În România, columbodroamele sunt în număr tot mai mare și mai apreciate de crescătorii români și străini. Însă, o mică parte dintre acestea sunt recunoscute de Federația Columbofilă Internațională (FCI) și au dreptul de a purta logo-ul FCI. Pentru proprietarii și echipele de management ale columbodroamelor din țara noastră, pregătirile pentru ediția din acest an sunt în curs de finalizare. În această perioadă se fac ultimele colectări la nivel național și internațional, urmând ca ultimii pui să ajungă în compartimente și să înceapă perioada de acomodare. Cel mai probabil și anul 2019 se va înscrie în trendul ascendent pe care se află în ultimii ani acest tip de competiție la noi în țară, cele mai importante columbodroame FCI din România depășind deja o mie de pui participanți.
Columbodromul FCI One Loft Race din Corabia este unul dintre cele mai de tradiție din România, căutat an de an de un număr impresionant de participanți, cu nume sonore la nivel internațional. Pentru acest an, aproximativ 1200 de pui au ajuns deja la Corabia, urmând ca până la finalul perioadei de colectare, numărul acestora să se încadreze undeva între 1500-1800 de pui. „În momentul de față avem aproximativ 1200 de pui în columbodrom, până la data de 15 mai când se termină perioada în care mai pot fi aduși pui, urmând să ajungem la aproximativ 1500-1800 de porumbei. La columbodromul nostru participă nume sonore, jucători de columbodroame consacrați la nivel mondial, din peste 20 de țări. Pentru perioada de colectare care a mai rămas, urmează să mai organizăm două colecte în România și alte două în Europa”, ne-a declarat Florin Cristuinea, proprietarul columbodromului. Planul de concursuri al columbodromului din Corabia este unul destul de dificil, fiind printre singurele columbodroame care organizează două etape de peste 500 de km: „Probabil prima etapă oficială a columbodromului nostru va fi undeva în luna iulie. Semifinala este organizată de la distanța de 515 km aerieni, pe data de 1 septembrie, iar două săptămâni mai târziu, va fi organizată cursa finală, de la distanța de 525 km”, a adăugat Cristuinea.
Participanți din Thailanda la columbodromul Romania Golden Pigeons
Lucrurile stau foarte bine și în cazul columbodromului FCI Romania Golden Pigeons din Ilfov. Florin Degeanu, proprietarul columbodromului, se declară foarte mulțumit de cum evoluează situația pentru anul 2019, sezon în care are participanți inclusiv din Thailanda: „Pentru noi, toată luna mai este aglomerată și dedicată ultimelor colectări. În săptămânile următoare o să mai organizăm colectări atât în România, cât și în Europa. Deocamdată avem aproximativ 930 de porumbei de la crescători din România, Olanda, Belgia, Germania, Polonia, Ungaria, Grecia, având chiar o echipă din Thailanda. Preconizăm ca la finalul lunii mai să avem în columbodrom undeva în jur de 1200 de porumbei. Prezența românească este la fel de puternică, aproximativ jumătate dintre porumbeii deja sosiți până acum fiind din România. Anul acesta, cel mai probabil, finala va avea loc în intervalul 7-10 August, de la o distanță de 430 de km, cu lansare din localitatea Kalimanci, Bulgaria”, a explicat acesta. Un alt columbodrom care poartă sigla Federației Columbofile Internaționale este columbodromul Superstar din Râmnicu-Vâlcea, coordonat de columbofilii Adrian Colniceanu și Adrian Butoiescu. „Aproximativ 1000 de porumbei sunt deja sosiți la noi, dar mai avem încă trei săptămâni în care o să tot aducem și alți porumbei. Cel mai probabil, peste trei săptămâni când se vor finaliza colectările, o să ajungem undeva la 1500 de pui participanți. Ruta noastră de zbor este spre Sud, finala fiind organizată de la distanța de 390 de km, cu lansare din Bulgaria”, a declarat Adrian Butoiescu.
La columbodromul AS Bucovina Horodnic de Sus participă inclusiv o echipă din Taiwan
Județul Suceava este probabil un caz unic în România în ceea ce privește columbodroamele. Nu mai puțin de șase astfel de locații își așteaptă participații, unul dintre cele mai importante fiind columbodromul AS Bucovina Horodnic de Sus. „Luna mai este dedicată toată pentru a sosi ultimii porumbei în crescătoria noastră. La ora actuală, 800 de porumbei au sosit deja, din cei 1350 înscriși. La noi au sosit porumbei din toată Europa, din țări ca Belgia, Olanda, Germania sau Italia, dar noutatea este că avem inclusiv o echipă din Taiwan, o țară foarte recunoscută pentru tipul acesta de curse”, a explicat proprietarul columbodromului, Ilie Ciobanu. Pentru etapa finală a columbodromului AS Bucovina Horodnic de Sus, porumbeii vor fi lansați din localitatea Vama Veche, având de parcurs nu mai puțin de 505 km până să treacă linia de sosire.
Bacalu: „Ultimii pui vor fi primiți până la cel târziu 20 mai!”
Europa Master Pigeons, din Fălticeni, județul Suceava, columbodromul deținut de Dănuț Bacalu, pune la dispoziția participanților premii foarte consistente. „Suntem în perioada de finalizare a colectărilor. Urmează să mai facem încă două astfel de acțiuni, după care porumbeii vor intra în perioada de pregătire. Ultimii pui pot fi trimiși cel târziu până la 20 mai, urmând ca după această dată să ridicăm volierele și toți puii să fie scoși afară. Urmează vaccinurile și celelalte tratamente și din acest motiv nu mai primim porumbei mai târziu de 20 mai, deoarece nu dorim să ne dăm planurile organizatorice peste cap”, a explicat Dănuț Bacalu.
Porumbei din Belgia şi Olanda, trimişi să concureze la Arad
În partea de Vest a țării își desfășoară activitatea columbodromul „Romania Grand Prix FCI”, din Arad, care organizează anul acesta cea de a opta ediție a sa. Înființat în anul 2011, „Romania Grand Prix FCI” pune la dispoziția participanților cinci etape pentru a stabili câștigătorul, finala cu lansare din localitate Șopron (405 km) având loc anul acesta în data de 14 Septembrie. Cu o capacitate maximă de 1.200 de porumbei, organizatorii columbodromului din Arad sunt în plină activitate de colectare: „Până în momentul de față avem în jur de 350 de porumbei sosiți în columbodromul nostru, dar toată luna mai este disponibilă pentru colectări și pentru cei care vor să trimită porumbei. Crescătorii care aleg să își trimită porumbeii la noi sunt, de regulă, din România, Ungaria, Austria, Germania, dar și Belgia sau Olanda. La ediția de anul acesta o să avem și o echipă de doisprezece porumbei din Thailanda, care urmează să sosească în câteva zile. Cel mai probabil, până la finalul lunii mai, când se încheie perioada în care mai pot fi aduși pui, o să ajungem la un numeric aproximativ de 700-800 de porumbei”, a explicat Varga Timoti, reprezentantul columbodromului.
Pentru participanții la columbodroamele recunoscute de către Federația Columbofilă Internațională, miza depășește premiile garantate de către organizatori. FCI organizează în fiecare an un clasament la nivel modial, în care pot intra numai columbofilii care au succes în astfel de columbodroame. Organizatorii columbodromului recunoscut de FCI sunt obligați să desemneze o etapă care va fi organizată sub supravegherea unui delegat din partea FCI, cu măsuri de securitate speciale. De regulă, etapa desemnată pentru clasamentul FCI este în jurul distanței de 400 de km. Cea mai bună clasare a unui crescător în etapa desemnată pentru clasametul mondial al FCI, la 4 columbodroame diferite, îl propulsează pe crescătorul respectiv în clasamentul întocmit pe ultimele două sezoane. Pentru mai multe detalii, puteți accesa link-ul: http://www.pigeons-grandprix.com/index.php?id=27
Lasă un răspuns