Femelele, sexul puternic la categoria Fond Pui

Categoria Fond Pui, cu siguranță una dintre cele mai dure categorii pentru tinerii zburători, cu distanțe de peste 500 de kilometri, reușește să scoată în evidență acele păsări speciale care pot rezista la un efort suplimentar. De remarcat este că, în acest sezon, primele trei poziții ale clasamentului național al categoriei sunt ocupate de femele, ceea ce dovedește că, în sportul columbofil, nu există „sex slab“.

Alexandru Mihai Anghel

Campionul național din sezonului 2022 al acestei categorii este puiul cu seria 1131304-2022, care a reușit să se impună cu un punctaj de 22,77 puncte și 1.592 kilometri clasați. Proprietarul acestui pui deosebit este Alexandru Mihai Anghel, din localitatea Mîrșani, județul Dolj, care activează în cadrul Clubul Amărăștii de Jos. „Primul contact cu porumbeii l-am avut la vârsta de 8-9 ani. Pasiunea aceasta mi-a fost transmisă de către bunicul din partea mamei mele. Membru columbofil cu acte în regulă sunt din anul 2017, iar primul rezultat notabil l-am avut în anul 2018, în sezonul cu puii, unde am ocupat locul 2 pe lansare cu femela 073095-2018, la o etapă de fond derby organizată de către județul Olt, din localitatea Palanka. La fel și în anul 2019, am obținut un premiu frumos, clasând pe locul 3 județean, cu un alt pui femelă seria 1000717-2019, la aceiași etapă derby Pui, organizată din aceiași localitate, cursă care s-a dovedit a fi foarte dificilă. Însă în acest sezon am atins apogeul în zborurile cu puii, obținând locul 1 național categoria Fond Pui, tot cu un pui de sex feminin, cu seria 1131304-2022. Ambii părinți ai campioanei sunt porumbei primiți cadou de la bunul meu prieten Doru Ungureanu, căruia țin să-i mulțumesc pentru păsările de calitate pe care mi le-a dăruit. Această femelă s-a clasat pe locul 13 la prima etapă de Fond Pui, Căușeni 1, organizată în data de 04.09.2022, din 3.391 de păsări lansate. La cursa Căuseni 2, din data de 19.09.2022, a sosit pe locul 5 din 660 pui, iar la Căușeni 3, din 02.10.2022, s-a clasat pe locul 3 din 264 de pui“, ne-a explicat Alexandru Mihai Anghel. Crescătorul doljean spune că, anual, reproduce aproximativ50 – 60 de pui, o parte din aceștia provenind din lotul său de zburători. „Anul acesta am început sezonul pe lista de start cu 26 de pui. Pentru anul următor completez lotul de maturi cu aproximativ 40 de pui, păsări pe care le triez și după calitățile fizice la mână. Puii îi concurez după metoda la natural. În această metodă nu mai este cazul să intervin eu cu o extra-motivare, dar în timpul sezonului pun mare accent pe sănătatea lor și apoi pe forma sportivă. Anumite păsări vor fi concurate tot planul de zbor, iar restul, după câteva etape, zboruri în care eu cred că s-a produs selecția, vor fi opriți acasă pentru sezonul viitor“, mai spune proaspătul campion.

Dan Nechifor

Pe treapta a doua a podiumului național al categoriei Fond Pui urcă Dan Nechifor, din localitatea Stâncești, județul Botoșani, grație femelei cu seria 0121303-2022, ce a obținut, în cele trei etape de fond, un punctaj de 39,78 puncte de penalizare, clasând 1.674 de kilometri. „Sunt membru columbofil din anul 2010. Reproduc anual 70-80 de pui, iar din lotul de zbor opresc primăvara, înainte de începerea campionatului, câte un pui din fiecare pereche. În acest sezon am concurat cu 40 de pui, pe care i-am zburat la natural. Pentru sezonul următor îmi întăresc lotul de zbor cu 30-40 de pui, în funcție de câți dintre ei reușesc să intre în iarnă. Trierea eu nu o fac la mână, coșul fiind răspunzător de acest aspect. Femela campioană am reușit să o motivez și prin prezența mea în volieră. Antrenamentele puilor au fost susținute dimineața de către soția mea, deoarece eu trebuia să plec la serviciu foarte devreme, iar de antrenamentele de seară m-am putut ocupa personal. Ca și origini, campioana națională 0121303-2022 provine din doi porumbei de la prietenul meu Cristi Pughiuc, păsări ce au la bază porumbei de Etienne Meirlaen și Sam de Jong“, a relatat Dan Nechifor.

Bogdan Balea, alături de Cosmin Păcuraru, Jean Francois Cure și Nicolae Chetrinescu

Locul 3 național al categoriei este ocupat de către femela cu seria 0220646-2022, ce a încheiat această normă cu un total de 51,40 puncte și 1.657 kilometri clasați și care aparține tandemului Balea Bogdan & Păcuraru Cosmin, din localitatea Oravița, județul Caraș-Severin. „Reproduc anual în jur de 70-80 de pui din lotul de matcă, dar și din zburători, și mai aduc un lot de 50-60 de pui de la un bun prieten. Sezonul îl încep cu 100 de pui deoarece stau într-o zonă cu multe răpitoare, iar pierderile de acasă în rândul puilor sunt semnificative. Păsările noastre sunt selectate după calitățile ce le prezintă la mână de către Jean Francois Cure, cu care avem o colaborare de consultanță profesionistă. Puiul ce a urcat pe podium la categoria Fond Pui este din lotul de pui adus de la prietenul nostru Nicolae Chetrinescu, din localitatea Bozovici, și are ca origini mai mulți porumbei campioni din Zona de Vest la categoria Maraton. Puii îi concurez prin metoda întunericului, sub stricta supraveghere a lui Jean Francois Cure, și sunt împărțiți pe doua loturi. Aproximativ 70-80% din lot joacă pe planul de zbor al județului la etapele de viteză-demifond, iar restul merg inclusiv la cele trei etape de fond. Femela campioană nu a fost motivată în mod special, ci a avut parte de o pregătire adecvată pentru cursele de fond, ca toți ceilalți pui, dar prin calitățile fizice foarte bune și ambiția de care a dat dovadă a reușit să se facă remarcată. La etapa de Fond Malacky, din 03.09.2022, a reușit să se claseze pe locul 1 pe lansare, din 1.070 de pui, la cursa de Fond Rosice 1, din data de 23.09.2022, s-a poziționat pe locul 9 pe lansare, din 461 păsări îmbarcate, iar la zborul de Rosice 2, din 24.09.2022, s-a clasat pe locul 16 pe lansare, dintr-un numeric de 517 pui îmbarcați. Precizez faptul că la această din urmă etapă a sosit la ora 20:20, parcurgând ultima bucată de traseu prin întuneric“, a declarat Bogdan Balea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO