Columbofilii din Transilvania și Provincia de Vest au dominat podiumul categoriei Crescători Viteză Palmares 2 ani

Pentru a reuși performanța de a obține un titlu național la una din categoriile de Crescători Palmares trebuie să ai un lot foarte omogen, compus din porumbei capabili să țină ștacheta sus, cu clasări de vârf pentru minim două sezoane.

Miklos Szekely

Titlul național al categoriei Crescător Viteză Palmares 2 ani i-a fost atribuit lui Miklos Szekely, din localitatea Blaj, județul Alba, un columbofil cunoscut prin prisma rezultatelor sale, care a încheiat sezonul 2022 cu un total de 179,15 puncte de penalizare. „Porumbeii pe care mă bazez în sezon îi aleg dinainte, în funcție de comportamentul lor în volieră, cât și după calitățile lor fizice. Metoda prin care îmi pregătesc lotul de zbor este văduvia. Păsările sunt lăsate să reproducă câte un pui înainte de începerea etapelor, pentru a-și fixa teritoriile și pentru a se putea motiva foarte bine pe boxa lor. Lotul de porumbei care m-a ajutat să obțin acest titlu național este format din: masculul cu seria 770021-2019, cu origini Koopman + Van Dick; femelele «035» și «036», surori de cuib, reproduse dintr-un mascul belgian cu sânge pur de viteză și o femelă care este o încrucișare dintre voiajorii lui Romulus Matei și Adrian Crăciunescu; femela cu seria 420047-2020, care este fiica unui porumbel olimpic la categoria G Tineret, mama ei fiind și mama olimpicei mele tot la categoria G Tineret. Încă o pasăre de bază care m-a sprijinit în aceste două sezoane este femela cu seria 420036-2020, care a fost reprodusă dintr-un mascul belgian, mama ei fiind semisoră cu campionul național din anul 2020 la categoria Viteză Maturi. Acești porumbei sunt de talie medie, prezintă un penaj mătăsos și dețin o musculatură bogată. Antrenamentele lor în jurul crescătoriei oscilează ca durată, în funcție de forma în care se află cursierii. Cu mașina personală îi duc între etape de două-trei ori la antrenamente de 30-40 kilometri aerieni“, a detaliat Miklos Szekely.

Attila Erdelyi

Pe locul secund al podiumului național a urcat Attila Erdelyi, din localitatea Moacsa, județul Covasna, care și-a asigurat „argintul“ categoriei cu 292,34 puncte de penalizare acumulate. „Anual, lotul meu de zbor a fost format din 40-50 de voiajori. Concurez doar masculii, văduvi. Femelele sunt ținute acasă pentru a-i motiva. Lotul de zbor nu este lăsat să reproducă nici primăvara, înainte de începerea curselor, nici după încheierea sezonului. Tinerii zboară chiar și fără femele acasă. Sezonul 2022 a fost cel mai bun an columbofil pentru mine, în care s-au evidențiat câțiva voiajori. Unul dintre ei este masculul cu seria 0118807-2020, ce a reușit să puncteze la toate etapele de viteză la care a fost angajat, iar la final s-a clasat pe locul 11 național categoria As Viteză Maturi. Acesta este reprodus dintr-un alt mascul al meu bun zburător, cu seria 332836-2007, care la origini provine din porumbei aduși din Ungaria, iar mama sa are la bază liniile campionilor lui Ionuț Strava, din Brașov. Un alt porumbel care s-a evidențiat a fost masculul cu seria 0117820-2020, care a ocupat locul 13 național la categoria As Viteză Maturi 2022. El provine tot din porumbei din Ungaria, de la crescătorul Szasz Șandor, având la bază păsări de Ad Schaerlaeckens. Ei sunt cei doi masculi de ispravă din voliera mea, pe spatele cărora am obținut titlul de vicecampion național al categoriei Crescător Viteză Palmares 2 ani în acest sezon. Aceste păsări sunt de talie mijlocie și pot juca cu succes până la distanța de 700 de kilometri. Pentru sezonul 2023 voi juca cu un lot de 60 de masculi și sper să obțin din nou o serie bune de rezultate“, ne-a explicat Attila Erdelyi, care este membru columbofil al Filialei Columbofile Covasna din anul 2007.

Treapta a treia a podiumului național al categoriei Crescător Viteză Palmares 2 ani, cu un punctaj de 331,76 puncte de penalizare, este ocupată de către tânărul columbofil arădean Viorel Slăniceanu, care activează din localitatea Ineu, un pasionat al etapelor de viteză-demifond.

Viorel Slăniceanu

„În anul 2021, cât și în sezonul 2022, loturile mele de zbor au fost formate din 14 masculi. Acest loc 3 național se datorează în mare parte masculului cu seria 1199902-2020, pasăre care în anul 2021 a reușit să obțină locul 5 național categoria Viteză Tineret, respectiv locul 3 Lotul Olimpic al României la categoria G Tineret. La origini, acest rapid și inteligent mascul este reprodus din doi porumbei deosebiți, care au dat mai mulți descendenți de locuri de 1, pe etape, în județul Arad. Tatăl lui 1199902-2020 este o pasăre de Rudy van Reeth, iar mama lui are la bază porumbeii lui Victor Budts. Ca și calități fizice prezintă un echilibru perfect și o musculatură extraordinară. Un alt mascul care m-a ajutat mult în câștigarea acestui titlu național este porumbelul cu seria 008586-2020, un mascul original Van de Pasch. În anul 2022, același 008586-2020, împreună cu yearlingul seria 1220227-2021, au jucat excelent la echipă pentru mine, tânărul 1220227-2021 ocupând locul 8 național al categoriei Viteză Tineret la finalul sezonului 2022. El a fost un pui primit cadou de la prietenul meu Daniel Marta, dovedindu-se a fi o pasăre extraordinară, pe care am reușit să o pun în valoare. Acesta provine tot din porumbei Van de Pasch. Acești masculi au fost concurați la văduvie, văzându-și femelele care îi așteptau pe boxă doar la întoarcere din cursă. Ca pregătire îi duceam cu mașina personală la un antrenament pe săptămână la 50 kilometri aerieni, fără să își vadă partenerele la întoarcere, iar ca și hrană am folosit, în 2021, sortimentele de la firma Vanrobaeys, iar în 2022 am mers pe hrana de la firma Animi’s, o mâncare deosebit de bună. Într-adevăr, în anul 2022 m-am consultat și cu bunul meu prieten Istvan Bartoș, împreună cu care am început și o frumoasă colaborare, iar din primul an, adică din sezonul cu puii 2022, am reușit să obținem locul 1 și locul 2 provincial Viteză Pui, locul 1 provincial Crescător Pui și locul 5 național categoria F Pui“, a declarat Viorel Slăniceanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO