Condiţiile meteo au dictat un început de sezon dificil pentru columbofilii români

Așteptat cu mari emoții de toți crescătorii de porumbei din România, noul sezon de concursuri se află deja la a treia etapă din planul de zbor. Toate asociațiile columbofile au organizat primele etape de demifond, pregătindu-se pentru primele concursuri peste graniță. Situația generală la nivel național este una suficient de bună, însă vremea este cea care a făcut ca primele etape ce s-au consumat până acum să aibă un grad destul de ridicat de dificultate.

Ploile foarte abundente din ultima perioadă, dar și temperaturile destul de scăzute pentru luna mai au creat suficiente probleme columbofililor români. Cu toate acestea s-a reușit organizarea în condiții optime a tuturor etapelor de până acum, pierderile de porumbei, căci acesta este subiectul principal, fiind, în linii mari, nu foarte semnificative.

La Mureș lucrurile decurg mulțumitor

Columbofilii din Mureș au participat ieri la a treia etapă a sezonului, un concurs de viteză, care s-a desfășurat în condiții foarte bune. Având la prima etapă a anului un număr de peste 3.940 de porumbei, crescătorii din Mureș nu se pot plânge de pierderi prea mari sau de un început prea greu de sezon, angajând la etapa a treia a sezonului peste 3.400 de porumbei. „A fost un început de sezon destul de favorabil, iar vremea nu ne-a creat mari probleme. Doar în acest weekend am hotărât să decalăm etapa pentru ziua de duminică, pentru că sâmbătă nu a fost un timp chiar bun. Dar, în general, lucrurile decurg normal și chiar și pierderile sunt în grafic”, ne-a explicat Cătălin Ormenișan, președintele asociației din Mureș.

La Dolj lucrurile sunt puțin mai complicate

Fiind una dintre asociațiile care a stabilit un număr record de porumbei la prima etapă din acest an, asociația columbofilă Dolj se confruntă, totuși, cu unele probleme. La etapa din acest weekend s-a depășit distanța de 300 de km, crescătorii doljeni având primul demifond al anului. Dacă la prima etapă au fost angajați 12.100 de porumbei, la concursul de duminică au fost angajați doar 10.881 de porumbei. Astfel, putem observa o scădere destul de semnificativă după doar trei etape. „Cel puțin la noi, primele două etape au fost destul de grele. S-a pierdut un număr destul de mare de porumbei până acum, însă etapa de ieri a fost una reușită. Cauzele principale au fost temperaturile scăzute din timpul nopţii şi de la ora lansării, precipitațiile numeroase, schimbările dese de presiune atmosferică… Toate acestea au cauzat semnificative pierderi de porumbei. Au fost ploi și în timpul săptămânii, crescătorii nu și-au putut antrena cum trebuie porumbeii și asta s-a văzut. Din discuțiile cu colegii columbofili, majoritatea porumbeilor care s-au pierdut până acum sunt tineri și tardivi de anul trecut”, a declarat președintele Florin Gătejescu.

Gorjul și Mehedințiul se pregătesc de primul fond
După trei etape pe care le-au trecut fără prea mari probleme, asociațiile columbofile din județele Gorj și Mehedinți vor organiza săptămâna viitoare primul concurs de demifond-fond. În urma protocolului încheiat între cele două asociații, etapele de fond și maraton vor fi organizate împreună, preconizându-se că la etapa Palanca de săptămâna viitoare se va depăși numărul de 10.000 de porumbei angajați. „Am avut trei etape până acum, dintre care doar etapa a doua a fost ceva mai dificilă, pentru că a fost ceață în momentul lansării, iar porumbeii au avut vânt din față pe toată distanța. Acum ne pregătim de prima etapă de fond, concursul de la Palanca, unde o să avem peste 540 de km și pe care o să îl organizăm împreună cu asociația de la Mehedinți. Preconizăm că se vor angaja undeva în jur de 4500 de porumbei și sperăm să fie o etapă reușită”, a precizat președintele asociației din Gorj, Marius Vasile. De partea cealaltă, la Mehedinți, începutul de sezon a fost unul destul de dificil, dar peste care se pare că s-a trecut destul de bine. „Am avut până acum trei etape foarte grele. Porumbeii noștri au zburat în jur de 1000 de km în total, până acum, o etapă de viteză de 220 de km și două etape de 360 km, iar săptămâna viitoare o să avem primul fond din acest an. E adevărat că vremea ne-a pus ceva probleme, dar până acum nu s-a pus problema să amânăm vreo etapă. Doar la etapa de ieri am avut ceva moficări. Cu acordul responsabilului de zonă am modificat locația etapei, în special pentru a nu compromite prima etapă de fond de săptămâna viitoare”, a adăugat Liviu Plăvițu, președintele asociației columbofile mehedințene.
Așadar, începutul de sezon a pus, în unele locuri, destule probleme crescătorilor, dar nu se pune problema ca acesta să fie compromis. Desele schimbări de temperatură și alternanța zilelor ploioase cu cele însorite creează unele dificultăți, dar lucrurile merg în continuare suficient de bine pentru a le inspira columbofililor români încrederea că, la final, sezonul 2019 va fi unul reușit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO