Dintre categoriile campionatului național organizat de Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România, As Speed Național implică cel mai mare număr de etape clasate. Pentru a realiza această categorie, porumbeii, fie ei maturi, tineri sau pui, trebuie să claseze zece concursuri, a căror distanță să fie cuprinsă între 95 și 630 km. Asta înseamnă că pot fi centralizate etape din categoriile Viteză, Demifond și Fond. La finalul sezonul 2020, conform criteriilor amintite, 644 de tineri porumbei au realizat norma As Speed Tineret.
Cum s-a mai întâmplat de multe ori în timpul campionatului din 2020, și la categoria As Speed Tineret avem un podium național ocupat de porumbei care au mai performat, în același sezon, și la alte categorii. Primul și al treilea loc sunt ocupate de tandemul Șițoiu + Tudoran, din Asociația Vâlcea, cu porumbeii 0240919/2019 și 1006615/2019, o femelă și un mascul, iar locul al doilea este ocupat de tandemul Robaș + Bucaciu, din Maramureș, care câștigă acest trofeu cu ajutorul femelei 0810070/2019. Deoarece am spus că pe podiumul național al acestei categorii se află porumbei care au mai câștigat și alte trofee naționale, amintim că femela tandemului Șițoiu + Tudoran, campioana națională a acestei categorii, se poziționează pe locul 2 Național la categoriile Viteză Tineret și G-Tineret, iar femela tandemului Robaș + Bucaciuc ocupă locul 2 Național și la categoria General Tineret.
Tandemul Șițoiu + Tudoran (VL), două trofee dintr-o lovitură
Pentru tandemul Șițoiu + Tudoran, categoria As Speed Tineret este dintre preferate. Depășind cu mult așteptările lor, sezonul 2020 le-a adus celor doi columbofili două trofee naționale la această categorie, după ce femela 0240919/2019 a câștigat locul 1 Național, cu un coeficient de 160,90 de puncte de penalizare, iar masculul 1006615/2019 ocupă locul 3 Național, cu 178,19 puncte de penalizare. Cea mai bună dintre cele 10 etape clasate pentru această categorie de cei doi porumbei ai tandemului a fost etapa de Dunavăț (389 km), din 13 iunie 2020, concurs la care au ocupat locurile 1 și 2 pe lansare, dintr-un numeric de 12.068 porumbei. „Tot lotul de zbor a fost concurat la văduvie, metodă la care au trecut după ce au clocit timp de zece zile, dar fără să reproducă înainte de sezon. În timpul sezonului am folosit trei tipuri de hrană, de la Vanrobaeys. După concurs porumbeii au primit o hrană de dietă, apoi au fost hrăniți cu amestecul 29 de la această firmă, iar pe final de săptămână au primit amestecul Top Energy. În afară de antrenamentele din jurul crescătoriei, o dată sau de două ori pe săptămână i-am dus la aproximativ 40 de km. Femela care a câștigat titlul de campioană națională provine de la Cătălin Ariciu și are în spate porumbei Drapa, Gunter Prange și Van Dyck. La început nu i-am acordat foarte mare atenție, dar apoi, când am observat că vine foarte bine, i-am oprit masculul acasă, cu ajutorul căruia o motivam. La fel am procedat și cu masculul. După primele etape, i-am oprit femela acasă pentru a îl motiva. Ca origini, este nepot al unei femele cu rezultate foarte bune la UCPR, concurată de Catani Udrea, iar mama sa este o femelă de Kallmeyer H&A”, a declarat Cosmin Tudoran.
Un nou trofeu național pentru tandemul Robaș + Bucaciuc (MM)
După trofeul câștigat la categoria General Tineret, femela 0810070/2019 a tandemului Robaș + Bucaciu obține un premiu național și la categoria As Speed Tineret, la care este tot vicecampioană, cu 162,16 puncte de penalizare. Foarte aproape de podium s-a clasat și la categoria olimpică G-Tineret, unde a ratat locul 3 Național pentru doar 19 sutimi, iar la categoria Viteză Tineret ocupă locul 5 Național. Cea mai bună clasare a sa din sezonul 2020 a fost locul 1 pe lansare la concursul Budapesta (340 km), dintr-o concurență de 3.385 porumbei. „Femela este nepoata fratelui lui „Mr. Fantastic”, masculul lui Daniel care a câștigat locul 1 KBDB Fond în 2017, și verișoară cu femela care anul trecut a fost locul 1 Național la General Tineret. Ca metodă de zbor folosim văduvia totală și concurăm și cu masculii, și cu femelele. Din punct de vedere al pregătirii, am mers pe aceleași metode ca până acum, cu antrenamente intense în jurul crescătoriei. Timpul nu ne permite să îi ducem la multe antrenamente cu mașina, dar am reușit să îi ducem, între etape, la două antrenamente de 45 km, de la care porumbeii au fost lansați împreună. Pentru hrănire am folosit amestecurile Vandenabeele și Sport Light de la Bayers, dar și Gerry, de la Versele Laga”, a declarat Gabriel Robaș.
Lasă un răspuns