Doar șapte crescători au realizat norma categoriei Crescători As Național Palmares 2 Ani în sezonul 2022

La fel ca și în cazul categoriei As Național, o normă foarte dificil de realizat în sezonul 2022 a fost și la Crescători As Național Palmares 2 ani, performanță cu care doar șapte crescători din toată țara se pot mândri.

Ionuț Gagea

Titlul de campion național al categoriei Crescători As Național Palmares 2 ani revine, în sezonul 2022, tandemului Gagea Ionuț și Ionela, din localitatea Scheia, județul Suceava, care au obținut un total de 2.243,76 puncte de penalizare. „Acest trofeu este unul cu o însemnătate deosebită pentru noi întrucât este primul titlu de campion național la palmares pe care l-am obținut. As Național este categoria care îmi place cel mai mult să o joc și la care am obținut cele mai multe trofee județene și provinciale. Cred că, pentru a ajunge în topurile acestei categorii, sunt necesare anumite strategii de pregătire a porumbeilor, astfel încât să ai un grup de minim 5 porumbei în formă maximă la fiecare etapă. Și, cum în 2022 a trebuit să clasăm pentru a îndeplini această normă la 10 etape desemnate, orice greșeală ar fi însemnat ieșirea din joc. La cursele de viteză și demifond m-am bazat pe trei porumbei de excepție. Vedetă a fost femela cu seria 220075-2020, care s-a remarcat prin obținerea locurilor 1, 2, 4, 7, 7, 18 etc. la diferite etape, obținând în final locul 1 național World Best Pigeon – categoria All Round, locul 8 național Demifond și locul 9 național categoria General Maturi. Tatăl ei este un superb mascul, fiu din «Jill», locul 1 categoria General în Olanda, fiind porumbelul lui Peter vd Merwe, iar mama este o femelă originală Karl-Heinz Wichert, achiziționată de la columbodromul Black Sea. Cea de-a doua pasăre care m-a ajutat la formarea echipelor pe distanțe scurte a fost femela cu seria 220081-2020, ce a obținut chiar de la prima etapă locul 1 pe centru de îmbarcare și, la final, un onorant loc 3 național la categoria As Demifond Maturi. Tatăl ei este achiziționat de la celebrul tandem Chicheanu + Rusu, de către prietenul meu Denis Senciuc, iar mama este direct de la Karl-Heinz Wichert. Cea de-a treia femela ce a excelat a fost 566053-2018. Ea a obținut, atât în 2021, cât și în 2022, titlul de campioana județeană și provincială la categoria Demifond Palmares 3 ani și 4 ani. Această porumbiță are în pedigree porumbei de la crescători consacrați la această categorie precum Chicheanu+Rusu, Dragoș Soare și Gerard Koopman“, a declarat Ionuț Gagea.

Ionuț Gagea și echipa de maraton

El spune că, în ceea ce privește porumbeii care au dus greul în etapele de maraton, aceștia provin, în special, din campionii unor țări precum Belgia și Olanda, dar și România. „La etapele de maraton și extrem am beneficiat de un lot foarte bun de porumbei, ce au obținut clasări de top în cursele la care au fost angajați. Cu ajutorul lor am urcat pe podium la două dintre cele mai consacrate maratoane din zona Moldovei, ocupând locul 2 pe general, din 999 crescători, la Madona și locul 3 județean, din 494 crescători, la Birzai. La aceste zboruri s-au remarcat un număr de șapte porumbei cu origini deosebite de maraton, toți fiind nepoți din campioni ai Belgiei, Olandei ori României la categoriile de maraton. Masculul care mi-a adus o bucurie deosebită este 200086-2021 «Witpen Fury», acesta clasând patru din cele patru maratoane la care a fost angajat. Cu un punctaj de aproximativ 95 puncte, el obține locul 1 național la trofeul Calitate – Anduranță – Performanță. Mama campionului este o femelă originală Frank Zwiers, fiica din doi zburători foarte buni ai acestuia: «Fury» și «Hestia», iar tatăl este de la prietenul meu Ionuț Drăgușin și este nepot din trei campioni naționali ai României la categoria As Maraton: «Pand’ora», «059» al lui Daniel Cobzaru și «Il Fenomeno» al lui Elisei Eacobuță.
Masculul cu seria 190035-2019, botezat «Euro Karin», a reușit să își adjudece titlul de campion al județului și locul 6 național la categoria Maraton Extrem. El este nepot de mamă cu locul 2 la Olimpiada de la Bruxelles, la categoria E-Maraton, și strănepot de pe tată din alți doi campioni olimpici la maraton: «Euro Diamond» și «Mistral», ai doctorului H&P. Brockamp.
Femela 1089-2017, numită «Miss Madona», este campioana Provinciei Moldova la Palmares 3 și 4 ani, la etapa ce bate an de an recordul de participare, și anume la cursa națională de maraton Madona, cu o distanță de 1.054 kilometri. Ea a obținut un punctaj record, de numai 36 puncte, în cele 4 etape. Este remarcabil faptul că, la 3 din cele 4 curse, a ajuns acasă în prima zi. «Miss Madona» este nepoată din super-zburătorul lui Dinu Moise, cu seria 351040-2012, dublu campion național la Fond și As Fond în anul 2014.
Masculul cu seria 330067-2020, «Invicten», se situează pe locul 4 județean la categoria Maraton Maturi, cu un punctaj de 7.85 puncte de penalizare. Acesta este nepot din doi campioni ai Belgiei: «Olimpic Monar» – locul 1 național Ace Extrem Long Distance și «Național Gold» – locul 1 național Extrem Long Distance 2018, ai lui Etienne Meirlaen, dar și nepot din campionul european «Invictus» – locul 1 European Extrem Long Distance 2015, al lui Hugo Batenburg.
Femela cu seria 330029-2020, pe numele ei «Buterfly», care îmi sosește prima la ultima etapă de maraton extrem Birzai (1.013 kilometri), este nepoată din «Blue Ace», campioana Olandei la Maraton, a lui Hugo Batenburg, dar și fiică din una din cele mai bune zburătoare și reproducătoare ale mele, femela cu seria 222240-2014, botezată «Fulga».
Aceștia ar fi o parte dintre porumbeii ce au fost concurați tot sezonul prin metoda văduviei, excepție făcând etapele 2 și 3, și care în sezonul anului 2022 mi-au oferit momente unice, emoții la cote maxime și clipe ce nu le voi uita niciodată“, a declarat Ionuț Gagea.

Cristian Pughiuc

Pe treapta a doua a podiumului național a urcat Cristian Pughiuc, din localitatea Ipotești, județul Botoșani, care a reușit să devină vicecampion național al categoriei Crescători As Național Palmares 2 ani cu un punctaj de 2.896,06 puncte de penalizare. „După titlul de campion național la categoria As Maraton Palmares, în sezonul 2022, am reușit și să câștig și trofeul de vicecampion național al categoriei Crescători As Național Palmares 2 Ani. Pentru obținerea acestui magnific rezultat am fost ajutat, în primul rând, de campioana națională «Iron Lady» și de fratele acesteia «Blue Poznan», porumbei care la toate etape de maraton extrem au fost nominalizați la echipă. Cei doi sunt frați buni și au fost reproduși din super reproducătorul «77 Sam», pus în pereche cu «Turbina». Am mai fost ajutat la echipele de extrem și de femela «Mica Steluță» – locul 1 județean Maraton Extrem Palmares 3 ani și de porumbița «As 537», acestea fiind două super-zburătoare, cu sosiri constante de la cursele de extrem. Ele sunt verișoare cu «Berlin Girl», care este tot fiica din «77 Sam», precum și de câțiva porumbei tineri din aceeași linie de Sam de Jong. Echipele la crescător au fost completate, la etapele scurte, de vicecampioana Provinciei Moldova la categoria Fond Palmares 3 ani, femela «Blue As», și de alți câțiva excelenți zburători cu sânge de Gaby Vandenabeele, din familia femelei «Olimpic Miss Vilnius», olimpică la categoria I-Fond la Olimpiada de la Oradea din 2022, care, printre altele, a obținut un senzațional loc 1 din 16.463 porumbei la etapa de Vilnius (829 kilometri), iar prin rezultatele remarcabile din sezonul 2021 a contribuit și ea la obținerea acestui loc pe podiumul național.

Miss Vilnius- Cristian Pughiuc

Lotul de zbor a fost pregătit prin metoda văduviei, fără a fi motivați în mod deosebit. Am avut norocul, pot spune, ca în aceste două sezoane, 2021-2022, să am în lotul de zbor niște porumbei extraordinari de buni, constanți, care au făcut performanță și în campionatul porumbeilor, ajutându-mă să devin și vicecampion național la această râvnită categorie. Cu ajutorul acestor minunate păsări, cu sânge Sam de Jong și cei cu sânge Vandenabeele, am reușit până în prezent să câștig șapte trofee naționale și două trofee internaționale: locul 3 Cupa Europei categoria E-Maraton 2023, locul 3 lot olimpic România categoria I în Olimpiada Oradea 2022, locul 1 național As Maraton Palmares 2021-2022, locul 2 național Crescător As Național Palmares 2021-2022, locul 2 național Crescători Maraton 2016, locul 2 național Crescători Maraton 2020, locul 2 național Crescători Maraton Palmares 2019-2020, locul 2 național Crescători Maraton Palmares 2020-2021 și locul 3 național As Maraton Tineret 2016“, a dezvăluit Cristian Pughiuc.

Daniel Știrbu

„Bronzul“ categoriei Crescători As Național Palmares 2 ani, cu 3.115,37 puncte de penalizare acumulate, i-a revenit lui Daniel Știrbu, din localitatea Zădăreni, județul Arad. „Concurez cu porumbeii voiajori din anul 2012. Iubesc toate categoriile de concurs și ador să îmi aștept porumbeii la sosire, indiferent de distanța la care au fost angajați. Unul dintre porumbeii care m-au ajutat la obținerea acestui important titlu național este femela cu seria 776184-2019. Această femelă a obținut, în sezonul 2022, locul 1 județean la categoria As Maraton Palmares și locul 2 provincial. Este o porumbiță de talie medie, tatăl ei fiind reprodus în crescătoria noastră, iar mama ei este o femelă adusă de la familia Caraba, din Arad. O altă femelă care ne-a ajutat este semisoră cu 776184-2019 și are seria 089557-2020.

Femela 776184-2019 – loc 1 județean As Maraton Palmares

Această porumbiță a clasat opt etape în acest sezon, acumulând un punctaj mic. Astfel, a urcat pe locul 3 județean la categoria As Maraton Maturi în sezonul 2022. Un alt porumbel de echipă a fost femela cu seria 042043-2018. Aceasta a ajuns, în anul 2022, pe podiumul județean, ocupând locurile 3 la categoria As Maraton Palmares, locul 3 As Maraton Palmares 3 ani și locul 3 Maraton Palmares 3 ani. Este o femelă de talie mică și a fost reprodusă dintr-un mascul de la Călin Ususan și o femelă adusă din Belgia. Femela cu seria 042099-2018 reușește să claseze în sezonul trecut 12 etape din 13 angajări, fiind o porumbiță nelipsită din echipa noastră. Este o pasăre de talie medie și este reprodusă din porumbei de la Eugen Stoica. Un alt porumbel de bază a fost masculul cu seria 089856-2020. Acesta ne-a ajutat foarte mult la etapele cuprinse între 100 și 600 de kilometri, iar în anul 2022 a reușit să claseze 11 etape din 13 angajări. Are o talie medie și este reprodus dintr-un mascul de la Călin Ususan și o femelă de la Daniel Burciu. Lotul meu de zbor a fost concurat prin metoda la văduvie, atât femelele, cât și masculii. Nu am folosit trucuri pentru a-i motiva, iar diferența au făcut-o prin bunăvoința lor. După cum i-am și prezentat, majoritatea dintre ei sunt de talie medie spre mică, au o musculatură bine dezvoltată și elastică. Acest trofeu național este o mare bucurie și onoare pentru mine, iar faptul că am reușit să ajung în top trei național este o mândrie foarte mare, dându-mi încrederea necesară că, împreună cu acești porumbei, pot realiza lucruri și mai bune“, ne-a povestit Daniel Știrbu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO