Pentru sportul columbofil din România, sezonul 2021 poate aduce o normalizare așteptată deja de mulți ani. Diferențele nivelurilor de profesionalism și de competiție dintre principalele două entități columbofile din țara noastră, Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR) şi Uniunea Columbofililor Profesioniști din România (UCPR), diferențe evidente în favoarea celei dintâi, au produs o iminentă atracție, astfel încât tot mai mulți columbofili aleg să se alăture Federației Naționale și să părăsească UCPR-ul. Dacă până acum vorbeam de cluburi sau de anumite grupuri de columbofili care au părăsit UCPR-ul pentru Liga Campionilor, de data aceasta discutăm despre asociații județene complete. Cu alte cuvinte, în acele județe UCPR nu mai există.
Zilele trecute, două dintre grupările importante ale UCPR, asociațiile columbofile din județele Mehedinți și Gorj, s-au înscris, în totalitate, în Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România. Este o mutare despre care putem spune că „plutea în aer” de ceva vreme. În plus, știm că acestea nu reprezintă un caz singular înainte de startul noului sezon, în următoarea perioadă fiind pe cale să se producă mai multe astfel de migrări.
Asociația Mehedinți crește cu 100 de columbofili
În sezonul 2020, în județul Mehedinți, au activat aproximativ 170 de crescători, ca membrii ai Federației Naționale. În același județ funcționa, până zilele trecute, și o grupare a UCPR, formată din aproximativ 130 de columbofili. Aceștia, însă, au decis că este spre binele lor să se înscrie în FNCPR, creând astfel o asociație unitară foarte puternică „Columbofilii din Mehedinți care activau la UCPR au decis să vină în Federația noastră. În momentul de față suntem în faza în care pregătim schimbarea ceasurilor constatatoare. În principiu, Asociația Mehedinți a FNCPR va avea, în acest sezon, cu cel puțin 100 de columbofili mai mult. Din câte cunoaștem, în județ nu vor mai rămâne columbofili la UCPR. La un singur club sunt câteva probleme, în sensul că majoritatea celor 35 de membri de acolo au ceasuri chinezești și deocamdată nu își permit să achiziționeze un alt tip de sistem. Dar, și acolo facem eforturi să îi ajutăm. Practic, aceste ceasuri sunt principalul obstacol, dar sperăm să rezolvăm și acest inconvenient și să aibă loc transferul tuturor membrilor din UCPR”, a declarat Liviu Plăvițu, președintele Asociației Columbofile Mehedinți și unul dintre principalii artizani ai acestei schimbări (foto dreapta). Trebuie spus că, înainte de toate, transferarea columbofililor din Mehedinți de la UCPR la FNCPR a fost dorința acestora de a avea o competiție mult mai puternică, de a concura într-un campionat net superior și posibilitatea de a face performanțe de talie internațională. „Adevărul este că ne-am dorit să unificăm județul. Eu am concurat înainte la FNCPR și știu ce înseamnă competiția de aici. Acum vom fi o asociație cu aproape 400 de membri și cu un număr de porumbei foarte mare. Ne dorim să facem performanță, să avem concursuri frumoase și să ne bucurăm de acest sport. Lucrurile sunt aproape total clarificate și nu se mai pune niciun fel de problemă în legătură cu acest demers”, a completat Marius Burghină, unul dintre columbofilii importanți din Mehedinți care a activat în UCPR.
Daniel Udriștoiu, fost președinte UCPR Gorj: „Din punctul meu de vedere, UCPR a rămas în urmă din toate punctele de vedere”
Cu un numeric ceva mai mic de columbofili și de porumbei, și în județul Gorj funcționa o asociație afiliată la UCPR. În urma deciziilor luate în Mehedinți, asociație cu care UCPR Gorj avea protocol și împreună cu care organizau majoritatea etapelor, columbofilii din Gorj au hotărât să se alăture și ei Federației Naționale. Prin urmare, foștii „profesionişti“ gorjeni au dezactivat gruparea în care au concurat până acum și au devenit componenți ai Asociației Columbofile Gorj, afiliată FNCPR. Pentru județul Gorj, această unificare sub tutela Federației Naționale înseamnă o infuzie de peste 80 de columbofili. „Atunci când am fost ales președinte, unificarea județului a fost unul dintre obiective. Am păstrat întotdeauna o legătură foarte bună cu membrii UCPR Gorj tocmai pentru a ajunge la acest rezultat, deși nu de puține ori mi-am atras critici. Totuși, am reușit să îi convingem și iată că, de acum, Gorjul va avea o singură asociație columbofilă. Putem spune liniștiți că UCPR Gorj nu mai există. Am semnat procesul verbal, am făcut demersurile necesare către Federație, astfel că totul este clarificat. În momentul de față suntem o asociație cu aproximativ 250 de columbofili și sperăm ca la prima etapă să avem peste 15.000 de porumbei”, a declarat Marius Vasile, președintele Asociației Columbofile Gorj. Astfel de demersuri pot avea loc doar atunci când, față de toate, primează competiția. Așa se face că unul dintre columbofilii care și-au dorit cel mai mult această trecere către Federația Națională a fost chiar fostul președinte al UCPR Gorj, Daniel Udriștoiu. „Întregul grup de columbofili care erau înscriși în UCPR Gorj a trecut la FNCPR. Discutăm despre 84 de columbofili cotizanți, unii dintre ei concurând în tandem. Motivul este unul simplu și anume dorința de a face performanță. Din punctul meu de vedere, UCPR a rămas în urmă din toate punctele de vedere. Cu siguranță la FNCPR este altceva. Alt număr de porumbei, alt număr de crescători, aspecte care nu fac decât bine competiției”, a precizat Daniel Udriștoiu (foto stânga).
Înainte de toate, cel mai important impact al acestor unificări are loc asupra competiției. Așa cum știm, Asociațiile Mehedinți și Gorj concurează în protocol la etapele de fond și maraton. Cum atât numărul de columbofili, cât și numărul de porumbei vor crește semnificativ în sezonul 2021, putem spune că la prima etapă organizată în comun de cele două asociații vor fi undeva la 20.000 de porumbei, o cifră care depășește cu multe concursuri clasice din alte țări. Așadar, atunci când există voință, se găsesc și mijloace!
Lasă un răspuns