O bună parte dintre columbofilii iubitori de maraton se axează foarte puternic, la aceste etape, pe clasamentul crescătorilor. Pentru aceștia, nivelul de valoare al unei crescătorii, dar și al lor, ca și „antrenori“, se vede foarte bine atunci când ocupă locuri foarte bune în clasamentul crescătorilor, nu doar una sau două poziții fruntașe în clasamentul porumbeilor. Ei sunt columbofilii care la fiecare concurs de maraton își aleg cu grijă echipa, adică primii cinci porumbei pe care îi nominalizează pe fișa de îmbarcare, iar azi îi vom prezenta pe cei trei columbofili care ocupă podiumul național, după sezonul 2020, la categoria Maraton Crescători Palmares.
Dacă norma categoriei Maraton Crescători se îndeplinește prin realizarea echipei la trei etape de maraton din acel sezon, organizate în weekend-urile special nominalizate pentru aceste etape, în mod automat, categoria Maraton Crescători Palmares înseamnă realizarea normei la Maraton Crescători în două sezoane consecutive. Avem, astfel, punctajul cumulat de la șase concursuri de maraton, iar după sezonul 2020, un număr de 447 columbofili au îndeplinit norma Maraton Crescători Palmares. În sezonul 2019, 838 de columbofili au realizat norma Maraton Crescători, ceea ce înseamnă că doar puțin peste jumătate dintre aceștia au mai făcut și palmaresul în sezonul următor.
Elisei Eacobuță (BC), pentru al doilea sezon consecutiv campion național Maraton Crescători Palmares
Pentru al doilea an consecutiv, locul 1 Național la categoria Maraton Crescători Palmares este obținut de Elisei Eacobuță, din Asociația Bacău. Asta înseamnă că Elisei Eacobuță este cel mai constant columbofil român din ultimii patru ani atunci când vine vorba de categoria Maraton Crescători. În 2020, coeficientul realizat de columbofilul din Comănești la Maraton Crescători Palmares este de 166,94 puncte de penalizare, total din care 64,31 puncte sunt din sezonul 2019, iar restul de 102,63 puncte sunt din sezonul trecut. Punctajul din sezonul 2019 a fost realizat după ce Elisei Eacobuță a ocupat locul 1 din 1.018 columbofili la etapa Madona Național, primii doi dintre porumbeii săi de echipă ocupând locurile 1 și 2 pe lansare, din 19.091 porumbei (1.200 km), celebrii „Queen Madona” și „Il Fenomeno”, cu două sosiri nocturne, urmat de locul 2 din 596 columbofili la concursul Tartu (1.320 km), etapă la care Elisei Eacobuță a angajat 4 porumbei și a clasat 3, iar „Queen Madona” a câștigat din nou locul 1 pe lansare, norma fiind încheiată cu locul 8 din 199 columbofili, la etapa Vilnius (941 km). În schimb, clasările de la crescători din sezonul 2020, cu care Elisei Eacobuță a câștigat locul 1 Național Maraton Crescători Palmares, au fost pe locurile 3 din 246 crescători (6 porumbei clasați din 7 angajați, 941 km), 11 din 334 crescători (8 porumbei clasați din 10 angajați, 1.111 km) și 5 din 207 crescători (15 porumbei clasați din 23 angajați, 961 km). „Categoria Maraton Crescători este în fiecare sezon un obiectiv. Din acest motiv, îmi aleg foarte atent echipa, în funcție de mai multe criterii. În primul rând, contează distanța pe care o are etapa respectivă. Văd care sunt porumbeii care se pretează foarte bine pentru acea distanță și apoi urmăresc cât de bine sunt pregătiți, cât de bine s-au antrenat și dacă au o poziție de cuib care îi avantajează. Dacă un porumbel, de exemplu, la antrenamente vine foarte bine, ajunge înaintea stolului cu câteva minute, este pregătit fizic și mai are și o poziție de cuib bună, cu siguranță va fi în echipă. Acesta sunt motivele pentru care echipa nu este aproape niciodată aceeași. Mai sunt porumbei care se regăsesc la mai multe etape în echipă, dar nu sunt mereu aceeași cinci. Eu cred că nu poți aborda o etapă de 960 km cu aceeași echipă cu care mergi la o etapă de 1.200 km sau, cel puțin, este destul de dificil să te bazezi pe aceeași porumbei și să și câștigi”, a detaliat Elisei Eacobuță (foto dreapta).
Cristian Pughiuc (BT), pe podium și la Maraton Crescători Palmares
Pentru Cristian Pughiuc, membru al Asociației Botoșani, locul 2 Național Maraton Crescători Palmares este al doilea titlu de vicecampion național din sezonul 2020, după ce s-a poziționat pe același loc și la Maraton Crescători. Nominalizarea echipei este, astfel, un atu al columbofilului botoșănean, fapt care se vede și din clasările pe care le-a obținut: locul 4 din 816 crescători, locul 28 din 807 crescători și locul 3 din 125 crescători, în sezonul 2019, și locul 1 din 163 crescători, locul 2 din 108 crescători și locul 2 din 66 crescători, în sezonul 2020. Pentru Cristian Pughiuc, câștigarea acestui trofeu este și mai importantă cu cât a reușit să își îmbunătățească extrem de mult punctajul din sezonul 2019. Dacă în acel sezon realiza norma la Maraton Crescători cu 114,29 puncte, în sezonul 2020 a obținut doar 53,96 puncte. „Concurez cu un lot de aproximativ 70 de porumbei. Sunt împerecheați, cresc un pui și după primul fond sunt separați. Încep văduvia și concurează și masculii și femelele la etapele de maraton. Pentru echipă mă bazez pe porumbeii cu experiență, despre care știu că au sosiri bune, fie la etapele de dinainte de sezon, fie la cele din sezoanele trecute. Petrec mult timp în crescătorie și încerc să observ porumbeii care sunt în formă. Un porumbel aflat în plină formă emană vitalitate, se mișcă foarte mult, încearcă să ocupe spații. Sunt semne care îți arată că porumbelul respectiv se află într-un moment foarte bun. În plus, în timp apare un instinct al crescătorului, care atunci când ține un porumbel în mână își poate da seama dacă merită să îl pună la echipă. De exemplu, la mine, la una dintre etape am făcut echipa cu o femelă pe care o concurez de 7 ani. Mi-a plăcut cum arată înainte de îmbarcare și nu m-am înșelat”, a precizat Cristian Pughiuc (foto stânga).
Cristian Gagea (SV) câștigă locul 3 Național Maraton Crescători Palmares
Un alt crescător care excelează la selectarea porumbeilor de echipă este Cristian Gagea, din Asociația Suceava, câștigătorul locului 3 Național Maraton Crescători Palmares 2020. Acesta este pentru al doilea an consecutiv cel mai bun columbofil din asociația sa la categoria Maraton Crescători, anul acesta, la Palmares, urcând inclusiv pe podiumul național. Coeficientul său este de 182,70 puncte de penalizare, iar clasările care l-au dus pe podiumul național sunt următoarele: locurile 2/596 crescători, 19/807 crescători și 5/189 crescători, în sezonul 2019, și locurile 5/471 columbofili, 13/1.049 columbofili și 22/591 columbofili, realizate în sezonul trecut. Cristian Gagea este cel mai constant dintre cei trei columbofili de pe podiumul național, fiind singurul care a obținut aproape același punctaj în sezoanele 2019 și 2020: 89,94 puncte, respectiv 92,76 puncte. „Cel puțin în ultimii doi ani, acord foarte multă atenție categoriei Maraton Crescători, iar în această perioadă am reușit să și câștig câteva trofee. De regulă, pentru echipă mă bazez pe trei porumbei cu experiență, maturi, dar și pe doi tineri, pentru că tinerii sunt imprevizibili și pot avea sosiri foarte bune. La două dintre cele trei etape de anul trecut, am făcut echipa cu un porumbel matur și cu unul tânăr. Însă, unul dintre porumbeii de bază din cele două sezoane, în urma cărora am câștigat acest trofeu, a fost femela „Cătălina”, campioana națională la As Maraton Palmares, care a fost tot timpul în echipă, indiferent de etapă. Uneori motivez special porumbeii de echipă, folosind gelozia”, a explicat Cristian Gagea.
Lasă un răspuns