Dintre zonele geografice din care crescătorii de porumbei din România concurează la etapele de maraton, provincia Transilvania este una dintre cele mai grele. Motivele care ne îndreptățesc să facem această afirmație sunt atât de natură geografică, deoarece știm că istorica provincie românească este înconjurată de munți, cât și legate de ruta de zbor sau numărul relativ mic de porumbei care participă la etapele de maraton ale asociațiilor din Transilvania. Astfel, condițiile în care concurează maratoniștii ardeleni sunt, în mare măsură, suficient de anevoioase. Dar nu puține au fost surprizele furnizate de columbofilii de dincolo de Carpați, de foarte multe ori ei adjudecându-și titluri de campion național sau alte clasări pe podiumul României la categoriile de maraton.
Unul dintre cele mai bune exemple pentru a proba cele spuse este sezonul 2015, an în care Marcu Dumitru, membru al asociației columbofile județene din Bistrița-Năsăud, a reușit performanțe greu de egalat. Cu un singur porumbel, mai exact o femelă, Marcu Dumitru a câştigat trei cupe naționale la categoriile de maraton: 1 Național As Maraton Maturi, 2 Național Maraton Național și 3 Național Maraton Maturi. Femela 660800/2012, cea care a realizat un sezon de vis în 2015, este reprodusă din porumbei originali Jos Thone, cumpărați de Marcu Dumitru de la celebrul brand Natural. De altfel, așa cum mărturisește chiar el, 90% din porumbeii cu care concurează au sângele porumbeilor marelui columbofil belgian.
660800/2012- un nou exemplu de performanță folosind metoda „la natural”.
La primul maraton al sezonului 2015, etapa de la Schardin (837 km), a venit și prima sclipire a femelei columbofilului bistrițean: 660800 ocupa locul 1 pe lansare din 830 de porumbei angajați. A urmat o a doua etapă de maraton, mult mai dificilă și cu o concurență mai ridicată, dar viitoarea campioană a crescătorului ardelean s-a descurcat la fel de bine. Reușea, astfel, să se claseze pe locul 12 din 1021 de porumbei de la maratonul Altdorf, etapă cu distanțe de peste 1000 de km. Sosirile foarte bune ale femelei s-au încheiat cum nu se putea mai bine. Ca atunci când totul pare că merge perfect, 660800 termina anul competițional ocupând locul al doilea pe lansare, în urma unei sosiri foarte matinale, la cel mai spectaculos maraton al provinciei, Berlin Național (1017 km). Astfel, la finalul unui sezon excepțional, cu rezultate deosebite la cele trei etape de maraton la care a fost angajată, dintre care două peste 1000 de km, femela lui Marcu Dumitru obținea trei titluri naționale și un binemeritat și rar loc pe lista porumbeilor care câștigă în același sezon de concursuri mai multe premii naționale. Pentru a realiza această performanță, Marcu Dumitru a avut, se pare, toate „ingredientele”: porumbei de calitate și foarte bine motivați. „La fiecare etapă de maraton particip cu o echipă de cinci porumbei. La fel s-a întâmplat și cu femela care a reușit frumoasa performanță în sezonul din 2015. Ca și metodă de zbor, ea a fost zburată la natural, fiind metoda după care îmi zbor porumbeii. Ca să detaliez puțin, înainte de fiecare etapă de maraton, încerc ca femelele să aibă ouă de câteva zile. În momentul în care porumbeii sosesc în crescătorie, ouăle sunt deja aruncate și ei depun altele, pe care le voi arunca iar după următorul maraton și tot așa la fiecare etapă de distanță. În rest, nu pot spune că porumbeii mei și nici femela 660800 au primit ceva special sau au fost motivați în vreun fel anume. Ba, mai mult decât atât, vreau să vă spun că din cauză că porumbeii mei se îmbolnăviseră în acea vreme după ce au mâncat o mâncare la sac cu ceva probleme, am luat hotărârea să nu mai cumpăr mâncare de la firme de specialitate. Astfel, tot sezonul respectiv și chiar și acum porumbeii mei au primit și primesc un amestec de semințe făcut de către mine”, a rezumat Marcu Dumitru, în câteva rânduri, performanța sa din sezonul 2015.
Lasă un răspuns