Cei mai buni columbofili din regiune vin la Cupa Europei Centrale şi de Est, organizată la Brașov în perioada 3-5 februarie

Deși temperaturile de afară sunt extrem de scăzute, pentru foarte mulți columbofili weekendul care urmează va fi unul „fierbinte“ pentru că, la Brașov, în perioada 3-5 februarie, se va desfășura cea de-a 8-a ediţie a Cupei Europei Centrale şi de Est. Grandioasa manifestare va avea loc în incinta Hotelului Kronwell din orașul de sub Tâmpa, în sala „Grand Hall“, concomitent cu Gala Campionilor 2022, eveniment de referință pentru columbofilia românească.

Conform organizatorilor, la Brașov vor fi prezenți invitaţi din 22 de ţări din Centrul şi Estul Europei, precum Albania, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria, și bineînțeles, gazda evenimentului – România. De menționat că acest important eveniment va include doar premierea campionatului, fără expunerea porumbeilor. Totuși, aşa cum s-a procedat de fiecare dată, premierea va fi acompaniată de numeroase momente artistice susţinute de mai mulți artişti  români care, suntem convinși, vor crea o atmosferă de vis. La această ediție, țara noastră va fi prezentă pe podiumul mai multor categorii de distanță, fiind reprezentată de nouă columbofili români care au reușit să câștige două titluri de campion european, trei trofee de vicecampion european și patru „medalii de bronz”.

Marius Fugaru, din județul Constanța, a urcat pe treapta a 3-a a podiumului european la categorie Demifond. Întrebat despre ceea ce simte în privința performanței obținute, crescătorul de la malul mării a spus că „Este prima dată când urc pe podiumul unei competiții internaționale. În trecut am mai participat la o competiție internațională, dar, de data aceasta, am reușit să și câștig un minunat trofeu. Acest fapt îmi dă un sentiment de împlinire columbofilă. Ba chiar pot spune că acest rezultat obținut reprezintă testul suprem pentru tot ceea ce înseamnă columbofilia“.

Cristi Lemnaru, din județul Olt, ocupă locul 2 european categoria General. „Este al doilea podium internațional pe care urc. Data trecută am reușit să câștig titlul european al categoriei Demifond, la Cupa Europei de la Dortmund, în anul 2014. În ultimii ani, columbofilii din România au reușit lucruri mărețe și chiar am avut un cuvânt important de spus în columbofilia europeană“, ne-a transmis Cristi Lemnaru.

Țara noastră este prezentă pe podiumul categoriei Maraton prin Frații Simion, care și-au adjudecat locul 2 național, și prin Cristian Pughiuc, care se poziționează pe treapta a 3-a. Echipa Simion este formată din frații Viorel și Rizea Simion, care activează din județul Buzău. „Suntem extrem de fericiți pentru obținerea acestei performanță. Este prima dată când ajungem pe un podium într-o astfel de manifestare și sperăm să mai revenim. Nu ne așteptam ca această performanță să o obținem în sezonul 2022, dar mereu am visat să ajungem aici. Rezultatele pe care le-a obținut România în această ediție a Cupei Europei Centrale și de Est sunt excelente, dar credem cu tărie că, de la an la an, acestea vor fi și mai bune“, au precizat cei doi crescători buzoieni.
La rândul său, Cristi Pughiuc a afirmat că spera la un astfel de rezultat. „Aș minți dacă aș spune că nu visam să ajung pe un podium internațional. Munca columbofilă de-o viață pentru mine se rezumă la speranță. Ca și columbofil trăiesc pentru a concura cât mai bine posibil și, de ce nu, să reușesc să urc pe cele mai înalte podiumuri. Am făcut demersurile necesare să pot ajunge la Brașov pentru a participa la decernarea premiilor. Nu aș putea lipsi de la asemenea eveniment“, a precizat Pughiuc.

Columbofilii din țara noastră au reușit o performanță cu adevărat remarcabilă și la categoria F – Pui, unde au acaparat tot podiumul european prin: Marius Dorog, care a devenit campion european al acestei categorii, Marius Lepădatu, vicecampion, și Cristi Constantin, care și-a adjudecat „bronzul“ categoriei. „Nu mă așteptam să câștig acest trofeu internațional. Lupt în fiecare an pentru obținerea unor rezultate bune, dar la o asemenea reușită nu mă gândeam. În trecut am mai participat la evenimente internaționale, dar nu urcasem pe podium. Acest lucru a venit ca o mare surpriză pentru mine. Voi participa negreșit la premiere pentru a ridica acest important trofeu. Columbofilia din țara noastră, la ora actuală, prin prisma rezultatelor obținute la nivel internațional, scoate în relief un campionat puternic, cu columbofili și păsări de mare valoare, care se pot alinia cu mândrie lângă cele mai importante țări europene, la toate categoriile de distanță“, a declarat Marius Dorog.
La rândul său, Marius Lepădatu spune că va fi prezent la acest important eveniment, mai ales că locuiește chiar în Brașov. „Este, într-adevăr, prima dată când ajung pe un podium internațional. România chiar a obținut rezultate excelente și la această ediție. La categoria F – Pui, de exemplu, este un podium complet românesc. Probabil și valoarea campionatului nostru, pe lângă investițiile masive făcute în păsări de către columbofilii noștri, își spune cuvântul și cred că în viitorul apropiat campionatul din România va fi unul de interes internațional. Având foarte multe forme de relief, pe care organizăm etape, porumbeii noștri se pot preta și la o multitudine de columbodroame din afara țării“, a precizat Marius Lepădatu.
Tânărul columbofil argeșean Cristi Constantin, prezent și el pe podiumul categoriei F – Pui, a precizat că este foarte mândru de performanța sa. „Sunt atât de fericit de parcă trăiesc într-un vis frumos, din care nu îmi pot reveni și sincer sper să dureze cât mai mult această senzație. Poate că la vârsta mea de 25 de ani este chiar normal acest sentiment, dar aș vrea să pot simți aceleași lucruri mereu. În trecut am mai avut o pasăre care a făcut parte din Lotul Olimpic al României, dar nu a reușit să urce pe podium. Acesta este primul trofeu internațional câștigat de mine și de porumbeii mei. Voi merge la Brașov negreșit, nu aș avea cum să ratez un eveniment de o asemenea importanță columbofilă“, a precizat Cristi Constantin.

Adrian Mândricel revendică titlul european al categoriei Fond 1 An, iar la categoria G – Tineret ne reprezintă Familia Culda, prin ocuparea locului 3 european. „Cu toate că locuiesc cu familia departe, în afara țării, voi veni la Brașov alături de tandemul meu, ca să putem ridica acest trofeu împreună. 2022 a fost primul nostru an în care am reușit asemenea rezultate columbofile. Nu pot descrie sentimentul în cuvinte… e ceva unic. Efortul pe care îl depunem ca și columbofili este mare, iar asemenea trofeu ne face să uitam de toate greutățile pe care le întâmpinăm pe perioada unui sezon întreg. Sincer, nu ne așteptam să obținem asemenea rezultate, dar cu muncă și păsări valoroase se vede clar că este posibil orice. Țara noastră chiar a dovedit, prin toate rezultatele internaționale columbofile obținute în ultimi ani, că este o forță de luat în calcul și asta se datorează pasiunii mari și ambiției columbofililor români de a face lucrurile cât mai bine“, a declarat Adrian Mândricel.
Din județul Sălaj, Familia Culda ne-a transmis că rezultatele obținute de țara noastră în cadrul acestui eveniment internațional reprezintă un semn foarte bun pentru sportul columbofil. „Columbofilia din România prinde valoare din ce în ce mai mare, iar acest fapt nu poate decât să ne bucure. Eu, personal, nu mă așteptam să ajung așa departe cu performanța columbofilă. Cu toate că, în trecut, am obținut un loc 4 la Olimpiada de la Budapesta, la aceeași categorie, bucuria obținerii acestui trofeu este mare. Voi merge la Brașov să mă bucur de acest frumos moment împreună cu ceilalți colegi columbofili“, au spus crescătorii din Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO