România, revelația competiției internaționale World Best Pigeon 2022

În anul 2021, în cadrul competiției World Best Pigeon, delegația din România reușea să includă în cadrul manifestărilor internaționale o nouă categorie: Super-Maraton, care presupune clasarea a două etape de peste 900 de kilometri în același sezon. Dorința reprezentanților României se baza pe pasiunea columbofililor din țara noastră pentru etape cu distanțe extreme. La scurt timp, adică după încheierea sezonul columbofil din anul 2022, România reușește să domine categoric acest clasament internațional, ocupând locurile 1, 2, 3 în cadrul World Best Pigeons ale categoriei Super-Maraton și dovedind încă o dată valoarea crescătorilor și a porumbeilor din campionatul intern.

Radu Prigoreanu

„Aurul“ acestei categorii a fost câștigat de către Radu Prigoreanu, grație femelei cu seria 5553-2019, pe numele ei «Chery», care a obținut acest important titlu internațional cu un coeficient de 1,130 puncte. „Nu ai cum să te aștepți la asemenea rezultat dinainte, dar, prin muncă multă, dar și prin valoarea lotului de porumbei, am reușit acest rezultat extraordinar. Acest lucru este de domeniul fantasticului și pentru mine, fiind conștient că poate fi un moment unic în viața mea. Pur și simplu, în aceste momente trăiesc un vis foarte frumos. Românii care au concurat în afara graniței și care au reușit să câștige trofee memorabile, indiferent de categorie, de campionatul sau columbodromul unde au jucat, anunțau ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat. Acum, noi, crescătorii din campionatul intern, nu am făcut altceva decât să întărim acest fapt și să demonstrăm valoarea porumbeilor și a campionatului nostru. Am pășit într-un ritm foarte rapid spre succes și prin prisma faptului că noi producem tineri columbofili foarte pasionați și foarte dornici de afirmare. Totuși, ca succesul să fie deplin, va trebui să trimitem porumbei clădiți de noi și către alte țări, pentru ca aceștia să demonstreze valoarea voiajorilor triați și concurați în campionatul nostru“, a declarat Radu Prigoreanu.

Petru Schirod

Vicecampionul categoriei Super-Maraton, în cadrul World Best Pigeons, a devenit Petru Schirod, prin femela cu seria 0101044-2020, care a obținut un punctaj de 1,620 de puncte. „Câștigarea acestui extraordinar trofeu îmi creează anumite emoții pe care nu le pot exprima în cuvinte. Această pasiune o moștenesc de la tatăl meu, el ocupându-se și în prezent de pregătirea porumbeilor în sezon. Datorită faptului că eu locuiesc în Belgia, nu pot fi prezent în țară decât la ultima etapă de maraton din sezon. Acesta este clar cel mai bun rezultat al meu obținut vreodată și sunt foarte bucuros că mă voi putea lăuda aici, unde locuiesc în prezent, cu columbofilia din țara mea și pentru acest lucru țin să felicit toți columbofilii români. Această femelă o voi concura și în sezonul 2023 în încercarea de a duce România pe un loc fruntaș și în Olimpiadă. Totuși, pe sora sa, care în sezonul 2019 ocupa locul 4 național al categoriei Grand Prix Tineret și locul 4 național în anul 2020 la categoria As Maraton Maturi, am oprit-o în compartimentul de matcă pentru a-mi asigura spatele pe viitor, prin produșii reproduși de ea“, a precizat Petru Schirod.

Irinel Popa

Irinel Popa a urcat pe treapta a treia a podiumului World Best Pigeons, la categoria Super-Maraton, cu tânărul mascul cu seria 221302-2021, care din două etape de aproximativ 1.000 kilometri fiecare a obținut un coeficient de 2,040 puncte. „După prima etapă de maraton din sezonul 2022, unde acest yarling a obținut un punctaj bun, am început să prind mai mult curaj și să sper la o figură frumoasă din partea lui, cu toate că observasem și din alte întâmplări că acest mascul are un potențial de bun cursier. Nu mă așteptam la un trofeu internațional, iar aflarea acestei minunate vești mi-a produs o bucurie imensă. În ultimii ani se vede clar evoluția foarte mare a columbofiliei românești. Investițiile de mare valoare, dar și tineretul columbofil care vine tare din spate, fiind foarte pasionați de tot ce înseamnă porumbelul voiajor, își spun acum cuvântul. Viitorul nostru ca și columbofili sună bine“, ne-a explicat Irinel Popa.

Și podiumul categoriei Maraton a fost vopsit în tricolor

Frații Aparaschivei

O altă categorie de distanță unde columbofilii din țara noastră s-au impus în mod clar, ocupând întreg podiumul internațional al competiției World Best Pigeons 2022, este categoria Maraton. Locul 1 internațional a fost ocupat de către Frații Aparaschivei, masculul lor yarling, cu seria 600645-2021, botezat «Schumy», reușind să se impună în această competiție cu un coeficient de 0,530 puncte. „Dacă ne-ar fi spus cineva cu trei-patru ani în urmă ce vom ajunge să realizăm, nu îl credeam niciodată. Dar, după sosirea bună a lui «Schumy» de la ultima etapă de maraton – Seta, unde a fost angajat și de unde a sosit pe locul patru din 9.274 de porumbei, încheind această normă cu un punctaj extraordinar de bun pentru o pasăre tânără, am realizat că acesta va scrie istorie. Este uimitoare performanța sa de a surclasa păsările mature, cu experiență. Dominarea acestei categorii la acest înalt nivel este rezultatul muncii de mulți ani de zile a columbofililor români, de a investi și aduce în țară păsări de mare valoare din țările din Vest, cu tradiție columbofilă. Aici a intervenit dibăcia și ambiția crescătorilor din țara noastră de a obține tot ce este mai bun din păsările achiziționate. Felicităm toți columbofilii români, oriunde s-ar afla ei, pentru rezultatele obținute, care au propulsat țara noastră pe cele mai înalte podiumuri. Noi, personal, așteptăm cu mari emoții ziua premierei, unde va cânta imnul României“, a conchis Lucian Aparaschivei.

Florian Cabău

Titlul de vicecampion al categoriei Maraton i-a revenit lui Florian Cabău, prin masculul cu seria 0383288-2020, care a reușit să obțină, din cele două etape de maraton necesare, un total de 1,240 puncte. „La începutul sezonului 2022 nu speram să ajung atât de departe. Pur și simplu mi-am pregătit lotul de zbor să poată lupta cât mai bine în campionatul intern. Aceste rezultate au venit ca o încununare a muncii depuse de către crescătorii din România și a valorii porumbeilor care au putut face diferența. Pentru mine personal, acest trofeu este o mare bucurie și satisfacție. Columbofilia noastră este în plină ascensiune, columbofilii își dau interesul, fac investiții an de an în material genetic valoros, iar concurența este una foarte puternică. Este foarte frumos faptul că reușim să dominăm podiumuri internaționale, lucru la care, cu ceva timp în urmă, nici nu aveam curajul să visăm“ ne-a povestit Florian Cabău.

Familia Țăpîrdea

Familia Țăpârdea este ocupanta locului 3 al clasamentului internațional al categoriei Maraton, din cadrul World Best Pigeons 2022. Masculul lor yarling, cu seria 0524891-2021, a fost capabil să obțină această impresionantă performanță în urma a două clasări foarte bune la etapele de maraton din sezonul 2022, obținând un coeficient de 1,420 puncte. „Practicăm columbofilia de doar doi ani. Ce a putut realiza acest mascul pentru noi este de neimaginat, este uluitor. Totodată, pentru noi el reprezintă și un punct de plecare spre viitor, cu motivare maximă. Luând exemplul nostru, tinerii columbofili trebuie să fie optimiști, știind că totul este posibil atunci când deții un porumbel valoros. În urma acestor fenomenale rezultate obținute de țara noastră, putem să ne considerăm negreșit egalii oricărei țări membre F.C.I.“, a spus Marian Țăpârdea, care a ținut să-i mulțumească mentorului său Ovidiu Striblea.

Aur și la Fond

Cornel Isăcilă și Adrian Mândricel

Și ca performanța crescătorilor noștri să fie și mai impresionantă, România și-a trecut în cont și locul 1 internațional al categoriei Fond, din cadrul World Best Pigeons 2022, câștigat de către masculul seria 0862538-2020, pe numele lui «Viking», al lui Adrian Mândricel, cu un coeficient de 1,460 puncte. „Eu și partenerul meu columbofil, Cornel Isăcilă, suntem la început de drum în această formulă, iar rezultatele pe care le-am obținut în sezonul 2022 au fost mult peste așteptările noastre. Într-adevăr, ne doream să obținem rezultate bune, aș minți să nu recunosc acest lucru, dar ținta nostru era să facem o figură frumoasă în campionatul județean sau provincial. Ajungând aici și obținând aceste trofee, care au fost mai mult decât tot ce am sperat noi vreodată, am realizat că porumbeii valoroși pot face adevărate minuni. Munca și sacrificiile noastre considerăm că au fost răsplătite din plin. Un rol important în aducerea în țară a acestor rezultate internaționale consider l-a jucat și Uniunea noastră columbofilă – Columba, care a favorizat și îndemnat spre organizarea de etape cu numeric mare de porumbei la lansare, unde păsările noastre au putut obține punctaje record“, a explicat Adrian Mândricel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO