As Național, cea mai dură categorie a sezonului 2023

Norma categoriei As Național este centralizată dintr-un număr de zece etape, dintre care minim trei concursuri din categoria Maraton sau Extrem, cel puțin unul de tip viteză, iar numărul de kilometri clasați în cele 10 curse trebuie să depășească pragul de 5.000 de kilometri. Nu este, așadar, de mirare că această categorie s-a dovedit a fi una din cele mai grele norme de realizat în sezonul 2023, astfel că doar șase cursieri au izbutit să realizeze această performanță, toate fiind păsări mature.

Masculul cu seria 1127069-2021 / Tandemul Iacob & Gruia Loft

Cel mai bun cursier din țară al categoriei As Național Maturi 2023 a fost masculul cu seria 1127069-2021, ce aparține tandemului Iacob & Gruia Loft, din județul Vaslui, care a încheiat norma cu un coeficient de 304,82 de puncte de penalizare, clasând un total de 5.695 de kilometri. „Ca tânăr, fiind tardiv, fără nicio pană schimbată, a fost angajat doar la etapele de viteză și fond din planul de zbor, iar în sezonul 2023 nu a ratat mai nimic, clasând de la 100 la 1.000 de kilometri cam tot ce se putea, indiferent de viteza de zbor. A fost jucat o mare parte din sezon la natural, dar la primele 2 curse de maraton a plecat din poziția de văduv. Motivația lui a fost la fel de mare pe ambele sisteme de joc și cred că această diferență a făcut-o doar datorită valorii sale de bun cursier, câștigând în acest sezon locul 1 național As Național Maturi, fiindu-i decernat trofeul «Carol I», locul 2 național Trofeul «Calitate-Anduranță-Performanță» Maturi și locul 3 național As Maraton Maturi, performanțe ce, pentru noi, reprezintă o bucurie de nedescris“, a declarat Eusebiu Gabriel Gruia.

Tandemul Iacob & Gruia Loft

Vicecampion națională a devenit femela cu seria 2001376-2021, ai cărui proprietari sunt crescătorii care formează tandemul Pop & Roșu, din județul Arad. Porumbița și-a asigurat prezența pe treapta a doua a podiumului național cu un total de 5.775 de kilometri clasați și 396,41 de puncte de penalizare acumulate, fiind urmată în clasament, pe locul 3 național, de către Familia Damian, din județul Botoșani, cu valorosul lor mascul cu seria 0089032-2019, care a încheiat norma cu 472,13 de puncte de penalizare și 5.216 de kilometri clasați.

Crescători As Național

Florin Petrache

În clasamentul rubricii Crescători As Național 2023, locul 1 național i-a fost atribuit lui Florin Petrache, din județul Neamț, care a devenit lider la această categorie cu un total de 96,24 puncte de penalizare acumulate. „Anul 2023 a fost unul foarte prolific pentru mine din punct de vedere al performanțelor obținute, fiind prezent de mai multe ori pe podiumul național. Îmi place să joc în campionat cât mai bine la categoria Crescători, indiferent de distanța de zbor. Pe lângă faptul că sunt atent la detalii, am fost ajutat foarte mult la formarea echipelor de câteva păsări, care s-au dovedit a fi foarte valoroase și foarte constante în clasări, unele dintre ele chiar pe parcursul a mai multor sezoane, așa cum a fost masculul cu seria 0363304-2017, care în decursul celor șase ani ai carierei de zburător a obținut 57 de clasări, majoritatea fiind în procentul de 1%, din porumbeii angajați. Pe lângă trofeul „Ferdinand I“, acordat pentru cel mai bun crescător al categoriei As Național, un alt trofeu care mi-a fost acordat și care îmi face mare cinste a fost Trofeul «Mihai I», oferit pentru măiestrie în columbofilie, titlu ce poate fi obținut doar o singură dată și care reprezintă, zic eu, cea mai mare distincție acordată în columbofilia noastră și care mă face să mă simt foarte onorat“, a conchis Florin Petrache.
Locul secund în clasamentul național al categoriei Crescători As Național 2023 a fost ocupat de către Eugen Stoica, din județul Arad, care a obținut 190,78 de puncte, fiind urmat îndeaproape, pe locul 3, de către tandemul Feștilă Ioan & Cătălin, din județul Neamț, cu 191,98 de puncte de penalizare acumulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO