Pentru buzoianul Vasile Bratu, sezonul 2021 a fost de departe cel mai bun din cariera sa columbofilă, depășind cu mult cele mai optimiste dintre așteptările sale. Pasionat doar de maraton, columbofilul din Râmnicu-Sărat s-a concentrat în sezonul trecut doar pe două etape de maraton, iar „socotelile” i-au ieșit din plin. După ce a participat la etapele Birzai Național și Madona Național, acesta a devenit dublu campion național, câștigând atât categoria Maraton Grand Prix Maturi, cât și categoria Maraton Extrem.
Pentru un columbofil aflat la doar al patrulea sezon de participare la concursuri, aspirațiile la un trofeu național pot părea exagerate. Nu la fel a considerat însă și Vasile Bratu, columbofil care locuiește în Râmnicu-Sărat, județul Buzău și care, după un sezon de vis, a câștigat două dintre cele mai râvnite categorii ale campionatului național. Dincolo de orice aparență, în spatele rezultatelor sale extraordinare „găsim” o metodă simplă de a concura și un mascul cu totul deosebit.
Vasile Bratu: „Concurez la natural și nu mă interesează decât etapele de maraton”
Pentru sezonul 2021, Vasile Bratu s-a bazat pe un lot de 65 de porumbei, pe care i-a concurat după o metodă pe care a gândit-o singur. Până la etapa a doua de fond, porumbeii lui Vasile Bratu nu au luat contact cu mașina de transport. Acesta a hotărât să facă pe cont propriu mai multe etape de antrenament, și-a angajat apoi porumbeii la al doilea concurs de fond și apoi la prima etapă de maraton. Până în momentul în care au sosit de la concursul de fond, zburătorii lui Vasile Bratu au concurat văduvi, iar apoi au fost lăsați la natural. „Am debutat în 2017 și de atunci concurez doar la etapele de maraton. Porumbeii mei provin de la tandemul Vasea+Precop, de la Paul Sorescu și de la alți crescători din zona noastră. Prefer etapele de maraton, iar pentru a pregăti porumbeii pentru aceste concursuri fac mai multe antrenamente cu mașina personală. De exemplu, i-am dus la antrenamente cu lansare din Focșani, Bacău și Rădăuți Prut. După acestea, i-am angajat direct la al doilea concurs de fond. În toată această perioadă au fost văduvi, iar după ce s-au întors de la fond, au trecut la natural. Aceasta este metoda pe care concurează la concursurile de maraton. Timp de 10 zile consecutive înainte de a îi angaja la primul concurs de maraton le-am dat drojdie de bere, iar hrana pe care o folosesc este una autohtonă. Când sosesc de la concursurile de maraton, în funcție de cum a fost vremea, primesc un tratament de tricomonoză sau pentru probleme respiratorii”, a explicat Vasile Bratu.
Masculul Ro-18-1070859, dublu campion național la Maraton
Sezonul trecut, întreaga activitate columbofilă a crescătorului din Râmnicu-Sărat se poate rezuma la două etape naționale de maraton și la prestația deosebită a masculului Ro-18-1070859. Angajat la etapa Madona Național, unde a avut de zburat nu mai puțin de 1.330 km, masculul lui Vasile Bratu a câștigat locul 1 pe zona sa de distanță, din 608 porumbei, sosind a doua zi, la ora 13:09. A urmat îmbarcarea la etapa Birzai Național, concurs la care a avut de zburat 1.233 km. Evoluția sa a fost și mai bună decât la precedentul concurs, campionul lui Vasile Bratu câștigând locul 1 pe județ, din 1.369 porumbei, după ce a reușit să termine cursa a doua zi, la ora 10:32:08. În total, în urma celor două etape, a acumulat un coeficient de 2,37 puncte de penalizare, câștigând locul 1 Național la categoria Maraton Grand Prix Maturi și locul 1 Național la categoria Maraton Extrem. „Campionul este cel mai bun porumbel pe care l-am avut eu până acum. Ca origini, nu aș putea preciza concret din ce linii provine. Cert este că este reprodus din doi porumbei de maraton, care provin de la tandemul Vasea+Precop din Constanța. Nu pot spune că l-am tratat special față de ceilalți porumbei ai mei, dar a reușit să iasă în evidență prin două sosiri foarte bune. Este adevărat că rezultatele m-au surprins extrem de plăcut”, a adăugat Vasile Bratu.
Dincolo de aceste aspecte, pentru Vasile Bratu, columbofilia este foarte simplă. Selectează puii pe cont propriu, iar yarlingii participă la maxim trei concursuri de fond. La vârsta de doi ani, cerințele se schimbă total. Toți porumbeii sunt angajați la etapele de maraton, iar cei care nu reușesc să facă minim o normă, sunt eliminați. În extrasezon, porumbeii primesc tratamente doar dacă prezintă semnele unei boli, constante fiind, însă, vaccinurile. Cel puțin în cazul său, metodele lui Vasile Bratu au fost mai mult decât productive.
Lasă un răspuns