Maratonul puilor, o „specialitate“ gustată de puțini columbofili

Precedentul material despre zborurile cu puii apărut pe site-ul nostru constituie prima parte a unui mic sondaj de păreri cu privire la concurarea puilor de porumbel în anul nașterii. Am expus părerile mai multor crescători, campioni naționali la diferite categorii, începând cu viteza și terminând cu fondul. Am decis să ne oprim la categoria fond și să abordăm într-un nou articol, în completarea celui dintâi, un fenomen care se desfășoară în provincia Moldova și care presupune angajarea puilor la concursuri de maraton (peste 800 km) și chiar încheierea unor norme la categoria maraton, cu pui de doar câteva luni.

Suceveanul Liviu Ujeniuc se poate lăuda cu o astfel de ispravă. Sezonul trecut, un lot de 12 pui, reproduși în luna ianuarie, a fost pregătit pentru o adevărată provocare. Ei au participat încă de la prima etapă la concursurile cu maturii, reușind la numai câteva luni să țină pasul cu porumbei mult mai experimentați decât ei. Cei doisprezece pui 

au fost angajați și au sosit de la trei etape de viteză și două de demifond. Dacă pentru majoritatea crescătorilor aceste etape ar fi fost deajuns pentru tinerii lor zburători, columbofilul sucevean nu s-a oprit aici. A angajat 3 pui la concursul de maraton Seta 1 (857 km), de unde s-au întors toți trei, dar numai unul dintre aceștia a reușit performanța de a se clasa pe locul 700 din 13,024 de porumbei angajați. A urmat o nouă angajare, tot la un concurs de maraton și anume Seta 2, unde din cei trei pui angajați au mai sosit decât doi, fără a prinde clasamentul. La etapa Madona Național (1.066 km), printre cei 12.423 de porumbei angajați în cursă se aflau și cei doi pui ai crescătorului moldovean. Deși 108, puiul care clasase și la etapa de Seta 1, reușește să sosească acasă a doua zi după lansare, la ora 08:50, acesta nu intră în clasament. Peste patru zile, sosește și 107, celălalt pui îmbarcat. „Onică 108”, așa cum este botezat puiul care dovedește că poate face față și la concursurile de maraton este îmbarcat la o nouă etapă de maraton, Birzai Național, de unde are de parcurs o distanță de 1.072 km și de înfruntat o concurență de aproximativ 10.000 de porumbei. Reușește să sosească acasă după două zile, la ora 15:22 și să claseze, realizând singura normă la categoria Maraton cu un pui reprodus în anul 2018. „Din cei 100 de pui pe care îi reproduc anul, 10-15 sunt selectați pentru a îi juca la maraton. Aceștia stau cu masculii, se antrenează cu masculii și au parte de toată îngrijirea porumbeilor maturi”, explică crescătorul. Ceilalți pui ai columbofilului moldovean sunt angajați la toate etapele din planul de zbor, inclusiv trei etape de fond.
Angajarea puilor la etape de maraton nu este un caz izolat. În anul 2015 mai mulți columbofili din județele Botoșani și Suceava au reușit să încheie norme la maraton cu pui eclozați la începutul aceluiași an, concurând după un plan de zbor care conținea și două etape de maraton. Locul 1 național a fost ocupat de Mihai Țurcanu, un columbofil foarte cunoscut și cu realizări notabile în concursurile de maraton și care, între cei șapte pui care au realizat norma la maraton, a mai ocupat și locurile 5 și 6. Punctajul care l-a propulsat pe Mihai Țurcanu pe locul 1 național de numai 38, 09 puncte a fost realizat din două sosiri foarte bune de la concursurile Seta 1 și Seta 2. Campionul național, puiul cu seria 0005521, s-a clasat pe locul 6 din 1142 de porumbei, de la o distanţă de 844 km, respectiv locul 11 din 335 porumbei. „Sunt un susținător și un promotor al zborurilor de maraton cu puii. Sunt foarte importante în a demonstra valoarea porumbeilor noștri, așa cum s-a întâmplat și cu campionul meu. Acesta provine dintr-o familie de foarte buni zburători, tatăl său fiind frate cu părinții altor doi campioni naționali. Ca linie, tatăl provine din vechii porumbei ai familiei Kipp, iar mama are la bază porumbei Florizoone”, ne-a declarat columbofilul botoșănean. Deși a reușit să aibă cel mai bun pui în zborurile de maraton, Mihai Țurcanu recunoaște că nu este la îndemâna oricui să își concureze puii la etape de maraton. El recomandă ca puii să fie foarte bine îngrijiți, antrenați și zburați măcar la trei etape de fond pentru a le vedea adevărata valoare. Cu un an mai devreme, în 2014, columbofilul ieșean Sorin Alupului reușea aceeași performanță. Clasând două etape de 839 km și totalizând un punctaj de 30,13 puncte, puiul cu seria 155895 s-a clasat pe locul 1 național din 30 de pui care au reușit să încheie norma.
Din rezultatele amintite și luând în considerare și ceilalți pui care au reușit să zboare mai multe maratoane la vârsta de doar câteva luni, se nasc mai multe întrebări. Cum trebuie zburați puii pentru a nu îi compromite pentru maturitate? Efortul sau șocurile prin care trec în cadrul etapelor pot afecta iremediabil un pui, terminându-i cariera de zburător înainte de a începe? Însă, probabil întrebarea la care se gândește orice columbofil nu poate fi alta decât: sunt puii capabili să zboare, fără urmări grave, etape de maraton?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO