cu suma de 13.200 €). Am concurat porumbeii prin sistemul văduviei, de la prima până la ultima etapă. Pentru noi, acest sezon a fost unul dificil, cu multe pierderi și din aceasta cauză, spre finalul campionatului, la etape a fost angajat un număr mic de porumbei, majoritatea participanților angajând doar porumbeii cu șansa de a face performanța. Totuși, când ajungi pe podiumul național, uiți de toate prin câte ai trecut și nu poți fi decât mândru de trofeul câștigat“, ne-a dezvăluit Alexandru Tănase.

220081-2020 – Ionuț Gagea și Ionela

Pe treapta a treia a podiumului național la această categorie urcă un alt tandem, de această dată din Suceava. Este vorba despre Gagea Ionuț și Ionela, a căror femelă, având seria 0220081-2020, a reușit să claseze în cele șapte etape un număr de 2.833 kilometri și să obțină 213,12 puncte. „Femela 220081-2020 este reprodusă din doi porumbei de columbodroame, tatăl ei fiind 100% David W. Clausing (consagvin pe „Never say die”), iar mama este achiziționată direct de la renumitul crescător german Karl-Heinz Wichert, fiind soră bună cu două dintre cele mai bune femele zburătoare ale lui. Campioana 220081-2020 și-a arătat valoarea încă din primul an când a reușit să obțină locul 3 județean la categoria General Tineret. Acest trofeu a fost o adevărată surpriză pentru mine, întrucât nu credeam vreodată că voi putea învinge crescătorii consacrați de demifond de la mine din județ, cu atât mai puţin pe cei din țară.
Să clasezi 7 etape de demifond nu este chiar atat de ușor, iar la categoriile As nu este loc de nici o greșeală. Focusul meu a fost pe categoria As Național Crescător, iar acest lucru m-a obligat sa fiu «atent» la toate etapele din planul de zbor. Din momentul în care au început maratoanele, lotul meu a fost împărțit în două: într-o parte zece păsări pe care le-am concurat la etapele din categoriile demifond și fond, iar grosul lotului, adică 65 de porumbei, au mers la maraton și extrem“, a declarat Ionuț Gagea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO