Etapa cu puii Sighet 2 a Asociației Columbofile Botoșani, desfăşurată în data de 20 august şi la care au participat 63 de crescători cu 2.903 de porumbei, a fost câștigată de Daniel Bilbă, care a clasat 79 de pui din cei 162 îmbarcaţi, adjudecându-şi primele 5 locuri în clasament. În ceea ce priveşte categoria crescători, locul I la a fost adjudecat de Mihai Butnarasu, un columbofil experimentat al judeţului, care a îmbarcat 86 de porumbei şi a clasat 55.
Columbofil tânar, Daniel Bilbă, din localitatea Ungureni, spune că, deşi practică acest sport încă din 2011, abia în urmă cu un an a luat, cu adevărat în serios, această pasiune. Etapele sale preferate sunt maratonul, considerând că poziția crescătoriei sale îl dezavantajează pentru celelalte categorii. Ca mai toţi columbofilii, Daniel Bîlbă aplică metodele considerate standard de antrenament și hrănire a porumbeilor. Când vine vorba însă de tratamentul acestora, columbofilul moldav se bazează, cu precădere, pe cunoștințele dobândite de-a lungul anilor, considerând necesară dobândirea unor ,,skill-uri“ pentru a menține păsarile sănătoase.
,,Pentru mine, etapele cu puii sunt doar o metodă de a-mi testa genetica și calitatea porumbeilor, fiind în momentul de față într-un continuu proces de învățare a acestor taine columbofile. Pentru hrănirea porumbeilor folosesc mâncarea Junior Elite de la ELP, deoarece consider că 80% din succesul în acest sport constă într-o hrană de calitate și o curățenie exemplară în crescatorie, iar 20% rămâne geneticii porumbeilor. Dețin porumbei cu origini de Arden, Jellema, Moise Dinu (Super 61), Van der Wegen și Jan Polder. Puii sunt deparazitați intern la câteva săptămani după înțărcare, iar apoi sunt vaccinați contra salmonela și paramixo. Antrenamentele cu puii le fac doar cu asociația, dar înainte de asta sunt duşi la 10-20 de km cu mașina personală, însă educarea lor, care este o piesă importantă, începe la două săptămani după ce aceștia zboară în stol. La sosirea porumbeilor de la o etapă aceștia primesc mâncare curată și un tip de electrolit din industria avicolă, fiind unul de calitate“, spune Daniel Bilbă.
Un crescător de „modă veche“
Un adevărat ,,cârmuitor“ al porumbeilor când vine vorba de alegerea echipei, dovadă fiind locul I la categoria crescători la etapa Sighet2, Mihai Butnarasu (foto dreapta) este, de aproape două decenii, un pasionat al acestui sport. Concurează cu porumbeii din anul 2001 şi spune că „joacă“ etapele de viteză/demifond, însă îl atrag şi etapele de fond și maraton. ,,Sunt un columbofil care iubește etapele de viteză/demifond, dar și pe cele de fond și maraton, de accea liniile de porumbei pe care le dețin sunt specializate pentru aceste distanțe. Pentru primele categorii dețin liniile Janssen + Kopman, iar pentru celelalte categorii dețin linii de porumbei Emil Denis, Rijkaard și combinații între aceștia. Porumbeii mei au un program simplu, îi antrenez în fiecare dimineață până la primele etape de fond, după care îi antrenez cu mașina personală până la o distanță care nu depășește 40 de km. Porumbeii primesc mâncare preparată de mine în funcție de etapa care urmează și de cât de grea este aceasta. Tratamentele sunt date mereu în funcție de cum simt porumbeii, nu pot spune ca am un program anume. Îi tratez contra afecţiunilor respiratorii şi trichomonoză doar dacă aceștia au nevoie. Cu privire la alegere echipei, eu sunt adeptul unei metode vechi, dar actuale: îmi aleg porumbeii la mână și în funcție de cum sosesc de la antrenamente. Bineînțeles, daca este o etapă de viteză, îmi aleg porumbei ce se pretează pe aceste distanțe“, a precizat Butnarasu
Lasă un răspuns