Femelele au pus monopol pe podiumul categoriei Fond Palmares 3 Ani

Una dintre cele mai îndrăgite categorii de zbor de către columbofilii de pe întreg cuprinsul țării este categoria Fond, drept dovadă apariția rezultatelor de top național în zone geografice diferite. Mai exact, în sezonul 2022, podiumul național al categoriei Fond Palmares 3 Ani a fost ocupat de către columbofili din județele Arad, Suceava și Ialomița.

Eugen Stoica

Locul 1 național al categoriei Fond Palmares 3 Ani fost ocupat de către femela cu seria 9001876-2018, ce aparține lui Eugen Stoica, din localitatea Felnac, județul Arad. Această minunată porumbiță a câștigat trofeul de campioană națională cu un total de 85,99 puncte și 5.509 kilometri aerieni clasați. „Sunt columbofil din anul 2006, în cadrul Asociației Voiajorul Arad. Îmi place să particip cu lotul meu de cursieri la toate etapele din planul de zbor al Asociației, dar categoria mea preferată rămâne Fondul. În general, lotul de zbor este format din 60 -70 de porumbei, care sunt antrenați și concurați prin metoda văduviei, participând la concursuri atât masculii, cât și femelele. În sezonul competițional 2022, femela cu seria 9001876-2018 pe numele ei «Blue Dream» mi-a adus o mare bucurie prin rezultatele de excepție pe care le-a obținut și anume: locul 1 național categoria Fond Palmares 3 Ani, locul 3 național Fond Palmares, fiind prezentă și la Cupa Europei, unde a ocupat locul 6, iar în anul 2021 femela a ocupat locul 10 național categoria Fond Maturi. La începutul sezonului 2022, campioana a fost lăsată să crească un pui, lucru care i-a mărit atașamentul față de boxă, fiind o bună motivație pentru întreg sezonul competițional. La mână este un porumbel perfect în opinia mea, deosebit de inteligent și cu un temperament foarte puternic. Fenotipic vorbind, este o femelă de talie medie spre mică, cu o aripă bine ventilată, un penaj de calitate și o musculatură foarte bună. Această femelă s-a făcut remarcată prin clasări constante de vârf, indiferent de condițiile meteo din ziua concursului, totodată fiind înzestrată și cu o forță de recuperare formidabilă. Tatăl lui «Blue Dream» este un porumbel cu origini Koopman-Camphuis și a fost adus de la bunul meu prieten din Germania, Viorel Zinveliu, iar mama acesteia este o femelă de Koopman, via R.A Bakker“, a declarat Eugen Stoica.
Conform crescătorului arădean, campioana sa a adat dovadă de constanță, reușind clasări de excepție în ultimele trei sezoane. Astfel, în sezonul 2020, «Blue Dream» a ocupat locul 6 Strakonice, etapă cu o distanță de 641 kilometri aerieni, la care au concurat 7.038 porumbei. O altă cursă de fond cu lansare din aceiași localitate, respectiv Strakonice, a sosit pe locul 7 din 2.659 cursieri. În anul 2021, a ocupat locul 3 la etapa de Sedlcany, 640 kilometri aerieni, din 1.050 porumbei, locul 4 la etapa Humpolec, cu 573 kilometri aerieni și 3.221 de porumbei participanți și locul 4 Sedlcany, etapă de 640 kilometri aerieni, unde a învins 1.010 adversari. În schimb, în sezonul 2022, la cursa Tabor, a ocupat locul 5 din 2.518 porumbei, la distanța de 609 kilometri aerieni.

Ovidiu, Claudiu și Nicu Solovăstru

Vicecampioni naționali ai categoriei Fond Palmares 3 Ani 2022 au devenit membrii familiei Solovastru, din localitatea Iaslovăț, județul Suceava, prin femela cu seria 1009517-2019, care a reușit să obțină acest trofeu cu un coeficient de 159,57 puncte de penalizare și 5.732 kilometri clasați. „Echipa noastră este formată din tatăl Nicu Solovastru și fii Ovidiu și Claudiu. Pasiunea pentru porumbei am moștenit-o de la tatăl nostru, el fiind împătimit de mic copil de acest sport deoarece a crescut în jurul porumbeilor pe care îi dețineau frații lui mai mari. Anul 2002 este anul de debut ca și columbofil al tatălui, reușind rezultate de top 3 județean încă din primul sezon. Cu trecerea anilor, încetul cu încetul, am început și noi copiii să prindem drag de porumbei și să fim pasionați de acest sport, iar începând cu anul 2019 am început să concurăm ca și tandem. În decursul anilor am avut un număr de 5 prezențe pe podiumul național. La lotul de zbor concurăm cu un număr de aproximativ 60 de păsări, iar ca metodă de pregătire, porumbeii sunt concurați la natural, deoarece deținem niște porumbei foarte atașați pe cuib. Femela cu seria 1009517-2019 este un porumbel deosebit, ce ne-a adus satisfacții încă din anul 2020, când a reușit să obțină locul 2 județean la categoria General și locul 4 județean al categoriei Gold. Sezonul 2021 a fost unul mai dificil pentru ea deoarece, la a treia etapă de fond, s-a întors acasă cu o problemă respiratorie la plămâni, această cursă fiind o etapă foarte grea, cu caniculă și vânt din față. Din pricina acestei îmbolnăviri nu am reușit să o concurăm la toate cele cinci etape de fond din acel sezon. Nu am crezut că o vom putem salva pentru că era într-o stare foarte rea, însă ne-am bucurat când s-a recuperat, reușind cumva să continue sezonul, sezon pe care l-a încheiat cu un număr de 10 clasări. Anul 2022 a fost unul de succes pentru campioană, clasând 12 etape, dintre care 5 curse de fond, astfel reușind să câștige «argintul» categoriei Fond Palmares 3 ani. Tot în 2022 a ocupat și poziția a patra a podiumului național al categoriei General Palmares 3 ani“, a afirmat Ovidiu Solovastru.

Femela – 1009517-2019

El spune că femela, care poartă în vene sângele unor porumbei valoroși, care provin de la crescători celebri din Vest, a dat dovadă de un atașament deosebit față de cuib, lucru care a stat în spatele sosirilor sale excelente. „Această femelă a clasat bine începând de la prima etapă de viteză până la ultima etapă de fond, având sosiri de top 3 pe crescătorie la toate aceste etape, ajutându-ne foarte mult și la normele de crescător. Este singurul porumbel al crescătoriei care a reușit performanța să claseze la fiecare etapă la care a fost îmbarcat. Ea este o femelă de talie medie, cu o aripă foarte bine aerisită, braț puternic și musculatură de excepție. Se remarcă în crescătorie prin atașamentul ei față de cuib, prin temperamentul foarte calm, având sosiri bune atâta pe poziție de cuib cu ouă cât și pe pui mic. Ca și origini, este reprodusă dintr-un mascul eclozat la noi în crescătorie, dintr-un porumbel de Van Wanroy și o femelă de Kipp cu Herbots, iar mama ei este o femela din Belgia, achiziționată de la un columbodrom, având la bază linia de porumbei Rauw Sablon. Titlul de vicecampioni naționali ai categorie Fond Palmares 3 ani este unul râvnit de către noi de mulți ani, am fost mereu pasionați de etapele de fond și ne-am dorit să punctăm la categoriile Fond și As Fond. Sperăm ca anul 2023 să fie la fel de bun pentru noi și pentru această femelă, fiindcă ne-am hotărât să o concurăm și sezonul următor, deoarece este în formă bună și asta ne face să credem că va mai putea obține rezultate foarte bune și în viitor“, a mai spus crescătorul moldav.

Marian Dinulescu și Ghiocel Măgercu

Ghiocel Magercu, din localitatea Slobozia, județul Ialomița, își trăiește visul columbofil alături de minunata sa femelă cu seria 0083411-2017, care i-a adus acestuia un mult așteptat loc pe podiumul național la categoria Fond Palmares 3 Ani, cu un punctaj de 173,67 puncte de penalizare și 5.981 kilometri clasați în cele trei sezoane competiționale. „Cochetez cu columbofilia de peste 20 și ceva de ani, iar din anul 1999 am început să joc oficial. La începutul sezonul 2022 am aliniat la start un lot de circa 80 de păsări. În momentul când ți se nasc în volieră porumbei de-a dreptul valoroși, rezultatele de top vor apărea negreșit. De exemplu, femela mea cu seria 0083411-2017 a reușit să concureze pe parcursul mai multor sezoane la un nivel superior față de multe alte păsări. Cel mai bun sezon al ei a fost în anul 2020, când, la etapele de fond Medika, a fost pur și simplu incredibilă. Această porumbiță este înzestrată cu o constituție atletică și mereu este extrem de perseverentă. Am jucat-o toți acești ani profitând mereu de atracția ei față de cuib și în special față de pui. La origini are porumbei de Bricoux și Janssen, aduși în volieră de la Stațiunea Natural. Performanța obținută de ea reprezintă o mare realizare pentru mine deoarece rezultatele de top național nu sunt ușor de obținut. Acest trofeu vine ca o încununare a muncii depuse pe altarul acestui sport vreme de peste două decenii“, a povestit Ghiocel Magercu.

Femela – seria 0083411-2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO