A căzut cortina peste sezonul competițional 2022 și se cuvine a face o scurtă analiză bazată pe cifre a campionatului național organizat de Uniunea Națională a Columbofililor din România – Columba. Deși unul dintre cele mai solicitante sezoane al ultimilor zece ani, competiția organizată de cea mai mare entitate columbofilă a României, singura afiliată la Federația Columbofilă Internațională, s-a dovedit și de această dată a fi una nu numai impresionantă prin numericul de crescători și porumbei participanți, dar și foarte corectă și transparentă, rezultatele obținute de columbofili nefiind umbrite de controverse de orice fel.
A vorbi despre cifre este partea cea mai ușoară din acest articol. Ele sunt seci și evidențiază un lucru unanim recunoscut, dacă nu la nivel public, măcar în șoaptă, la dezbaterile interne ale diverselor entități columbofile românești: de departe, Uniunea Națională a Columbofililor din România – Columba este cea mai mare și mai puternică organizație columbofilă de la noi din țară. Pentru a exemplifica, în primul rând este necesar să menționăm numărul total de columbofili implicați în campionatul național: 9845 de crescători din toate județele țării au participat la cel puțin o etapă în sezonul 2022. De fapt, numărul de columbofili înscriși drept membri cu drepturi depline în asociațiile județene sau cea a municipiului București este semnificativ mai mare, depășind 11.000, însă o parte dintre aceștia, din varii motive, nu au participat în acest an la etapele organizate la nivelul fiecărui județ. Și campionatul național a fost unul „stufos“ în întregul său, oferind alternative viabile pentru iubitorii oricărei categorii de distanțe. Au fost nu mai puțin de 920 de etape la nivelul întregii țări, un număr impresionant dacă raportăm acest lucru la situația catastrofală pe care au avut-o de înfruntat columbofilii care zburau până în acest an pe ruta „Ucraina“. Iar numărul de porumbei concurați a fost unul cu adevărat spectaculos: 687.480 de voiajori au brăzdat cerul patriei în acest an, dintre aceștia 524.170 fiind maturi și tineri, iar 163.310 au fost pui.
Aceste cifre ar fi putut fi semnificativ mai mari dacă, în primăvară, războiul nu ar fi izbucnit în Ucraina. Așa după cum se știe, aproape o treime dintre asociațiile județene aveau ruta de zbor pe est de mai bine de zece ani, timp în care își creaseră un porumbel „mulat“ pe caracteristicile acestui traseu. Odată cu închiderea granițelor Ucrainei, zona de sud a țării s-a împărțit, Muntenia și județul Olt, din provincia învecinată, au ales Polonia, iar restul Provinciei Oltenia, județele Dolj, Gorj, Mehedinți și o parte din Vâlcea, au mers pe Vest, spre Ungaria. Aceste modificări de rută în două dintre cele mai mari Provincii au determinat sute de crescători să renunțe a-și mai zbura porumbeii, motiv pentru care numericul de columbofili și porumbei a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, cifrele înregistrate de Uniune în sezonul competițional 2022 sunt unele la cel mai înalt nivel, certificând faptul că, fără niciun fel de dubiu, „Champions League“ este cea mai importantă și mai corectă competiție columbofilă din România.
Lasă un răspuns