Orice columbofil dedicat pasiunii sale își dorește, cu siguranță, ca la un moment dat munca sa să fie răsplătită cu trofeul de campion național. Dar, atunci când un astfel de merit depășește granițele competiției interne și este recunoscut la nivel internațional, în materie de columbofilie reprezintă un vis pe care foarte puțini ajung să îl experimenteze.
Pentru Adrian Mărculescu, un tânăr și foarte pasionat columbofil din Satu-Mare, sezonul trecut a fost, de departe, cel mai frumos din cariera sa de până acum: dublu campion național General Maturi și General Palmares și locul 8 categoria Sport D General în Olimpiada columbofilă de la Poznan, cu un punctaj de 29,686 puncte. Cele două titluri naționale la categoria preferată a columbofilului din Satu-Mare și participarea la olimpiadă i-au fost aduse de 0248012, un mascul reprodus în anul 2015, care a acumulat un coeficient de 14.08 puncte la categoria General Maturi și 29.69 puncte la categoria D General Palmares. Rezultatul realizat de Adrian Mărculescu este cu atât mai răsunător cu cât luăm în considerare dificultatea realizării atât a normei la categoria General ( două etape între 95-420 km, două etape între 285-630 km și două etape peste 500 km) cât și a palmaresului categoriei General, palmares care se realizează prin însumarea punctajului de penalizare realizat în 11 etape clasate, la alegerea crescătorului (3- 5 etape între 95 – 420 km, 2 – 6 etape între 285 – 630 km, 1 – 3 etape peste 500 km).
„ Am jucat masculul doar etapele care m-au interesat”
Campionul lui Adrian Mărculescu este tipul de porumbel care își arată valoarea încă de la început. În primul an de zbor, ca și yarling, și-a arătat potențialul de foarte bun zburător, clasând 18 etape din tot atâtea angajări. „Masculul este o combinație Van Dyck-Cooremans, tatăl său provenind de la Silviu Glodeanu, iar mama de la Demis Păduraru. Mi-a plăcut foarte mult faptul că la vârsta de un an a clasat toate cele 18 etape la care a fost angajat și am hotărât să mă ocup mai atent de el. La vârsta de doi ani, în 2017, am reușit să câștig cu el locul 3 național General Maturi, iar acum, la vârsta de trei ani, știind că are posibilitatea să ajungă la olimpiadă, m-am focusat foarte mult pe el. Am jucat strategic, spun eu, adică doar acele etape care m-au interesat și la care știam că pot obține un punctaj mic, și am reușit. Este un vis împlinit, niciodată nu m-am așteptat că voi avea un porumbel capabil să claseze pe primele locuri atât la etape de viteză cât și la cele de fond, deși el provine dintr-o familie de porumbei foarte bună, cu foarte multe rezultate”, a explicat crescătorul.
Motivația, cheia succesului
Atunci când calitatea se întâlnește cu motivația, rezultatul nu poate fi decât unul pe măsură. În acest fel a gândit și Adrian Mărculescu despre porumbelul său, care a fost concurat după metoda văduviei, metodă în care extra-motivația joacă un rol esențial în obținerea rezultatelor. „A beneficiat de aceeași pregătire ca toți ceilalți porumbei ai mei, dar în cazul lui am găsit și cum pot să îl motivez foarte bine, am descoperit ceea ce îl motivează foarte mult și m-am folosit de acest lucru. Mi-am dat seama că nu femela este cea care îl motivează, ci masculul este foarte atașat de boxa sa. Era foarte bucuros când avea acces în jumătatea de boxă închisă și nu mai conta faptul că îi arătam femela sau cuibarul, ori dacă puneam ouă sau un pui mic sub el”.
Pentru a avea succesul asigurat nu este suficient să descoperim faptul că avem un porumbel de foarte mare calitate. Mai este nevoie și de a ști cum să concurăm porumbelul respectiv pentru a îl pune și mai mult în valoare. Este și cazul lui Adrian Mărculescu, columbofil care a înțeles foarte bine ceea ce i-a transmis porumbelul său, a știut cum să îl pună în valoare și a câștigat: „Eu sunt de părere că noi ne concurăm porumbeii puțin haotic. Dacă ne uităm la toți crescătorii din țara noastră care au rezultate o să vedem că știu foarte concret ce își doresc și știu cum să își pregătească porumbeii și cum să îi concureze. Trebuie să știm de la bun început ce vrem să obținem. Aceeași greșeală am făcut-o și eu în 2017 cu acest mascul, el avea un punctaj foarte bun anul trecut din 5 etape, am mai încercat încă o etapă și nu a fost la fel de bine. Ceea ce noi vedem este partea exterioară, dar nu putem vedea când un porumbel este obosit psihic. Anul acesta am lăsat masculul să se odihnească după fiecare etapă reușită și în felul acesta am avut de câștigat”.
Lasă un răspuns