Categoria Demifond Pui, dominată autoritar de către columbofilii suceveni

După câștigarea, în acest sezon, a „argintului“ categoriei General Tineret, tandemul Toader și Familia Sepciuc (foto articol), echipă formată din fiul Toader și tatăl Cristi Sepciuc, din localitatea Volovăț, județul Suceava, domină și podiumul național al categoriei Demifond Pui, acolo unde a reușit să ocupe și locul 1 și locul 2.

Campionii Familiei Sepciuc

Campionul național al categoriei Demifond Pui este masculul cu seria 0123473-2022, care a reușit această performanță grație celor 114,43 puncte acumulate și 1.437 kilometri clasați. Cea mai bună clasarea a sa a fost locul 3 la etapa Przemysl, din data de 14.09.2022, etapă cu distanța de 359 kilometri aerieni, unde au participat 1.831 pui. Vicecampionul național al categoriei este un alt mascul, cu seria 0123407-2022, care a urcat pe treapta a doua a podiumului cu un total de 116,97 puncte și 1.437 kilometri clasați. Ca și campionul național, cel mai bun loc al său ocupat în clasamente este locul 3, la etapa Przemysl, din data de 08.10.2022, dintr-un numeric de 406 pui. „Reproducem anual în jur de 80 de puii. Nu oprim pui din lotul de zbor, puii reproduși de matca noastră fiind suficienți pentru noi. Anul acesta am abordat sezonul cu un lot de 60 de pui, dar i-am zburat pe grupuri mai mici, în funcție de etapele pe care le-au clasat. La etapele de Viteză și la primul Demifond am angajat tot lotul, apoi am angajat doar puii ce au reușit să claseze etapa de Demifond. Și de aici înainte am procedat la fel, am angajat doar păsările care reușeau să claseze de la o etapă la cealaltă și tot așa până la ultima etapă de Przemysl, unde am angajat doar 9 puii, dintre care unu a fost stickerit, dar toți aveau cele 3 etape de Demifond clasate. La ultima cursă de Przemysl, din data de 08.10.2022, au reușit să sosească 7 pui odată, ocupând primele 6 locuri pe lansare. Selecția puilor la mână o facem la terminarea sezonului, în funcție de calitățile lor fizice, de rezultatele obținute ca pui, și oprim doar păsările pe care le considerăm de viitor, cu care vom aborda etapele din sezonul următor cu maturii. Puii i-am concurat puțin timp și la semiîntuneric, cât să reușească să schimbe penele de pe corp. La încheierea sezonului ei se aflau deja la a șasea, chiar a șaptea pană. De motivat nu am încercat vreo metodă aparte, fiecare s-a motivat cum a putut. Puii îi concurăm inclusiv la etapele de Fond, dar nu angajăm tot lotul. Anul acesta am selectat 5-6 pui pe care i-am trimis și la cursele de peste 500 kilometri aerieni. Campionul național 0123473-2022 al categoriei Demifond Pui a fost reprodus din porumbeii lui Florin Stroe și Liviu Perijoc, pe când vicecampionul național, masculul cu seria 0123407-2022, este o încrucișare a porumbeilor noștri și păsările lui Ionuț Șușelea“,ne-a declarat Toader Sepciuc.

Niculce Cristi și Marius

Podiumul național al categoriei Demifond Pui este completat tot de către un tandem sucevean, respectiv de către frații Cristi și Marius Niculce, din localitatea Marginea. Puiul lor, care a reușit frumoasa performanță, este femela cu seria 1275063-2022, ce a încheiat această normă cu 120,26 puncte și 1.416 kilometri clasați. „Pasiunea o avem de mici copii, dar concurăm cu porumbeii voiajori din anul 2018. Reproducem anual 70-80 de pui. Scoatem câte un pui primăvara și din perechile de la lotul de zbor. După încheierea anului competițional oprim în jur de 20 de pui pentru sezonul următor. Puii nu îi selectăm niciodată la mână, ci îi selectăm doar prin zbor. Lotul de pui îl concurăm în funcție de sezon. Dacă este un an mai ușor mergem cu ei și la etapele de Fond, dar dacă anul este mai greu îi jucăm doar la cursele de Demifond.

Porumbelul cu seria 1275063-2022 – Frații Niculce

Campioana noastră, femela cu seria 1275063-2022, a excelat la etapele de Demifond, de unde a sosit de patru ori prima pe crescătorie. Ea a fost angajată la 6 etape, reușind să le claseze pe toate. Cea mai palpitantă și frumoasă etapă a fost cursa de Przemysl din data de 08.10.2022, unde a obținut locul 12 pe lansare, din 406 porumbei, de la distanța de 353 kilometri aerieni. Menționez ca la două dintre etape, femela a deschis clasamentele, fiind de două ori locul 2 pe clasamentul sosirilor live. Metoda de pregătire a acestui pui nu a fost una specială, chiar dimpotrivă. Din pricina timpului înaintat și a zonei unde locuim, înainte de îmbarcarea pentru ultima etapa de Przemysl din 08.10.2022, din cauza răpitoarelor, femela a fost lăsată să iasă afară doar o singură dată în acea săptămână, iar sosirea ei pe locul 12 a fost cu adevărat o surpriză plăcută. Motivația ei în volieră a fost o odihnitoare, pe care a ales-o de mică și pe care o păstrează și în prezent. Pe lângă acest lucru, diferența credem că a mai făcut-o și originea acestui pui, plus calitățile fizice excepționale. Tatăl ei este original Alexandru Cazacu, consangvin și nepot din «Olimpic Flitzer», al lui Andreas Drapa, iar mama ei este reprodusă în urma unui co-breeding între masculul nostru consangvin pe linia lui «Olimpic Quenn», a lui Jef Van Winkel, și femela locul 1 județean categoria G Tineret și locul 2 județean Viteză Tineret în anul 2020, aparținând bunilor noștri prieteni, Frații Crutii“, a relatat Cristi Niculce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO