Moldova domină clasamentul național al Trofeului Calitate Anduranță Performanță Tineret 2022

În sezonul 2022, porumbeilor tineri cu cel mai bun punctaj obținut în cele patru etape de maraton clasate li s-a decernat Trofeul Calitate Anduranță Performanță Tineret, titlu menit să recompenseze acei zburători care au reuși să se evidențieze în cadrul unora dintre cele mai dificile probe din sportul columbofil.

Witpen Fury, Ionuț și Ionela Gagea

Locul întâi i-a revenit tânărului mascul cu seria 200086-2021, care a obținut un punctaj de 92,70 puncte de penalizare și 3.514 kilometri clasați. Acest voiajor aparține tandemului columbofil Gagea Ionuț și Ionela, echipă formată din soții Ionuț și Ionela Gagea, din localitatea Scheia, județul Suceava. „«Witpen Fury», masculul cu seria 200086-2021, a concurat aproape tot sezonul ca văduv, excepție făcând etapa a doua și a treia din planul de zbor, când a fost concurat la natural. Totuși, nu pot să zic că metoda de zbor a avut vreo influență asupra performanței lui, întrucât a clasat atât la natural, cât și la văduvie, sosind în primii 20% la fiecare etapă la care a fost angajat. Însă, în cadrul curselor de maraton și-a pus în valoare calitățile extraordinare de cursier, obținând punctajele cele mai mici. Deși avea norma încheiată la categoria As Maraton Tineret cu un punctaj bun, am decis să îl joc și la ultima etapa de maraton, Birzai Național, cu distanța de 1.013 kilometri, deoarece aveam nevoie de un punctaj bun la crescători. S-a dovedit a fi «Asul» din mânecă întrucât, prin sosirea sa, am reușit să închei clasamentul la echipă cu un punctaj foarte bun și, totodată, să câștig și un onorant loc 3 național la categoria Extrem Crescători. Campionul este un porumbel de talie mijlocie, cu brațe foarte puternice și scheletul bine acoperit de mușchi, iar în volieră, pentru mine, este o plăcere să îl văd cu ce îndârjire își apară teritoriul (boxa). Nu a beneficiat de vreun tratament special de-a lungul sezonului, comparativ cu ceilalți masculi, și cred că doar calitățile lui fizice și originile sale pure de maraton l-au ajutat să obțină o asemenea performanță la vârsta de doar un an. Un alt aspect pe care el îl consider decisiv în evoluția lui este acela că a avut în permanență aceeași parteneră, care a reușit să țină ritmul foarte aproape de el, orele de sosire dintre cei doi de la concursuri fiind foarte apropiate. Astfel, au beneficiat de mai mult timp petrecut împreună la sosire. Trebuie precizat că cei doi au fost premiați și în cadrul competiției Star Maraton 2022, organizată de Asociația Columbofilă Suceava, unde «Witpen Fury» a ocupat locul 3, iar femela lui locul 8. Mama campionului este o femelă originală Frank Zwiers, fiind fiică din doi zburători foarte buni ai acestuia: «Fury» și «Hestia», iar tatăl lui este de la prietenul meu, Ionuț Drăgușin, și este nepot din 3 campioni naționali ai României la categoria As Maraton: «Pand’ora» a lui Ionuț Drăgușin, «059» al lui Daniel Cobzaru și «Il Fenomeno» al lui Elisei Eacobuță“, a declarat Ionuț Gagea.

Liviu Perijoc

Pasărea care a ocupat locul 2 național, reușind să devină vicecampioană națională a Trofeului Calitate Anduranță Performanță Tineret 2022, a fost femela cu seria 2020097-2021, pe numele ei «New Queen». Proprietarul acestei formidabile porumbițe, care a obținut cu un total de 100,91 puncte și 3.938 kilometri clasați, este Liviu Perijoc, din localitatea Moara, județul Suceava. „În sezonul 2022 am hotărât ca porumbeii tineri să participe doar la etapele de maraton. La prima cursă de acest tip a sezonului, etapa Jonawa, s-a dovedit a fi un zbor foarte greu, cu condiții meteo potrivnice. Revelația crescătoriei mele din acest sezon, femela cu seria 2020097-2021, pe numele ei «New Queen», a ajuns în volieră de la această cursă în miez de noapte, la ora 23:04. Văzând cât de îndrăzneață este, am luat decizia să formez o echipă de yarlingi, în frunte cu ea, pe care să îi concurez în cadrul etapelor de Maraton Extrem. În ciuda faptului că era destul de tânără, fiind eclozată în vară, concurând cu ultima pană de pui neschimbată, cu o clasare nu prea bună la etapa de maraton, Jonawa, la care am avut o distanță de aproximativ 840 kilometri aerieni, «New Queen» a reușit să aibă prestații foarte bune la cele trei etape de Maraton Extrem, toate de peste 1.000 kilometri, reușind să sosească a doua pe crescătorie de fiecare dată, obținând în final unul dintre cele mai bune punctaje din țară din patru etape de maraton, dintre care trei curse de Extrem. Acest lucru se datorează în mare măsură originilor foarte bune din care provine porumbița, tatăl ei fiind un mascul olandez ce provine din volierele Battenburg v.d. Merwe, cu seria 1779167-2020, descendent din trei câștigători de Barcelona: «Lloyd», «New Laureat» și «The Special One». Pe lângă acești trei fenomenali porumbei, în pedigreul ei se regăsește și «Marseille Queen». Mama campioanei este femela cu seria 533008-2019, ea fiind o bună zburătoare, cu clasări foarte bune la vârsta de un an la etapele de Maraton Extrem, Madona și Tartu. Ca și origini, este descendentă din «Matador», porumbel care a obținut locul 2 Internațional Barcelona în anul 2013, pentru columbofilul Rufin van Buyl și din renumita «Marseille Queen», a lui Batenburg v.d. Merwe. Calitățile acestor porumbei pentru această categorie sunt întărite și de rezultatele femelelor care ocupă locurile 6 și 21 național As Extrem Tineret 2022, ele fiind verișoare din partea mamei cu «New Queen»“, ne-a dezvăluit Liviu Perijoc, care a precizat că femela a fost concurată la văduvie.

Vasile Novac, locul III pe podium

Pe locul trei al podiumului național a urcat Vasile Novac, din localitatea Piatra-Neamț, județul Neamț, grație masculului cu seria 443236-2021 care, cu un total de 105,07 puncte și 3.739 kilometri clasați, a reușit să câștige obțină „bronzul“ Trofeului Calitate Anduranță Performanță Tineret 2022. „Tânărul mascul campion a fost concurat la văduvie primele două curse de maraton, apoi a fost jucat pe natural. Este un porumbel de talie mijlocie spre mică, ce stăpânește o musculatură foarte bună, totodată fiind și o pasăre bine echilibrată. Are un caracter calm, este foarte atașament de perechea lui, de boxa și de cuibul său, pe care le apără necontenit. Pe lângă trofeul câștigat, a reușit să ocupe și locul 12 național al categoriei As Maraton Tineret, cu un punctaj de 48,54 puncte de penalizare. Tatăl campionului 443236-2021 provine de la Marius Ovidiu Hrab, de la Suceava, fiind nepot din celebrul «Invincible Dirk». Mama lui este o femelă reprodusă în crescătoria mea, dovedindu-se în timp a fi o bună reproducătoare. Mai mulți fii ai ei au zburat cu succes în cadrul etapelor de maraton și maraton extrem. Personal, consider că un porumbel campion pur și simplu se naște pentru a demonstra acest lucru. De exemplu, tânărul meu 443236-2021 a clasat de la etape de viteză de 143 kilometri, până la curse de maraton extrem de 1.056 kilometri“, ne-a povestit Vasile Novac, care evoluează în cadrul Clubului Piatra-Neamț din anul 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO