Cea de-a doua etapă din campionatul puilor a Asociaţiei Columbofile Olt a avut „la start“ 118 columbofili şi un număr de 4.169 de porumbei. A fost o etapă cu un numeric important având în vedere caracteristicile etapelor cu puii în România, acest lucru reliefând forţa şi dorinţa de a concura şi a selecta a columbofililor olteni. La secţiunea porumbei, concursul a fost câștigat de Liviu Vieru, un columbofil experimentat, care a clasat 23 de porumbei din cei 55 îmbarcaţi. La categoria crescători, primul loc a fost adjudecat de tandemul Petrescu Liviu și Suica Dan, care au îmbarcat un număr de 33 de porumbei dintre care au clasat 12.
Etapa de Mizil a Asociaţiei Columbofile Olt, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, a fost câștigată de columbofilul Liviu Vieru, un nume de rezonanţă în columbofilia românească a ultimilor ani. La etapa cu numărul doi a planului de zbor cu puii, Vieru a clasat 4 porumbei în primii 10. Conform declaraţiilor sale, la matcă are porumbei procuraţi de la Gheorghe Preda și Daniel Cobzaru, păsări despre care spune că i-au adus cele mai mari satisfacţii, Frederick Philippe, Reybroeck & Zonen şi Staţiunea Natural. Puii cu care concurează nu urmează un program special în ceea ce priveşte alimentaţia şi suplimentele, crescătorul oltean subliniind că „tot ceea ce primesc sunt produse aflate pe piaţa“. „Etapa de Mizil a fost pregătită în nota mea obişnuită… nu fac nimic special pentru etapele cu puii, dar nici nu îi neglijez. Aceștia primesc în ziua îmbarcării mâncare de la Verselle Laga, combinată cu Beyers (Energy), Amino Forte de la Cest Pharma și proteine, iar la sosire mâncare depurativa și tratament de respirație sau trichimonoză, daca este cazul. Liniile de porumbei care mi-au adus cele mai mari satisfacții și care m-au propulsat pe locurile de top naţional sunt Gheorghe Preda și Daniel Cobzaru. Consider că genetica porumbeilor și sănătatea primează când vine vorba de acest sport, dar un lucru foarte important este acela că nu ar trebui sa ne lăsăm duși de valul pedigreelor frumos colorate. În plus, consider eu, pentru a câștiga locuri fruntașe, este necesar ca și crescătorul să dea dovadă de ambiţie, devotament și perseverenţa față de porumbei și columbofilie“ spune Liviu Vieru.
Un tandem de perspectivă
În ceea ce privește clasamentul crescătorilor al aceleiaşi etape, locul I a fost câștigat de tandemul Emilian Petrescu și Dan Suica, o echipă relativ nouă, dar care își face deja simțită prezența în topurile Ascoiaţiei Columbofile Olt. Tandemul oltean are locuri fruntașe la categoriile de viteză până la fond, dar speră că, pe viitor, să își facă prezența și în fruntea clasamentelor categoriei de maraton. Conform declaraţiilor lui Emilian Petrescu, echipa a fost aleasă în funcție de modul în care au venit porumbeii la antrenamente, de cum i-a simțit acesta la mână, precum și comportamentul din ultimele zile înainte de etapă. Crescătorul oltean subliniază că nu obișnuiește să folosească antibiotice, ci doar în cazuri extreme, dar porumbeii, în special puii, primesc în fiecare săptămână usturoi și drojdie de bere pe mâncare. Mâncarea este una premium: Energy de la Verselle Laga. „Suntem un tandem relativ nou, care ne-am propus să obţinem cât mai multe locuri fruntaşe începând cu etapele de viteză până la cele de maraton. Cu precădere urmărim pe viitor clasări bune la categoria maraton, deoarece încercam să combinăm porumbeii pentru a face față și acestei categorii. Sunt un adept al tratamentelor naturiste, nu am secrete pentru pregătirea etapei sau a echipei. Cea mai mare satisfacție am avut-o cu porumbeii de la Daniel Barbu, porumbei cu care am obținut locul I pe județ la viteză anul trecut și nu numai“, a declarat Emilian Petrescu.
Lasă un răspuns