Dintre toate modalitățile de concurare a porumbeilor, văduvia este cea mai folosită. Utilizată la porumbeii de zbor deja de mulți ani, văduvia a ajuns să fie folosită la toate tipurile de concursuri, indiferent de categorie. Însă, cu precădere, este aplicată mai mult la zborurile de distanță scurtă, din raționamente care țin de motivarea porumbeilor. Un punct considerat foarte important în folosirea văduviei este momentul separării porumbeilor și începutul propriu-zis al văduviei totale, de acum înainte masculii și femelele rămânând să se întâlnească doar în apropierea etapei sau, după caz, doar după concurs. Ca atare, o să vă prezentăm mai multe astfel de „modalități” de trecere a porumbeilor la văduvie, folosite de diverși crescători cu rezultate foarte bune la nivel național.
Una dintre constantele jocului la văduvie este aceea că porumbeii din lotul de zbor trebuie împerecheați obligatoriu la început de sezon. Din acest punct există foarte multe variante de a proceda până în momentul separării porumbeilor. Unii crescătorii reproduc minim o serie de pui iar apoi separă partenerii, alții își lasă porumbeii doar să depună o serie de ouă și după câteva zile de clocit îi separă, iar alții lasă porumbeii să reproducă o serie de pui, iar după ce depun a doua serie de ouă, îi separă și încep văduvia. Ca atare, există nenumărate opțiuni de a văduvi porumbeii, singura care poate influența alegerea fiind puterea exemplului. De asemenea, nu trebuie neglijată data trecerii porumbeilor la văduvie pentru că, așa cum știm, este în legătură directă cu momentul în care porumbeii încep să atingă maximul de formă.
Văduvirea zburătorilor de pe ouă
Un prim exemplu de „poziție de cuib” de pe care porumbeii sunt trecuți la văduvie este atunci când porumbeii clocesc deja de câteva zile, undeva în jur de o săptămână, a doua serie de ouă. Acest lucru se întâmplă după ce au reprodus deja o serie de pui, iar mai apoi au depus altă pontă. Unul dintre crescătorii care folosește cu succes această metodă este Ionuț Cîrciumaru (foto stânga) din Băilești, județul Dolj, campion național la As Național Tineret în 2017 și 2019, la Fond Tineret în 2019, vicecampion național la General Tineret în 2019 și unul dintre cei mai buni columbofili ai asociației județului Dolj. El își văduvește porumbeii aproximativ cu două săptămâni înainte de prima etapă a sezonului, după ce au trecut prin toate etapele amintite mai sus. „Porumbeii de la lotul de zbor sunt împerecheați în jurul datei de 15 februarie și sunt lăsați să ouă și să scoată o serie de pui. După ce puii sunt înțărcați, zburătorii vor depune o altă serie de ouă și vor fi lăsați să clocească maxim o săptămână, după care sunt separați și încep văduvia. Asta înseamnă că o să fie văduvi aproximativ cu două săptămâni înainte de sezon și ca văduvi vor concura tot sezonul. În trecut am mai folosit și alte metode de a îi trece la văduvie, dar pe aceasta o consider cea mai potrivită și pentru mine a fost cea mai bună”, ne-a declarat Ionuț Cîrciumaru.
Aceeași metodă de văduvire este folosită și de frații Oprișescu (foto dreapta) din Dolj, crescători care au avut un sezon 2019 extraordinar, în care au câștigat, printre altele, locul 1 Național General Maturi, locul 1 Național As Speed Maturi și locul 2 Național Viteză Maturi. „Porumbeii noștri sunt împerecheați undeva în jur de 20 februarie și sunt lăsați să reproducă câte un pui. Acordăm o atenție foarte mare ca tinerii să reproducă obligatoriu la început de sezon deoarece considerăm că este important și îi ajută să aibă un mai bun atașament față de boxă. Zburătorii sunt lăsați să își crească puiul până la înțărcare, urmând să depună o nouă serie de ouă. Aici ținem cont de data primului concurs, astfel încât ei să fie văduviți cu două săptămâni înainte de debutul sezonului. În funcție de asta, îi lăsăm să ouă imediat după ce au crescut puii sau îi mai separăm pentru câteva zile, deoarece nu au voie să stea pe a doua serie de ouă mai mult de șapte zile. Astfel, potrivim lucrurile de așa natură încât să clocească nu mai mult de o săptămână pe a doua serie de ouă, iar momentul văduvirii să fie exact cu două săptămâni înainte de prima etapă”, ne-a explicat Jean Oprișescu.
Văduvirea zburătorilor de pe pui
O altă poziție de pe care porumbeii sunt văduviți, folosită, de asemenea, destul de des, este atunci când zburătorii au pui de mai multe zile, undeva în jurul vârstei de 15 zile. O varietate de variante intervine și aici, dintre cele mai cunoscute fiind văduvia prin rotație sau efectiv eliminarea puilor și începutul văduviei propriu-zise și pentru masculi, și pentru femele. De exemplu, cunoscutul tandem format din Simion Emil și Stelian Dumitran, cu rezultate extraordinare la categoriile Viteză și Demifond, procedează la o văduvire de pe pui de aproximativ 20 de zile. „În primul rând, trebuie să specificăm faptul că noi concurăm doar femelele, ceea ce influențează puțin trecerea la văduvie. La data primei etape, femelele din lotul de zbor sunt văduve de o săptămână. Calculând datele în sens invers, în momentul în care sunt văduviți, porumbeii au pui de 20-21 de zile, ceea ce înseamnă că sunt lăsați împreună undeva după data de 1 martie. Foarte important de precizat este că, înainte cu o săptămână de a trece la văduvie, puii rămân doar cu masculii. După ce se întorc de la antrenamentul zilnic, femelele sunt lăsate să intre la pui și să stea o scurtă perioadă cu ei deoarece considerăm că le ajută să treacă mai ușor peste stresul provocat de văduvire. În trecut începeam văduvia după două etape, dar acum, când numărul concursurilor de viteză-demifond este mai mic, văduvim femelele înainte de începerea sezonului, pentru a intra în formă încă de la primele etape”, a explicat Stelian Dumitran (foto stânga).
Un stil diferit și interesant, în același timp, folosește Iulian Mălinche, columbofil cu rezultate importante la categoria Maraton. El îmbină foarte bine metodele văduviei și naturalului, începând sezonul competițional cu zburătorii jucați la văduvie și terminându-l cu două etape de maraton concurate la natural. „La sfârșitul lunii martie, porumbeii din lotul de zbor sunt lăsați împreună. Urmează să ouă și să crească un pui până când atinge vârsta de aproximativ 15 zile. După aceea, puii sunt eliminați și porumbeii încep văduvia. Concurează văduvi la etapele din țară, la etapele de fond și inclusiv la prima etapă de maraton. După ce vin de la primul maraton, porumbeii sunt lăsați împreună și vor concura în continuare la natural. A doua etapă de maraton o vor face pe ouă, urmând ca la ultimul concurs să aibă diferite poziții de cuib, în funcție de cum se comportă după întoarcerea de la al doilea maraton”, a precizat Iulian Mălinche (foto dreapta).
Prin urmare, sunt mai multe modalități de a văduvi porumbeii și mai multe poziții de cuib de pe care ei sunt trecuți la văduvie. Cele mai folosite sunt, însă, văduvirea de pe a doua serie de ouă sau de pe pui aproape de înțărcare.
Lasă un răspuns