Categoria Fond, dominată de crescătorii din Muntenia și Moldova

Fondul este una dintre cele mai îndrăgite categorii de zbor pentru columbofilii de pe tot cuprinsul țării. Tocmai din acest motiv, trofeele câștigate la aceste categorii de distanță sunt un motiv de mare bucurie pentru crescătorii care, în acest sezon, au reușit să urce pe podiumurile naționale.

2023649-2021 – Cosmin Olteanu

La finalul sezonului 2022, locul 1 național al categoriei Fond Tineret a fost ocupat de către tânăra femelă cu seria 2023649-2021, care aparține renumitului Cosmin Olteanu, din Urlați, județul Prahova. Ea a încheiat norma cu 5,71 puncte de penalizare și 1.780 kilometri clasați. Tatăl campioanei naționale este frate bun cu „484“, femelă olimpică la categoria Demifond Maturi, iar mama ei este o pasăre 100% Marcel Wouters. Metoda prin care porumbeii au fost pregătiți în acest sezon a fost văduvia, iar campioanei 2023649-2021 i-a fost oprit masculul acasă, pentru a o putea motiva. Din primele trei etape de Fond, femela și-a încheiat norma la această categorie, normă care a propulsat-o pe locul 1 național. „Acest sezon a fost unul dificil, din pricina schimbări direcției de zbor, dar iată că, la final, porumbeii valoroși au fost capabili să obțină rezultate foarte bune. Trofeele naționale sunt întotdeauna motiv de mare bucurie, iar acestea reflectă în mod clar valoarea păsărilor, cât și certitudinea că lucrurile pe care le facem sunt bune. Această minunată femelă ocupă și locul 1 național Clubul Gold“, a relatat Ciprian Mănescu, managerul crescătoriei.

Irinel Popa

Vicecampion național al categoriei Fond Tineret este Irinel Popa, din Bârsănești, județul Bacău, prin femela seria 2015666-2021, care a reușit să încheie această normă cu 5,87 puncte în cei 1.861 kilometri pe care i-a avut de parcurs în cadrul celor trei curse. „Femela loc 2 național Fond Tineret 2022 este o femelă superbă, ce provine dintr-o familie de porumbei foarte buni. Tatăl ei este un mascul reprodus de mine, dintr-un mascul achiziționat direct din Belgia, de la crescătorul Peeters Fabienne. Mama campioanei este reprodusă tot în crescătoria mea, dintr-o femelă originală Drapa, fiind nepoată din celebrul «Pokerface» și un mascul de Etienne Devos. Metoda de zbor folosită în acest an a fost naturalul. Două etape ea a fost angajată pe ouă, iar la a treia etapă a plecat pe pui mic, ocupând locul 1 pe lansare. Bucuria pe care mi-a adus-o prin această sosire, pentru mine, a fost imensă. Menționez că femela a fost inelată cu inel Gold, iar la această categorie ocupă locul 2 național. Sezonul 2022 a fost pentru mine unul foarte reușit și sunt mândru pentru munca depusă și de calitatea păsărilor. Totuși, să nu uitam și de sănătatea porumbeilor, care în sezon este foarte importantă“, ne-a spus crescătorul băcăuan.

Marius Paraschiv și Petrică Muscalu

Tandemul Paraschiv M + Muscalu P, din localitatea Gherăseni, județul Buzău, tandem format din columbofilii Marius Paraschiv și Petrică Muscalu, câștigă „bronzul“ categoriei Fond Tineret, cu masculul 1273115-2021. În cele trei etape de Fond, pasărea a acumulat un punctaj de 8,43 puncte de penalizare și a clasat 2.007 kilometri. „Tatăl campionului nostru este masculul cu seria 741815-2020, nepotul lui «190», de la Stănescu + Dobre, din Capitală, și este semifrate cu locul 1, 8 și 9 național Demifond Maturi în cadrul U.C.P.R., în sezonul 2020. Mama lui 1273115-2021 are seria 551591-2020 și este originală Freddy Vandenheede. Masculul cu seria 1273115-2021 este rudă și cu locul 1 As Fond Tineret județean din acest sezon. Clubul nostru are cele mai mari distanțe din județ, dar porumbeii de calitate fac diferența. Metoda noastră de joc în acest sezon a fost văduvia“, a declarat Petrică Muscalu.

Sezon de poveste pentru crescătorul Adrian Mândricel

Categoria Fond Maturi a fost dominată clar de către porumbeii lui Adrian Mândricel, din localitatea Baba Ana, județul Prahova, păsări care au fost capabile să stabilescă și un record național de punctaj la această categorie.

0862538 – Viking – Adrian Mândricel

În acest sezon, Mândricel a făcut echipă cu Cornel Isăcilă, care s-a ocupat de toată pregătirea porumbeilor din lotul de zbor în sezonul de curse cu maturii. Împreună, cei doi prieteni au reușit performanțe notabile, iar la această categorie ocupă locurile 1 și 2 național prin celebrul mascul «Viking», seria 0862538-2020, și femela «Xena», cu seria 0862421-2020. În primele trei etape de Fond, «Viking» a fost capabil să stabilească noul record național, cu 0,71 puncte de penalizare în cei 1.809 kilometri pe care i-a avut de străbătut. Ca și origini, tatăl lui provine dintr-un mascul de Marcel Cadariu (Stichelbaut & Desmet Mathij), iar mama este originală Raymund Hermes. În schimb, «Xena», care a devint vicecampioană națională la Fond Maturi cu 1.809 kilometri și 1,82 puncte de penalizare, are ambii părinți originali Raymund Hermes. Metoda de joc prin care au fost pregătiți a fost naturalul. Antrenamentele de pregătire în sezon au constat în zboruri în jurul crescătoriei, dimineața și seara, de aproximativ 45-50 de minute și o dată sau de două ori între etape antrenamente cu mașina personală, de la distanța de 80 de kilometri. „Acesta este cel mai bun sezon de când practic columbofilia, iar acestea sunt primele rezultate naționale obținute. Trofeele câștigate sunt o imensă bucurie pentru noi și, totodată, reprezintă o mare onoare“, a conchis Adrian Mândricel.

0263395-2020 Cristian Profir

Cristian Profir, din Bacău, este fericitul câștigător al locului 3 național în acest sezon. Femela lui, cu seria 0263395-2020, a încheiat norma cu un punctaj de 4,23 puncte de penalizare în cei 1.823 kilometri clasați, reușind astfel să-și adjudece „bronzul“ categoriei la Fond Maturi 2022. „Matca mea este formată din 10 perechi de porumbei, două perechi pentru Fond și restul pentru Maraton, maratonul fiind categoria pe care o vizez în viitor. Porumbeii sunt zburați la văduvie, atât masculii, cât și femelele. Majoritatea cresc cel puțin un pui în primăvară, după care sunt văduviți și rămân așa până la ultima etapa de concurs. Atunci când unul din cursieri obține un rezultat reprezentativ la două etape, partenerul rămâne acasă pentru a asigura motivația necesară. Încerc să pregătesc porumbeii fizic și sunt atent din punct de vedere alimentar, în funcție de condițiile de zbor pe care le vor avea la cursa următoare. Verific mereu starea vremii înainte de etape. Recuperarea o fac cu electroliți și probiotice de calitate. Tratamentele administrate sunt doar la recomandarea doctorului Sonia Caragea și încerc să fie cât mai puține. Nu fac nimic preventiv, vaccinez doar pentru paramixoviroză. Antrenamentele în primăvară sunt în jurul crescătoriei, iar când porumbeii reușesc să zboare fără steag 30 de minute, încep antrenamentele de rutină cu mașina personală. Anul 2022 îmi aduce cea mai mare bucurie pe plan columbofil, reușind să urc pe podiumul național. În pedigree-ul femelei campioane găsim nume cunoscute din Olanda și Belgia, precum G&B Verkerk, Surinx-Pletsers, Louise Vandevorst și Michel Van Lint. Femela a fost zburată văduvă, având masculul mereu acasă“, a explicat Cristian Profir.

Trofeul categoriei Crescători ajunge în Vrancea

Cristinel Chelaru

Locul 1 național Fond Crescători este câștigat de către Cristinel Chelaru, din Păunești, județul Vrancea, cu un punctaj de 43,16 puncte de penalizare. „Ca metodă de zbor practic văduvia cu ambele sexe, de la începutul sezonului până la sfârșit. Încep sezonul cu un lot în jurul a 100 de porumbei, urmând ca cei care nu fac rezultate de top să fie scoși din lotul pentru anul viitor și compactez echipa cu puii din anul respectiv. Baza crescătoriei mele este o femelă de Thibaut Boons, achiziționată de pe Pipa, concurată în Belgia, unde a și obținut rezultate notabile (de șapte ori în primii zece provincial). Ea este fiică din doi porumbei olimpici la categoria Mare Demifond, porumbei ce au în spate păsări de Pross Rossens. Acestă femelă este mama multor porumbei din crescătoria mea, care au reușit ca la fiecare etapă de Fond din acest sezon să ocupe un loc fruntaș și mamă a mai multor cursieri cu norme de top național precum masculul seria 2003793-2020 – locul 2 național As Fond Maturi, masculul 493782-2020 – locul 12 național As Fond Maturi sau femela 403923-2019, ce a obținut locul 13 național Fond Palmares 3 ani. Alt mascul drag mie are seria 493780-2020, porumbel care anul acesta a reușit și el să prindă podiumul național, loc 3 național As Fond Palmares, el fiind tot un porumbel de echipă, sosind de trei ori în primul pluton. Acesta din urmă este fiu dintr-un mascul de la bunul meu prieten Florin Heres din Bacău, pus în pereche cu o femelă olandeză de Arie Dirjkstra. Bunica de pe partea tatălui lui 493780-2020 este și ea loc 3 național As Fond Palmares în 2016, concurată de Florin Heres. Un alt frate bun cu 493780-2020 reușește și el anul acesta un loc 1 pe lansare, la o etapă de Chelm – 640 kilometri. Menționez că sezonul columbofil a fost un sezon de vis pentru mine, reușind să țin porumbeii în formă maximă de la prima etapă pană la ultima, câștigând astfel locul 1 la toate cele cinci etape de Fond la categoria Crescători și de 4 ori locul 1 la categoria Porumbei, ceea ce m-a propulsat pe locul 1 național Fond Crescător. Sunt absolut convins că sportul columbofil de succes se învârte, în principal, în jurul porumbelului bun, într-o crescătorie bună, în mâinile unui crescător fin observator“, a declarat Cristinel Chelaru.
Același Adrian Mândricel, din Prahova, este și vicecampionul național al categoriei Fond Crescător, cu 91,69 puncte. El a angajat la prima etapă un lot de 41 voiajori. Principalii actori în câștigarea „argintului” pe echipe sunt masculul «Viking», locul 1 național Fond Maturi, și femela «Xena», care este vicecampioană națională la aceiași categorie.

Eugen Stoica

Eugen Stoica, din localitatea Felnac, județul Arad, a reușit să urce pe treapta a treia a podiumului național al categoriei Fond Crescători, cu un punctaj de 183,51 puncte. „Una dintre păsările care m-au ajutat foarte mult la obținerea acestui rezultat este femela cu seria 9001876-2018, care, la final de sezon, a obținut titlul de campioană națională Fond Palmares 3 ani. Un alt porumbel de echipă este campioana provincială categoria Fond Maturi, având seria 2001853-2020. Acesta a urcat pe locul 5 național Fond Palmares și locul 6 național categoria Fond 2022. Al treilea porumbel de echipă este campionul provincial la categoria As Fond Palmares, masculul cu seria 1001853-2019, care este și locul 4 național Fond Palmares 3 ani și loc 10 național As Fond Palmares. Acești trei porumbei sunt semifrați, mama lor fiind o femelă de Koopman. Metoda mea de zbor, prin care mi-am pregătit lotul, a fost văduvia. Sezonul competițional l-am abordat cu un efectiv de 64 porumbei. A fost un sezon de zbor dificil, însă la final am obținut șase trofee naționale. Consider că aceste trofee reprezintă o răsplată a muncii depuse atât de mine, cât și de porumbeii mei“, ne-a dezvăluit arădeanul Eugen Stoica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO