Locul 1 Madona Național 2018, o femelă talentată

Ediția precedentă a maratonului național Madona a fost încă o dovadă a dimensiunii pe care încep să o aibă etapele naționale organizate de Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România. Bucurându-se de o promovare foarte bogată din partea organizatorilor, în cadrul cursei de la Madona din sezonul trecut au participat un număr record de columbofili. Nu mai puțini de 900 de crescători din județele din Moldova au îmbarcat un număr impresionant de 12.423 de porumbei.

Lansarea acestora a avut loc în dimineața zilei de 07 iulie 2018, la ora 05:05, porumbeii având de străbătut o distanță cuprinsă între 1000 și 1200 km până la întoarcerea în crescătorie. Dintre cei 12.423 de porumbei participanți și posibili câștigători, cel mai rapid porumbel al cursei a aparținut tandemului Nicodievici+Pîrvan. Imensa bucurie a fost adusă crescătorilor de către o femelă reprodusă în anul 2014, care a reușit să străbată distanța de 1187 km cu o viteză de 1439.43 m/m, ajungând acasă la ora 18:50, în prima zi a concursului.

Care sex slab…?

George Nicodievici este un tânăr columbofil din Bârlad și, actualmente, își concurează porumbeii în cadrul Asociației Județene Vaslui, afiliată FNCPR. Primele emoții ale competiției le-a trăit concurând din localitatea natală, dar din cauza faptului că era nevoit să călătorească destul de mult pentru a își îngriji porumbeii, în anul 2014 și-a mutat crescătoria în Vaslui. În același an a început colaborarea cu Daniel Pîrvan, în cadrul tandemului „Nicodievici+Pîrvan”, axându-se pe participarea la etapele de maraton. Despre femela care a reușit această performanță, George Nicodievici spune că „este o femelă care mi-a atras atenția încă de când era pui, avea un penaj foarte mătăsos, a zburat foarte bine ca pui și asta m-a făcut să o iau în calcul”. La bază are porumbei originari Ștefan Buțucanu și a demonstrat încă de la început că va face un sezon de zbor reușit. A reușit să claseze și alte etape de maraton, ocupând locul 18 din 529 de porumbei angajați la etapa Seta Provincial (989 km) și locul 70 din 1011 de porumbei la Vilnius (921 km), îndeplinind norme la toate categoriile de maraton: locul 8 județean As Maraton Maturi, locul 10 județean Maraton Extrem Maturi și locul 12 județean Maraton Maturi.

Victorie verificată de o comisie a asociaţiei

Lotul de zburători al tandemului a fost concurat la începutul sezonului după metoda văduviei, urmând ca etapele de distanță să le zboare la natural. Pentru o și mai bună motivație, femela câștigătoare a fost îmbarcată pe pui de aproximativ o săptămână, în perioada pregătitoare până la îmbarcare fiind dusă, împreună cu ceilalți porumbei, la trei antrenamente individuale de la distanța de 80 de km. Imediat după ce sosirea a fost anunțată, pentru a elimina orice urmă de îndoială organizatorii au delegat o comisie de verificare, care s-a deplasat în crescătoria tandemului pentru a verifica corectitudinea unui astfel de rezultat, înregistrat într-o cursă de asemenea amploare. După verificarea fișelor și a ceasului constatator, victoria a fost validată, făcând ca cei doi membri ai tandemului să se înscrie pe lista de aur a câștigătorilor unei etape de maraton național.
„Pentru a câștiga o astfel de etapă este foarte important să avem porumbei sănătoși și de foarte mare calitate. Pe lângă asta, hrana porumbeilor trebuie să fie foarte bună și nu trebuie uitate nici produsele de recuperare și condiționare. Aș mai adăuga rugămintea să lăsăm deoparte, atât cât se poate, invidia și dușmănia și să ne bucurăm mai mult de acest sport deosebit”, a adăugat, în încheiere, George Nicodievici.
Recent, învingătorul de la Madonna a achiziționat mai mulți porumbei din linii celebre de maraton și plănuiește să obțină rezultate frumoase la această categorie în sezoanele care vor urma. Începând cu sezonul de anul acesta va concura cu porumbeii săi dintr-o nouă locație din Vaslui, în tandem cu tatăl său, care este la rândul său columbofil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO