As Național, cea mai dură categorie. Doar patru păsări au realizat norma în sezonul 2022

Odată cu încheierea sezonului competițional 2022 și apariția centralizărilor la nivel național, observăm că cea mai grea normă de realizat nu se află în rândul categoriilor de Maraton, cum am putea crede, ci s-a dovedit a fi categoria As Național. Vorbim, așadar, despre un tip de porumbel voiajor aparte, capabil să puncteze de la prima etapă de Viteză și până la ultima etapă de Maraton, aproape fără greșeală. Acest tip de păsări sunt considerate a fi porumbeii compleți.

0954424-2021 Iulian Daniliuc

În acest sezon un singur voiajor yarling a avut puterea să ajungă pe podiumul acestei categorii. Este vorba despre tânărul mascul cu seria 0954424-2021, ce aparține lui Iulian Daniliuc, din localitatea Corni, județul Botoșani. Acesta a realizat norma cu un total de 5.611 kilometri clasați și 776,67 puncte de penalizare. Deși la origini are și pasări de Maraton, acest mascul a reușit un număr de 10 clasări în acest sezon, etape care fac parte din toate categoriile de distanță. „De porumbeii voiajori sunt pasionat de mic copil, dar, când m-am hotărât să concurez, am luat totul în serios. De atunci visez să ajung să concurez, de la egal la egal, cu cei mai buni crescători din județul meu și se pare că am început să progresez. Anul acesta a fost un sezon special pentru mine, după munca și sacrificiul depus a venit, în sfârșit, și răsplata mult așteptată, sub forma unui trofeu național. Bucuria a fost și mai mare când am aflat că pasărea mea, din atâtea mii de porumbei tineri, este singura care a reușit să îndeplinescă această normă. Este un porumbel Lazeroms x Wijnands, cu infuzie de Zibart. Tatăl lui este un porumbel zburător din voliera mea, care la rândul lui a fost reprodus tot din doi porumbei din lotul meu de zbor. Mama campionului, la fel ca și tatăl său, este și ea reprodusă tot din zburători. În spatele acestor păsări se găsesc porumbei de la prietenii mei Ștefan Pintili și Relu Iureti. Porumbelul a fost angajat de la început la toate etapele din planul de curse, la fel ca tot lotul meu. A fost o pasăre constantă, etapă de etapă. Doar la două zboruri a acumulat un punctaj mai mare de 100 de puncte de penalizare, la restul curselor punctajele obținute fiind mai mici. Mai multă atenție a primit după prima etapă de Maraton, Jonava. La acest Maraton vremea a fost destul de dificilă, dar campionul meu, în ciuda faptului că ploua, a reușit să ajungă acasă, ud complet, clasând și această cursă. Atunci mi-am dat seama că acest mascul chiar are ceva de dovedit. După această primă etapă de Maraton au început emoțiile, deoarece, la noi în asociație, etapele desemnate pentru categoria As Național au fost și cele trei maratoane extreme: Code, Madona și Birzai, toate cu distanțe peste 1.000 kilometri. Ca motivație, la natural, l-a motivat cuibul. În schimb, în perioada când a fost văduv, a fost lăsat cu o zi înainte de fiecare îmbarcare să stea alături de femela sa. Ca metodăde zbor folosesc, la începutul sezonului, naturalul, iar de la jumătatea planului de zbor păsările trec la văduvie. Este primul meu trofeu important la început de drum în acest sport și sper să mai am asemenea șanse, să urc pe podiumul național, cu toate că sunt conștient că nu este un lucru foarte ușor. Dar, cu muncă multă, răbdare și păsări de calitate, totul este posibil“, a mărturisit Iulian Daniliuc.

Trei „spartani“ pe podimul maturilor

Alexandru Sorescu

Trecând la podiumul categoriei As Național Maturi, observăm că, în acest sezon, această normă a fost încheiată de doar trei porumbei, respectiv doi masculi și o femelă. Locul 1 național îl ocupă Alexandru Sorescu, din localitatea Râmnicu Sărat, județul Buzău, prin puternicul mascul cu seria 0740019-2020. Această ambițioasă pasăre a reușit să încheie norma cu un total de 587,67 puncte și 5.385 kilometri clasați în cele zece etape necesare. Totodată, acestui mascul i-a fost atribuit și Trofeul „Carol I“. „Iubim foarte mult cursele cu porumbeii, indiferent de categorie. Angajăm voiajorii la tot planul de concursuri și fiecare zi de sosiri este o sărbătoare pentru noi. Campionul 0740019-2020 a concurat la toate cele 10 etape din planul de zbor, reușind să le claseze pe toate. Practic, a funcționat ca un ceas elvețian, fără greșeală. El provine din păsări consacrate în voliera noastră. La origini, tatăl său este un mascul de Stichelbaut, iar mama sa este o combinație între porumbeii de Robert Venus, pe linia Fantast și păsări de Desmet Matthys. Din această femelă s-a mai născut o femelă, care este semisoră cu campionul de anul acesta, ce în anul 2018 a obținut titlul de campioană națională la categoria Fond Tineret. Ca metodă de pregătire a porumbeilor, în acest sezon am practicat, la etapele de Viteză-Demifond, văduvia, iar la etapele de distanță lungă lotul de zbor a fost trecut la natural. Cea mai bună poziție de motivare pentru 0740019-2020 a fost pe pui de 8-10 zile, la etapele unde a avut această poziție de cuib punctând cel mai bine. Dintre toate etapele zburate, am observat că el s-a simțit cel mai bine la etapele de lungă distanță, adică la etapele de Maraton. Despre acest trofeu ce aș putea să mai zic… După cum se vede în clasamente, doar trei porumbei au încheiat această normă din tot campionatul din țara noastră. Această categorie a fost una extraordinar de grea de realizat, iar trofeu câștigat ne face mare cinste“, a declarat tatăl lui Alexandru Sorescu, Paul, cu care acesta face echipă.

Ionel Tănăsie

Pe locul doi al podiumului național al categoriei As Național urcă tandemul columbofil Tănăsie &Cărăbaș, echipă formată din Ionel Tănăsie și Gabriel Cărăbaș, din localitatea Lipova, județul Arad, grație masculului cu seria 0077355-2020, ce a reușit să încheie norma cu 623,08 puncte și un total de 5.375 kilometri clasați. „Ca mai toți arădenii din Asociația Columbofilă Arad, sunt și eu un împătimit al zborurilor de Maraton. Anul 2022 este anul în care munca depusă de-a lungul atâtor ani ne-a fost răsplătită pe deplin datorită obținerii celor mai bune rezultate ale noastre de până acum la nivel național. Deși sunt un împătimit al zborurilor de distanță lungă, în urma introducerii constante în crescătorie a unor porumbei de mare valoare de la colegii din Arad, și nu numai, păsările de la lotul de zbor au început să claseze și etape de distanță scurtă, făcând posibilă obținerea unui astfel de rezultat. Masculul 0077355-2020 a fost cel mai constant porumbel al nostru din acest sezon, clasând un număr de 13 etape, de la 100 la 1.000 kilometri. Tatăl lui este masculul cu seria 07588-749-2013, cu sânge Drapa și Desmet Matthys, iar mama sa provine de la Călin Ususan, un binecunoscut columbofil cu rezultate de nivel național. Bunică masculului care a urcat pe podiumul As Național, femela cu seria 38437-2013, a fost și ea campioană națională la categoria As Fond Palmares în anii 2015-2016, iar bunicul său, masculul cu seria 104722-2009, a avut locul 21 național la categoria As Național, totodată el fiind tatăl multor porumbei Ași în crescătoria Călin Ususan. Metoda de joc prin care a fost pregătit a fost văduvia totală“, a precizat Ionel Tănăsie.

Răzvan Atanasoaie

Cea de-a treia pasăre care reușește realizarea normei în acest sezon este femela lui Răzvan Atănăsoaie, din localitatea Botoșani. Femelă, cu seria 0433112-2019, a obținut locul trei național cu un total de 989,40 puncte și 5.605 kilometri clasați. „Primele mele rezultate au apărut în anul 2011, la nivel județean, iar în anii următori am avut rezultate din ce în ce mai bune la nivelul județului meu, precum locul 1 General, locul 3 As Maraton Tineret, locul 5 Maraton Național, locul 2 As Fond Tineret, locul 1 Demifond, locul 1 Berlin Palmares 3 ani sau locul 3 Maraton Palmares 3 ani. În acest sezon am reușit să obțin acest minunat rezultat la nivel național cu femela cu seria 0433112-2019, care reușit să claseze cele zece etape desemnate pentru această categorie: trei etape de tip Viteză, două etape de tip Demifond, o etapă de Fond și patru etape de Maraton, dintre care 3 etape de Extrem, cu peste 1.000 de kilometri. Campioana 0433112-2019 a fost jucată la văduvie începând cu cea de-a doua etapă de Viteză și până la finalul sezonului. Ea și-a găsit mereu partenerul acasă, cu care, doar după sosire, petrecea 2-3 ore împreună. Țin să menționez că această femelă a fost concurată și în sezonul 2021, la toate etapele din planul de zbor ale Asociației Columbofile Botoșani, clasând cele două etape de Fond și cele trei Maratoane la care a fost angajată. Cât despre originea ei, părinții i-am achiziționat de la Gabriel Elcu, în anul 2018. Tatăl ei este masculul cu seria 0623880-2016 și are la bază porumbei de Martha van Geel și Batenburg, fiind o linie consagvină pe linia celebrului Witbuik, iar mama ei este femela cu seria GB-16-F-34689, care la bază are păsări din liniile lui Leo Heremans, Raymund Hermes, Koopman și Verkerk. Din acest cuplu au mai văzut lumina zilei încă două femele bună zburătoare în voliera mea, prima fiind femela cu seria 433013-2019, care anul acesta a clasat șapte etape, din care două etape de Maraton de peste 1000 de kilometri, iar cealalaltă este porumbița cu seria 5063328-2018, care în cariera ei de trei ani a clasat peste 12.000 de kilometri, din care opt etape de Maraton. Pe lângă acest minunat trofeu, care îmi aduce o bucurie imensă, campioana mea obține și locul 1 provincial, fiind singurul porumbel din zona Moldovei care a reușit să realizeze norma la această categorie, As Național Maturi“, ne-a marturisit tânărul Răzvan Atănăsoaie.

Bătălie strânsă în clasamentul crescătorilor

Florin Petrache

Locul 1 național As Național Crescători ajunge, în acest an, în județul Neamț, la experimentatul și multiplul campion național Florin Petrache, din localitatea Piatra Neamț, care a încheiat sezonul cu 710,13 puncte de penalizare, performanță care i-a asigurat și Trofeul „Ferdinand I“. „Pentru obținerea titlului de campion național al categoriei As Național Crescători a fost nevoie de o abordare diferită a fiecarei etape în parte, dată fiind complexitatea și numărul zborurilor desemnate pentru îndeplinirea normei. La primele etape m-am bazat pe porumbeii maturi, cu experiență, iar mai apoi și pe cei tineri, care au demonstrat că au constanță în sosiri. Pentru zborurile din categoria Viteză, din echipa nominalizată a făcut parte și masculul cu seria 1191020-2020 ( Marc&Geert Pollin x Gino Clicque), acesta obținând, la sfârșitul sezonului, locul 1 județean Viteză Tineret 2022. La etapele de Demifond m-am bazat pe porumbelul cu seria 009749-2017 (fiu ,,Kippa 09”), acesta reușind, datorită constanței sale, să se poziționeze pe locul 3 județean General Palmares 3 ani 2022. La etapele de Fond, din echipă au făcut parte femela cu seria 420055-2019 ( fiică ,,Kippa 09“), care a ocupat locul 3 județean As Fond Maturi 2022 și masculul cu seria 363304-2017, care s-a clasat pe locul 3 județean Fond Palmares 3 ani 2022. Din componența echipei care a participat la zborurile de Maraton au facut parte masculul cu seria 202082-2020 ( fiu loc 2 național Maraton Weibchen 2015 Kipp und Sohne), porumbel care se situează pe locul 2 Trofeul Calitate Anduranță Performanță 2022 județul Neamț și pe locul 3 județean As Maraton Maturi 2022, precum și 000712-2018, porumbel ce s-a situat pe locul 1 Seta Provincial 2022, 919 kilometri aerieni și 9.274 porumbei participanți. Pentru zborurile organizate la categoria Maraton Extrem am avut în vedere porumbei maturi, cu experiență, păsări care au mai participat la etape lungi de peste 1.000 kilometri, cel mai constant dintre ei și pe care l-am nominalizat de fiecare dată în echipă fiind masculul cu seria 0009724-2017 (nepot „Kippa 09“), acesta ocupând locul 1 județean As Maraton Palmares 3 Ani 2022, locul 1 județean Madona Palmares 5 ani 2022, locul 1 județean Madona Palmares 4 ani 2022, locul 1 județean Madona Palmares 3 ani 2022. Porumbeii au fost concurați după metoda văduviei, ambii parteneri participând la zboruri. Consider că aceasta este o categorie frumoasă, dar, în același timp, greu de realizat, pentru că etapele desemnate pentru realizarea normei includ zboruri din categorii diferite, lucru ce face ca obiectivul să fie unul dificil de atins“, a explicat Florin Petrache.

Tănăsie & Cărăbaș

Vicecampioni naționali la această categorie sunt același tandem Tănăsie & Cărăbaș, din localitatea Lipova, județul Arad, care au obținut și titlul de vicecampioni ai categoriei As Național Maturi. Norma de vicecampioni la Crescători au încheiat-o cu 877,54 puncte. „Dacă ar fi să evidențiez câțiva dintre porumbeii, care au reprezentat scheletul echipei cu care am câștigat anul acesta acest spectaculos titlu național, aș dori să-i evidențiez pe următorii voiajori: masculul cu seria 0077355-2020, care este și vicecampionul categoriei As Național Maturi, femela cu seria 77275-2020, care a reușit șapte clasări, din care trei clasări la etapele de Fond și un loc 8 la etapa de Berlin Național. Tatăl ei este masculul NL-1880-2017, Janssen- Koopman, iar mama ei este 54139-2018 – Desmet Matthys-Janssen-De Klak-Drapa. Alt porumbel de bază a fost masculul cu seria 374234-2019, care a reușit șase clasări, dintre care patru etape de Maraton, fiind al doilea porumbel din volieră sosit de la Berlin Național. Ca origini, tatăl său este 0562776-2011, de la Nicu Siclovan, din păsările cu origini Nouwen Paesen, iar mama lui este originală Marcel Cadariu și are sânge Huyskens-Van Riel + Stichelbaut. Un alt mascul care m-a ajutat foarte mult la echipă, alături de ceilalți trei, este porumbelul cu seria 77306-2020. El a zburat foarte bine în acest sezon, clasând opt etape, dar, din cauza unei accidentări, nu am mai putut să-l angajez mai departe. Ca origini, provine din păsări de General, porumbei ce clasează de la 100 la 700 kilometri aerieni, de la colegul meu Tiberiu Toth, încrucișați cu porumbei de Herman Brinkman. Tot lotul nostru de zbor a fost pregătit prin metoda văduviei totale. Cu unii dintre ei am jucat și gelozie și am folosit și de alte tertipuri, în funcție de caracterul observat la fiecare individ în parte. În timpul sezonului am efectuat unu sau două antrenamente între etape, dar porumbeii au fost duși la maxim 50 kilometri aerieni. Ambele trofee sunt o onoare prea mare pentru noi pentru a avea cum să o expunem în cuvinte așa cum se merită“, a conchis Ionel Tănăsie.

Ionuț Gagea

„Bronzul“ categoriei As Național Crescători este câștigat de Ionuț Gagea, din localitatea Scheia, județul Suceava, care a încheiat sezonul cu un punctaj de 1.018,66 de puncte. „As Național este categoria care îmi place cel mai mult și la care am obținut cele mai multe trofee județene și provinciale. În acest an am reușit frumoasa performanță de a urca pe podiumul național, iar la Palmares 2 și 3 ani chiar să câștig primele titluri de campion național. Pentru a performa la această categorie a trebuit să îmi fac anumite strategii de pregătire a porumbeilor, pe categorii de distanță, astfel încât să am porumbeii în formă la etapa care mă interesa. Orice greșeală ar fi însemnat ieșirea din joc. La etapele de Viteză și Demifond m-am bazat pe trei porumbei de excepție. Primul este femela cu seria 220081-2020, ce a obținut chiar de la prima etapa locul 1 pe centru și, la final, un onorant loc 3 național la categoria As Demifond Maturi. Tatăl ei este achiziționat de la celebrul tandem Chicheanu+Rusu, de către prietenul meu Denis Senciuc, iar mama este direct de la Karl-Heinz Wichert. Cel de-al doilea porumbel a fost femela seria 220075-2020, care s-a remarcat prin câștigarea locurile 1,2,4,7,7,18… la diferite etape, obținând, în final, locul 4 județean la categoria Demifond Maturi. Tatăl ei este un superb mascul, fiu din «Jill» – locul 1 categoria General, în Olanda, la Peter vd Merwe, iar mama este o alta femelă originală Karl-Heinz Wichert, achiziționată de la OLR Black Sea. Cea de-a treia porumbiță care a excelat a fost 566053-2018. Ea a obținut, în acest sezon, locul 1 județean la categoria Demifond Palmares 3 ani, după ce, anul anterior, a fost campioană provincială la categoria Demifond Maturi 4 ani. Are în pedigree porumbei de la crescători consacrați la această categorie precum: Chicheanu+Rusu, Dragoș Soare și Gerard Koopman. Cea dea doua parte a lotului a «atacat» prima etapă de Fond și celelalte maratoane desemnate pentru categoria As Național. Și aici am beneficiat de un nucleu foarte bun de porumbei, ce au obținut clasări foarte bune la etapele la care au fost angajați. Vârfurile de lance au fost «Euro Karin», masculul cu seria 190035-2019, care a reusit să-și adjudece și titlul de campion județean la categoria As Maraton Extrem Maturi, și «Witpen Fury», masculul cu seria 200086-2021, cel care a devenit câștigătorul Trofeului Național Calitate Anduranță Performanță, clasând în top toate cele 4 etape de Maraton și Extrem la care a fost angajat. Toți porumbeii au fost concurați prin metoda văduviei, excepție făcând etapa a doua și a treia din planul de zbor, când au fost lăsați la pereche și au stat pe ouă de plastic“, ne-a explicat Ionuț Gagea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO