Titlul de campion național al categoriei General Palmares 3 Ani din sezonul 2022 a fost câștigat de un puternic și rapid mascul ce provine din Provincia de Vest, podiumul fiind completat de două păsări speciale care provin de la crescători din Provincia Moldova.
Locul 1 național al categoriei General Palmares 3 Ani 2022 i-a revenit lui Samuel Manciu (foto cover), din localitatea Bocșa, județul Caraș-Severin, datorită masculului său cu seria 0140031-2019, care a reușit să învingă toată concurența la nivel național, acumulând, în cele trei sezoane, un coeficient de 409,03 puncte de penalizare și cu un număr de 7.597 kilometri clasați în etapele necesare întocmirii acestei norme. „Practic acest minunat sport din anul 2012 și activez ca membru columbofil în cadrul Clubului 11/4 Bocșa, din județul Caraș-Severin. În sezonul 2022 am angajat, la prima etapă, un lot de 45 cursieri. Concurez la văduvie atât masculii, cât și femelele. Porumbelul meu campion, masculul cu seria 0140031-2019, are la origini porumbei de Gerard Koopman, Van Dyck și Jos Vercammen. El este de talie medie, cu musculatură elastică și oase tari. Cred că diferența a reușit să o facă prin calitățile lui sportive ce le deține și prin ambiția de care a dat dovadă toți acești ani. Ca și temperament este un porumbel foarte calm. Provine dintr-o familie de păsări din care au văzut lumina zilei mulți porumbei de vârf. Cele mai bune locuri ocupate de acest mascul la etapele din cariera lui au fost locul 1 din 11.955 porumbei (184 kilometri aerieni), locul 2 din 3.733 porumbei participanți, la o distanță de 333 kilometri aerieni, locul 3 din 8.317 porumbei, la o etapă de fond cu distanța de 573 kilometri aerieni, locul 3 din 2.887 adversari (184 kilometri aerieni) și locul 4 din 12.816 porumbei, la o cursă de viteză de 123 kilometri aerieni. Acest trofeu național reprezintă un lucru imens de frumos pentru mine, deoarece este cel mai bun rezultat obținut în întreaga mea carieră columbofilă, fiind primul titlu de campion național pe care l-am câștigat. În trecut reușisem să mai urc pe podiumul național, dar din postura de vicecampion“, ne-a explicat Samuel Manciu.
Vicecampionul național al acestei categorii vine din județul Botoșani, mai precis din localitatea Dorohoi, în persoana lui Daniel Dediu, al cărui mascul, cu seria 5094383-2018, a reușit, în cele trei sezoane, să acumuleze un punctaj de 483,79 puncte de penalizare și 7.636 kilometri clasați. „Activez ca membru columbofil în cadrul Clubului Dorohoi și mă ocup cu creșterea porumbeilor voiajori din anul 2004. Totul a început când un vecin de-al meu mi-a dat un porumbel rănit găsit în curte lui. După ce am reușit să îl tratez, m-am interesat despre porumbei voiajori, rămânând fascinat de ei și de inteligența pe care aceștia o dețin. La scurt timp după ce s-a însănătoșit am încercat sa îi aduc pereche, astfel am intrat în contact cu columbofilii din zonă, care mi-au dat mai multe informații și sfaturi cu privire la porumbeii cursieri și despre sportul cu aceștia. Următorul pas a fost să îmi confecționez o mică crescătorie. De fapt a ieșit o cușcă modestă. Apoi, încetul cu încetul, am început să îmi aduc porumbei voiajori din zonă. Primul rezultat notabil pentru mine a apărut în anul 2007, prin ocuparea locului 3 județean Viteză Pui. Din anul 2007 până în anul 2017 a urmat o pauză, fiind plecat în străinătate. În toți acești ani nu am renunțat la porumbei și chiar reușeam să îi și concurez câteva etape în sezon, în funcție de posibilități. În anul 2017, după o etapă de fond, unde reușisem să îmi angajez lotul de zbor, fiind foarte dezamăgit de porumbeii pe care îi dețineam, am luat hotărârea să fac o schimbare și am început să îmi procur alte păsări de la crescători renumiți din țară și din străinătate. Aici pot enumera câțiva crescători ai căror porumbei și-au pus amprenta în voliera mea și m-au ajutat în obținerea rezultatelor: Sorin Florea, Daniel Magirescu, Gelu Vochin, Claudiu Roman, Gelu Oniciuc, Adi Ursuleț, tandemul Stănescu + Dobre, Gerrit van der Kruk, etc…
După aceste achiziții, rezultatele au început imediat să apară, încă din primul sezon, iar până în prezent am obținut peste 60 rezultate în top 3 județean și provincial, la toate categoriile, de la Viteză până la Maraton. Cel mai bun rezultat însă la nivel național l-am obținut în sezonul anului 2022. Am început sezonul cu aproximativ 100 porumbei, comasați în două compartimente de văduvi și un compartiment de unde am concurat la natural. Acesta a fost un sezon reușit pentru mine, cu multe locuri fruntașe câștigate la etape de către porumbei, precum locul 3 la etapa de maraton extrem Code, unde din aproximativ 10.000 de porumbei am ocupat locul 1 județean, locurile 17, 77, 78, la cursa de Madona Național, unde am avut o distanță aeriană de 1.051 kilometri aerieni și un numeric de 14.484 voiajori. Locul 11, Jonava, 801 kilometri aerieni și 5.800 porumbei participanți, locul 2 la o cursă de demifond de 348 kilometri aerieni, din 8.500 păsări participante, locurile 1, 2, 5, 7 la 348 kilometri, din 6.873 porumbei, loc 7 zborul de Kielce, 519 kilometri aerieni, din 7.715 porumbei, etc. Câștigătorul locului 2 național al categoriei General Palmares 3 ani, masculul cu seria 5094383-2018, este o combinație 75% a porumbeilor de Janssen și 25% a păsărilor de Van Loon. El a fost concurat la natural, fiind împerecheat în fiecare an la jumătatea lunii aprilie, crescând câte un pui la început de sezon, iar în timpul etapelor urmăream să nu aibă pui mai mare de 10 zile, pentru a nu-l epuiza. Este un mascul foarte teritorial, de talie mijlocie, lat în umeri, cu spate puternic, aripi foarte mari, brațe puternice, foarte bine închis la furcă. Ce l-a caracterizat pe acest campion, a fost constanța de care a dat dovadă, clasând 33 de curse în cariera lui. Cel mai bine ieșea în evidență la etapele de fond, unde reușea tot timpul să facă o figură frumoasă“, ne-a povestit botoșăneanul Daniel Dediu.
Podiumul național al categoriei General Palmares 3 Ani a fost completat de către femela cu seria 1014278-2019, al cărei proprietar este Ioan Feștilă, din localitatea Târgu Neamț, din județul Neamț. Puternica sa femelă a obținut acest titlu național cu un total de 495,42 puncte de penalizare și 7.491 kilometri clasați. „Această femelă a fost antrenată și concurată la văduvie, ca tot lotul nostru de zburători. Ea s-a pretat la cursele din toate categoriile de zbor, clasând de la viteză până la maraton, pe parcursul a mai multor sezoane, astfel reușind să ne aducă acest trofeu de nivel național. Este o femelă de talie mijlocie, cu o osatură bună și o musculatură ce i-a permis să și accelereze când a fost cazul, dar și să reziste în etapele de distanță lungă. Ca și origini este o încrucișare a porumbeilor de Gabi Vandenabelle și Dănuț Bacalu. Încă de tânără și-a arătat valoarea de bun cursier, câștigând locul 1 și locul 2 la două etape de Losice. Printre multele titluri naționale obținute de-a lungul carierei mele columbofile, aceasta completează vitrina mea cu trofeul care îmi lipsea. Pentru a îndeplini acest barem a fost nevoită să claseze 20 etape, din categorii diferite de zbor, în cele trei sezoane. Calitate-Anduranță-Performanța a fost cheia noastră spre succes, aceasta fiind hrana și minerale produse de către compania noastră“, a conchis Ioan Feștilă.
Lasă un răspuns