Sezonul de etapelor de distanță, în provinciile Moldova și Oltenia, a început cu o adevărată demonstrație de forță. La finalizarea îmbarcărilor pentru concursurile Vilnius (Moldova) și Tokmak (Oltenia) s-a constatat că participarea la cele două concursuri este una uriașă, cu adevărat istorică pentru timpurile recente ale columbofiliei românești. Spre exemplu, la etapa Vilnius au fost îmbarcați 22.070 porumbei, iar la Tokmak au fost angajați 16.467 porumbei. Aceste cifre au fost posibile prin participarea a 927 de columbofili din fiecare provincie, luând parte, cu mici excepții, aproape toate asociațiile din cele două grupări. În clasamentele generale, concursul de la Vilnius a fost câștigat de Paul-Vasile Ticu (județul Iași), pe lansare, iar la crescători a câștigat Constantin Bolboros (județul Botoșani), în timp ce etapa Tokmak a fost câștigată de Mihai Anghel (județul Argeș), la porumbei, și George Vochin (județul Dolj), la crescători.
Concursurile de maraton Vilnius și Tokmak din acest sezon au produs o emulație unică la nivelul provinciilor Moldova și Oltenia, căpătând o anvergură pe care o întâlneam până acum doar la etapele naționale. Însă, cifrele de participare sunt mult mai mari decât cele de la ultimele etape naționale de maraton de anul trecut, de exemplu. Cele două concursuri au fost asemănătoare și din punct de vedere al distanțelor, pornind de la plus 820 km la primii crescători și ajungând la undeva în jur de o mie de km la ultimii columbofili.
Paul-Vasile Ticu (IS), câștigătorul locului 1 din 22.070 porumbei
Concursul de maraton Vilnius a fost organizat de Asociația Columbofilă Bacău, însă, au participat crescători din șapte asociații din provincia Moldova. În proporție mai mare sau mai mică, au participat 927 de crescători din Bacău, Botoșani, Suceava, Vaslui, Neamț, Iași și Vrancea. Locul întâi pe lansare s-a câștigat în Asociația Iași, marele câștigător fiind Paul-Vasile Ticu din Târgu-Frumos. Chiar dacă în programul de clasamente, porumbelul câștigător este trecut drept femelă, în realitate este vorba despre un mascul tânăr, reprodus anul trecut, aflat la prima etapă de maraton din cariera sa. Masculul, cu seria RO-19-0426059, a terminat cursa de 884 km după mai bine de zece ore de zbor, ajungând în crescătorie la ora 17:36:00. Viteza pe care a realizat-o este de 1424.53 m/min. „Masculul a fost concurat la natural. Chiar s-a împerecheat mult mai târziu decât ceilalți, motiv pentru care am și crezut că este femelă și în clasament apare drept femelă. Ca origini, provine din mai multe linii de porumbei de maraton consacrate, dar în pedigreeul lui se regăsesc și porumbei Jan van de Pasch sau Nini Enăchescu. Tatăl său este locul 1 pe provincia Moldova la categoria General, iar mama sa este locul 4 provincial la aceeași categorie. A clasat până acum cinci etape, cu tot cu acest maraton, și va merge în continuare la concursuri, cu speranța că va reuși ceva notabil la final de sezon”, a declarat Paul-Vasile Ticu (foto dreapta). Defalcat, pe județe, clasamentul concursului de la Vilnius este următorul: Bacău- locul 1: Grădinaru Roal (2.802 porumbei); Botoșani- locul 1: Ciprian Cozma (4.513 porumbei); Iași- locul 1: Paul-Vasile Ticu (1.974 porumbei); Neamț- locul 1: Gabi Nour (4.416 porumbei); Suceava-locul 1: Relu și Gheorghe Străchinaru (6.666 porumbei); Vaslui- locul 1: Familia Daisa (1.679 porumbei).
Tokmak- locul 1 câștigat de Mihai Anghel (AG)
Organizarea etapei de la Tokmak a fost sarcina Asociației Columbofile Dolj. Făcând excepție doar Asociația Columbofilă Mehedinți, din care au participat doar cinci crescători, restul asociațiilor din Oltenia (Dolj, Gorj, Olt, Argeș și Vâlcea), plus 26 de columbofili din Teleorman, au contribuit pentru o super etapă de maraton, unică, până acum, în această regiune, cu 16.467 de porumbei și 927 de crescători la start. Primul loc al clasamentului s-a câștigat în Argeș, „autorul” acestui rezultat fiind Mihai Anghel. Femela sa, cu seria Ro-18-9006821, a parcurs distanța de 844 de km a etapei cu viteza medie de 1123.63 m/min., ajungând în crescătorie la ora 17:46:13. „Femela este o bună zburătoare a crescătoriei mele, anul trecut, la vârsta de un an, clasând nouă etape, dintre care cinci de peste 600 de km. A fost locul 3 pe județ în Clubul Gold, după alți doi porumbei, tot ai mei. Ca origini, provine dintr-o femelă de la Gelu Vochin, fiică din vicecampionul național la As Maraton, iar tatăl este reprodus din doi porumbei de la Vasile Bădin. Tatăl femelei a fost un bun zburător, iar acum se dovedește un foarte bun reproducător. De altfel, ei sunt o familie foarte bună de porumbei, care mi-au adus foarte multe rezultate. Dintr-o soră a masculului a fost reprodusă femela cu locul 1 pe centru Craiova la concursul Tartu din 2019, iar dintr-un frate al lui a fost reprodus locul 1 provincial As Maraton în 2017, porumbel concurat de fratele meu, Iulian Anghel. Metoda de concurare este văduvia totală, concurând și masculii, și femelele. Hrana pe care o folosesc este produsă de Vanrobaeys, iar pentru acest concurs, porumbeii au fost duși la un singur antrenament înainte de îmbarcare, de la distanța de 30 de km”, a declarat Mihai Anghel. În clasamentele județene, câștigătorii de la acest concurs sunt: Dolj- locul 1: George Vochin (5.471 porumbei); Gorj- locul 1: Daniel Banculea (925 porumbei); Argeș- locul 1: Mihai Anghel (3.607 porumbei), Olt-locul 1: Florian Cernițu (4.286 porumbei); Vâlcea- locul 1: Dumitru Florescu (1.613 porumbei).
După acest debut spectaculos, punctul culminant al sezonului actual vor fi etapele naționale. Primele dintre acestea, așa-numitele „seminaționale”, se vor desfășura chiar la sfârșitul acestei săptămâni, în timp ce la începutul lunii august vor avea loc clasicele concursuri Izium Național, Berlin Național, Birzai Național și celelalte.
Lasă un răspuns