Crescătorii moldoveni au pus monopol pe clasamentele categoriei As Extrem

As Extrem este, fără îndoială, vârful de lance al categoriilor de Maraton, fiind un test foarte dificil în special pentru tinerii porumbei care sunt nevoiți să străbată distanțe foarte mari de la o vârstă fragedă și cu o experiență de zbor foarte mică. Cu toate astea, de la an de an, tot mai mulți yarlingi reușesc să îndeplinească baremul acestei norme, uimind cu forța și inteligența de care dau dovadă.

Petru Crețu

Locul 1 național al categoriei As Extrem Tineret a fost cucerit în acest sezon de către porumbelul cu seria 1102027-2021, care aparține lui Petru Crețu, din localitatea Bădeuți, județul Suceava, cu un total de 24,80 puncte de penalizare și 3.030 kilometri clasați. „Masculul cu seria 1102027-2021, «Extrem Power», reușește să ocupe prima poziție în clasamentul național al categoriei regină As Extrem Tineret, unde a obținut un punctaj de 24,80 puncte în cele trei etape extreme. Ca și origini, tatăl campionului este adus de la columbofilul german Menne und Tochter, fiind incest pe Bartholomäus (4 etape de Barcelona – 1 național Barcelona 3 ani), achiziționat în anul 2020 de pe un site de licitații. Mama lui a fost achiziționata de la Familia Solovăstru din Suceava, fiind fiică din cei mai buni reproducători, cuplul de bază al crescătoriei, care a dat mai mulți produși de top național, provincial și județean, frați cu ea reușind să ajungă pe podiumul național la categoria As Național în anul 2014 și 2018. «Extrem Power» a fost concurat la natural tot sezonul, de la prima până la ultima etapă, fiind special pregătit pentru cursele de Maraton. De fapt, Maratonul și Maratonul Extrem sunt categoriile care mi-au plăcut dintotdeauna, categorii la care am concurat cu mare drag și pentru care am investit multă pasiune. Acest sezon l-am început cu un lot de 28 de porumbei, aceștia fiind jucați la natural, căutând să le fac cele mai bune poziții de cuib pentru etapele de Maraton Extrem. Chiar dacă am început să concurez încă din anul 2010 în cadrul F.R.S.C, unde am obținut rezultate de top național încă din primul an, și din 2014 în cadrul U.F.C.R, pot sa afirm ca acest sezon a fost de departe cel care mi-a adus cele mai mari satisfacții și împliniri pe plan columbofil. A doua etapă de Maraton Extrem, Madona Național, unde am avut o distanță de 1.046 kilometri, a fost etapa visurilor mele, reușind să am trei porumbei sosiți în primele 25 de păsări în clasamentul general al etapei, din 14.484 de porumbei angajați (locul 11, care a fost ocupat de către «Extrem Power», locul 16 și locul 25 pe întreaga lansare), iar în urma acestor fantastice sosiri am obținut și locul 1 la categoria Crescători, dintr-un număr de 999 columbofili participanți. Acest trofeu reprezintă cea mai mare satisfacție pe plan columbofil pentru mine, cea mai mare realizare și probabil că reprezintă și visul oricărui împătimit al curselor de Maraton Extrem“, a declarat Petru Crețu.

Relu Iurieti

Titlul de vicecampion național al acestei categorii este obținut de renumitul columbofil moldav Relu Iurieti, din județul Botoșani, prin tânăra și ambițioasa femelă cu seria 0100076-2021, care a înregistrat un punctaj de 37,31 puncte de penalizare și 3.092 kilometri clasați în cele trei etape de Extrem necesare pentru îndeplinirea acestei norme. „Cel mai mult îmi place să concurez la zborurile de Maraton și Maraton Extrem, unde joc cu succes aproape an de an. Originea porumbeilor mei sunt vechii porumbei Jan Aarden, cu care lucrez de la începuturile mele columbofile. După o selecție riguroasă, am reușit să creez o linie de porumbei care să facă față cu succes la concursurile din categoriile Fond, Maraton și Extrem Maraton. De-a lungul timpului, aceste păsări m-au răsplătit cu rezultate frumoase, atât pe mine, cât și pe mulți alți crescători care au achiziționat produși ai acestor porumbei din voliera mea. În ultimii doi ani am introdus în compartimentul de matcă și câțiva porumbei pentru categoria Fond, pentru îmbunătățirea vitezei, dar și cu aceștia urmez același principiu de selecție, adică un principiu foarte dur, dar și foarte sănătos. În sezonul competițional concurez lotul de zbor prin metoda văduviei, de la prima etapă de Maraton până la finalul campionatului. De-a lungul carierei columbofile am ajuns de mai multe ori pe podiumul național, iar trofeele naționale câștigate, cât și referințele păsărilor mele în alte crescătorii, confirmă seriozitatea muncii depuse și împlinirea mea ca și columbofil. Consider că la porumbeii de Maraton nu trebuie sa intervii prea mult în viața lor, iar daca au o sănătate bună și un bagaj genetic bun, este imposibil să nu atingă performanțe de vârf“, a conchis Relu Iureti, crescător cu o carieră de peste două decenii.

Liviu Perijoc

Podiumul național al categoriei As Extrem Tineret este completat de o altă femelă ce a reușit, în cele trei etape de Extrem, să parcurgă o distanță de 3.101 kilometri și să acumuleze un total de 42,87 puncte de penalizare. Această yarlingă fenomenală are seria 2020097-2021 și aparține lui Liviu Perijoc, un columbofil renumit din localitatea Moara, județul Suceava. „Având în vedere faptul că în ultimii cinci ani am schimbat locația crescătoriei de mai multe ori, concurând mai mereu cu porumbei tineri, am luat hotărârea ca, în sezonul 2022, porumbei tineri să participe doar la etapele de Maraton. Deoarece la prima etapă de Maraton Jonawa, etapă foarte grea, la care condițiile meteo au fost potrivnice, revelația crescătoriei mele din acest sezon, femela cu seria 2020097-2021, pe numele ei «New Queen», a ajuns în volieră în miez de noapte, la ora 23:04, am luat decizia să formez o echipă de yarlingi, în frunte cu ea, pe care să îi concurez în cadrul etapelor de Maraton Extrem. În ciuda faptului că era destul de tânără, fiind eclozată în vară, concurând cu ultima pană de pui neschimbată, «New Queen» are prestații foarte bune la cele trei etape de Maraton Extrem, reușind să sosească a doua pe crescătorie de fiecare dată, obținând în final acest minunat loc pe podiumul național la categoria As Extrem Tineret. Acest lucru se datorează în mare măsură originilor foarte bune din care provine porumbița, tatăl ei fiind un mascul olandez ce provine din volierele Battenburg v.d. Merwe, cu seria 1779167-2020, descendent din trei câștigători de Barcelona: Lloyd, New Laureat, The Special One. Pe lângă acești trei fenomenali porumbei, în pedigreul ei se regăsește și Marseille Queen. Mama campioanei este femela cu seria 533008-2019, ea fiind o bună zburătoare, cu clasări foarte bune la vârsta de un an la etapele de Maraton Extrem, Madona și Tartu. Ca și origini, ea este descendentă din Matador, porumbel care a obținut locul 2 Internațional Barcelona în anul 2013 pentru columbofilul Rufin van Buyl și din renumita Marseille Queen, a lui Batenburg v.d. Merwe. Calitățile acestor porumbei pentru această categorie sunt întărite și de rezultatele femelelor care ocupă locurile 6 și 21 național As Extrem Tineret 2022, ele fiind verișoare din partea mamei cu «New Queen». Acest trofeu confirmă faptul că, în trecut, lucrurile au fost făcute bine și îmi întărește ideea că sunt pe drumul cel bun, sezonul 2022 fiind considerat unul reușit datorită faptului că am realizate normele cu punctaje bune și foarte bune la categoriile As Extrem Maturi, As Extrem Tineret și Crescător Extrem. Și asta în județul cu poate cea mai mare concurență din Moldova, județ pe raza căruia activează aproximativ 700 crescători, mulți dintre ei obișnuiți cu podiumurile naționale“, a precizat Liviu Perijoc.

Trofeele de la Maturi merg toate la Neamț

Dacă podiumul categoriei As Extrem Tineret a fost dominată de către porumbeii columbofililor din județele Suceava și Botoșani, podiumul categoriei As Extrem Maturi este ocupat în totalitate de către columbofili din județul Neamț. Și, ca lucrurile să fie și mai interesante, trebuie spus că toate păsările de pe podiumul național au fost femele.

Costel Lupoi

Astfel, pe primul loc găsim femela cu seria 0521758-2020, care a reușit să câștige titlul de campioană națională la categoria As Extrem Maturi 2022 cu o normă realizată cu 3.211 kilometri clasați și un total acumulat de 10,71 puncte de penalizare. Ea aparține tandemului columbofil Lupoi + Roman, format din Costel Lupoi și Ion Roman, din localitatea Piatra Neamț, județul Neamț. „Tatăl ei este un mascul din voliera lui Guy Baerts, consangvin pe «Euro Diamond», iar mama ei este reprodusă dintr-un consangvin pe celebrul «61», care aparține lui Dinu Moise. Acest consagvin a fost reprodus de frații Gagea, care a fost pus în pereche cu femela ce a ocupat locul 5 național As Fond Palmares. Aceasta a fost reprodusă în voliera mea în anul 2013, dintr-o combinație de porumbei Devos cu Florizoone. Campioană la vârsta de 1 an, ca yarlingă, ea a clasat opt etape, dintre care trei de Maraton, îndeplinind norma la As Maraton Tineret. De pe linia bunicii ei, adică femela de Devos, an de an se nasc păsări de calitate, cu rezultate notabile la Maraton. Lotul de zbor îl pregătesc prin metoda la natural întregul sezon. Cel mai mare accent îl pun pe recuperarea porumbeilor după prima etapă de Maraton. Lotul meu de zbor este compus din aproximativ 70 de păsări, mature și yarlinge, tinerii fiind concurați la etapele de Maraton. Anul acesta, la final de sezon, au rămas în crescătorie în jur de 55 de porumbei. Păsările care nu clasează nici măcar o etapă cu punctaj bun vor fi scoase din lotul de zbor.
Sezonul 2022 îl consider unul foarte bun pentru mine deoarece am obținut rezultate foarte bune la nivel județean precum: locul 1 județean Extrem Maturi, locul 2 județean As Maraton Palmares, locul 2 județean Extrem Palmares sau locul 3 județean Crescător Extrem Maraton, dar mai ales grație titlului național cucerit la categoria As Extrem Maturi, care a încununat o muncă de 30 ani în practicarea sportului columbofil“, a explicat Costel Roman.

Romeo Turluianu

Pe locul 2 național al categoriei As Extrem Maturi urcă Familia Turluianu, din localitatea Târgu Neamț, județul Neamț, cu femela matură cu seria 0594966-2020, ce a acumulat, în cele trei etape de Extrem, 14,96 puncte de penalizare și 3.100 kilometri clasați. „În cazul meu, columbofilia nu este o tradiție transmisă din tată în fiu, ca în cele mai multe cazuri, ci o pasiune descoperită în copilărie. Aveam în jur de 10 ani când am găsit un porumbel voiajor rănit și atunci m-am arătat interesat să-l fac să zboare din nou, dar am rămas cu imaginea plecării lui și cu dorința de a avea proprii mei porumbei. M-am regăsit în aceste frumoase păsări și am ajuns ca, la vârsta de 17 ani, să-mi îndeplinesc dorința și visul de a avea prima mea cușcă cu porumbei, pe care am construit-o în podul unui garaj, de unde concuram cu un lot de maxim 16 păsări pe sezon. Anul 2012 a fost anul unui nou început, zburând de la noua crescătorie sub numele Familia Turluianu. Aici am avut posibilitatea să îmi organizez activitatea așa cum mi-am dorit, iar rezultatele au început în scurt timp să apară. Mereu am concurat «la natural», deoarece cred că motivația porumbeilor este esențială în a-i face să revină la cuib cât mai curând posibil. Sezonul acesta, 2022, a fost primul în care m-am axat doar pe etapele de Maraton și Maraton Extrem, fiind în trecut un zburător ce iubeam foarte mult categoria Fond. Am atacat etapele de Maraton cu un lot de doar 16 porumbei, iar la Maratonul Augustow am obținut locul 3 și 4 din 13.107 voiajori îmbarcați pentru acest zbor și locul 2 la categoria Crescători din 510 columbofili participanți. Pentru etapele de Extrem am avut o echipă formată din 11 zburători, dintre aceștia evidențiindu-se femela cu seria 594966-2020. Ea a avut sosiri foarte bune, constante, ceea ce i-a permis ca, la final, să ocupe locul 2 național As Extrem Maturi. Campioana provine dintr-o familie de buni zburători, bunicul de pe linia mamei fiind locul 1 național As Maraton Palmares 3 ani în anul 2016, locul 3 național As Maraton în anul 2015 și 3 național Maraton Palmares în 2015, din crescătoria bunului meu prieten Lucian Popa. Motivarea femelei s-a făcut la primele două etape pe poziție de ouă, iar la cea de-a treia cursă de Maraton Extrem a fost concurată pe pui de 10 zile.
Mă bucură acest rezultat deoarece încununează munca mea, mă motivează și îmi dă speranța că se poate și mai bine. Aceste realizări nu ar fi fost posibile fără sprijinul necondiționat al soției mele, motiv pentru care îi mulțumesc deoarece m-a susținut mereu în momentele grele și m-a convins să nu renunț la porumbeii voiajori“ a mărturisit Romeo Turluianu.

Sebastian Bumbea

Locul trei național As Extrem Maturi ajunge tot în localitatea Târgu Neamț, la columbofilul Sebastian Bumbea, datorită femelei sale cu seria 0685012-2019, ce a obținut un punctaj de 19,05 puncte și 3.092 kilometri clasați în cele trei etape de Extrem. „Ocuparea locului 3 național al acestei categorii nu este singura ispravă a femelei mele cu seria 0685012-2019. La etapa de Birzai Național 2022 a ocupat locul 1 județean, cu o sosire foarte spectaculoasă în noapte, la ora 23:34:21, după o cursă de 1.063 kilometri. Aceste rezultate nu sunt întâmplătoare, femela provenind dintr-o familie de zburători de top. Tatăl ei se trage din porumbeii tandemului Turluianu + Pavel, având ca origini porumbei de Nouwen Paesen, iar mama ei este de la Liviu Paval, din porumbei lui cu sânge Van der Wegen. Pasiunea mea sunt cursele de Maraton, Maratonul Extrem fiind pentru mine cireașa de pe tort. Anul acesta am început sezonul cu 35 de voiajori, în final rămânând cu 15, echipa pentru etapele de Extrem fiind formată din zece cursieri. Metoda de pregătire a fost naturalul, campioana plecând la prima etapă de Extrem pe ouă de 6 zile, la cea de-a doua etapă pe ouă de 15 zile, iar la ultima etapă a fost îmbarcată de pe pui de 10 zile. Acest trofeu național este o mare onoare pentru mine și îmi dă motivația necesară să îmi doresc și alte rezultate de top național pe viitor“, ne-a spus Sebastian Bumbea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO