Olteanul Tudor Marin, un maratonist discret, dar merituos

Ca și provincie columbofilă, Oltenia este una dintre cele mai puternice zone din cadrul Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. Cu un număr destul de important de crescători, Oltenia se poate lăuda în fiecare an cu campioni naționali, atât la maraton, cât și la viteză sau demifond. În toate județele găsim columbofili și porumbei foarte buni, multiplii campioni naționali și participanți la olimpiadele columbofile. Un astfel de crescător este Tudor Marin, columbofil din județul Olt, campion Provinvial Maraton Extrem 2018 şi vice-campion Naţional la aceeaşi categorie anul trecut, pe care vă invităm să-l descoperiţi în rândurile de mai jos.

Rep.: Dle Marin, sunteți un columbofil destul de discret. Cum v-ați descrie, în câteva cuvinte, ca și crescător?
T.M.: Pot să-mi fac o prezentare ca un individ cu personalitate, foarte ambițios, cu mentalitate de învingător, pentru că atunci când îmi propun ceva trebuie să duc la bun sfârșit. Nu suport să pierd decât atunci când totul este corect.

Rep.:
Cum vă caracterizați porumbeii? Care ar fi punctele forte, dar și punctele slabe ale liniei dumneavoastră de porumbei?
T.M.: Pot afirma cu certitudine că porumbeii îl reprezintă pe crescător și invers. Punctele forte ale porumbeilor mei sunt multe, din care aș enumera: rezistență, vitalitate și dorința de a se întoarce la crescătorie.
Rep.: Care este numărul de porumbei pentru fiecare categorie (matcă, pui, zburători) pe care îi aveți sau v-ar plăcea să îi aveți?
T.M.: Întrucât am introdus un lot mare de porumbei în anii 2007-2008, au prezentat ceva probleme cu adaptarea, pe care le-am rezolvat în decursul timpului (4-5 ani). M-ați întrebat despre necesarul de porumbei pentru fiecare categorie (reproducție, pui, zburători), este important să respecți triplul de o sută, fiind regulă de aur pentru porumbei de maraton. În felul acesta poți spera că vei ajunge în top zece la nivel național și te vei menține în această poziție câțiva ani buni. Nu sunt de acord cu cei care achiziționează permanent porumbei, deoarece trebuie să creezi și tu ceva, să-ți pui amprenta personalității tale asupra porumbeilor.
Rep.: Dintre cele două metode de zbor foarte cunoscute, dumneavoastră pe care o folosiți și de ce ați recomanda-o și altor crescători?
T.M.: Cea mai adecvată metodă de zbor este cea care se pretează la timpul pe care tu îl ai la dispoziție pentru porumbei. Eu, de exemplu, folosesc văduvia dublă, o metodă simplă, destul de comodă, ce îți oferă un mare avantaj pentru că poți angaja la concurs alături de masculi și femelele. Porumbeii trec la văduvie în jur de 15-18 aprilie, în așa fel încât, după 5 zile de stat pe cuib să pot, să-i despart la primul concurs. Separarea va dura tot sezonul de zbor până după ultima etapă de concurs, când îi repun în pereche. După, îi las să crească un rând de pui și, când puii vor crește, vor fi separați din nou până în luna aprilie a anului următor.

„Porumbeii mei aruncă prima pană abia la prima etapă de maraton“

Rep.: Cum vă pregătiți reproducătorii înainte de împerechere?
T.M.: După tratamentul profilactic din decembrie pentru salmoneloza, timp de 10-14 zile, urmează în ianuarie profilaxia pentru tricomonoză, deparazitarea și vaccinarea pentru paramixoviroza. Înainte cu circa 21-25 de zile, aproximativ, la începutul lunii aprilie, se face o profilaxie de 5-7 zile pentru tricomonoză, cu o pauză de 1-2 zile când se efecuează vitaminizare. Urmează profilaxie pentru salmonela, 5-7 zile. Până la punerea în perechi trebuie să aibă o pauză de 7-10 zile.

Rep.: Aveți în vedere ca zburătorii dumneavoastră să nu aibă o năpârlire avansată în timpul sezonului?
T.M.: Știu că aceasta este o problemă cu care se confruntă mulți crescători, dar eu nu am probleme, pentru că porumbeii mei aruncă prima pană abia la prima etapă de maraton.

Rep.: Cum descrieți pregătirea porumbeilor pentru angajarea la o etapă? Care sunt pașii pentru o pregătire corectă
T.M.: Pregătirea lotului pentru angajare începe, de fapt, cu întoarcerea de la etapa anterioară, când trebuie făcută recuperarea, care este un lucru esențial. Important este să urmărești porumbeii și să observi, pentru că ei spun totul. După o etapă destul de dificilă, cel mai bun lucru care este de făcut este repausul. Alături de repaus folosesc, în principiu, recuperatori de pe piață.

Rep.: Motivarea este foarte importantă pentru a obține rezultate. Dumneavoastră ce metode de motivare folosiți înainte de o etapă?
T.M.: La primele etape din țară porumbeii nu se văd decât câteva minute, atunci când vin de la concurs și nimic mai mult. Apoi, femelele sunt recuperate de la masculi și duse în compartimentul lor, pe boxe individuale. Începând cu prima etapă de fond se lasă 5-10 minute cu masculii înainte de angajare. La sosire vor sta ceva mai mult, în funcție de cât de dificilă a fost etapă respectivă.

Rep.: Cum vă hrăniți porumbeii în ultimele zile dinaintea îmbarcării?
T.M.: Hrănirea, în principiu, se face diferențiată la masculi față de femele, deoarece femelele trebuie să consume o hrană mai puțin bogată în proteine, pentru a nu le forța acuplarea și, inclusiv, ouatul.

Rep.: Cum vă recuperați porumbeii după o etapă de zbor obișnuită? Dar după una foarte dificilă?
T.M.: Recuperarea este foarte importantă, dar astăzi nu mai este o problemă deoarece în circuit sunt o mulțime de produse pe care nu le mai enumăr, pentru că sunt foarte cunoscute. Important este să nu schimbați metoda în timpul sezonului de concurs.

Puii zboară în anul nașterii, însă maximum 300 de kilometri

Rep.: Ce tratamente considerați că sunt necesare în sezonul competițional și când trebuie efectuate acestea?
T.M.: Sfatul meu este să nu se folosească antibiotice în timpul concursurilor, decât atunci când este absolută nevoie de ele. Protejați ficatul porumbeilor pe cât posibil puteți! Orice antibiotic prezintă reacții adverse și lasă sechele hepatice ce se recuperează destul de greu sau deloc.

Rep.: Care sunt tratamentele anuale obligatorii, în opinia dumneavoastră, și când le administrați?
T.M.: Dacă doriți să asigurați sănătate maximă faceți profilaxie cu vaccinuri adecvate!

Rep.: Despre produsele naturiste, ce ne puteți spune?
T.M.: Produsele naturiste nu au o importanță decât foarte, foarte mică, deoarece nu au o acoperire științifică adecvată, ca, de exemplu, pentru un produs medicamentos, a cărui eficiență este garantată după ani îndelungați de studii și testare în timp.

Rep.: Cum vă îngrijiți puii în anul nașterii?
T.M.: Acord o atenție deosebită puilor în anul de nașterii și pe urmă deoarece ei reprezintă viitorul unei crescătorii. Nu folosesc tratamente la pui în afară celor profiactice, antibioticele fiind pe planul doi. Intervin numai atunci când este cazul.

Rep.: Cum vă antrenați și concurați puii în anul nașterii? Ce distanță considerați că este suficientă pentru ei?
T.M.: Porumbeii de maraton, în principiu, se maturizează mai târziu. De asta, angajarea lor o fac numai în țară, pe o distanță de 250-300 km liniari.

Puii sunt selectaţi încă de la înţărcare

Rep.: Dl. Marin, descrieți, din punct de vedere fizic, porumbelul perfect pentru categoria de zbor preferată!
T.M.: Porumbelul de concurs trebuie să se dezvolte armonios, excluzând variantele cu probleme de la înțărcare sau cele de pe parcursul anului. Porumbelul de maraton, ca să performeze, trebuie să prezinte o aripa bine aerisită, cu o plutire peste medie, brațul foarte scurt, un stern puternic și puțin coborât, o furcă bine sudată, iar musculatura bine dezvoltată și elastică.

Rep.: Cum procedați pentru a întări și a proteja imunitatea porumbeilor dumneavoastră? Au probioticele un rol în acest scop?
T.M.: Imunitatea unui porumbel este nativă, dar o putem crește prin alimentație adecvată, vitamine multiple, probiotice și imunizările standard.

Rep.: Faceți o selecție a porumbeilor rămași după sezonul de concursuri?
T.M.: Selecția porumbeilor o fac de la înțărcarea puilor, când îndepărtez exemplarele ce nu corespund fizic sau prezintă un defect cât de cât vizibil. Urmăresc zborul în jurul crescătoriei și observ exemplarele care tind să strice trena lotului. În timpul concursurilor sunt îndepărtați cei cu întârzieri repetate și cei care dau semne de oboseală pronunțată. În principiu, după sezonul de concursuri vor fi excluși din lot toți indivizii care nu au reuşit să aibă clasări bune.

Rep.: Când considerați că un porumbel și-a încheiat cariera de zburător și trebuie introdus la matcă?
T.M.: La reproducție vor rămâne numai porumbeii ce au clasat 3-4 maratoane anual, timp de 3-5 ani, și au realizat performanțe de vârf.

Rep.: La final, ca un cuvânt de încheiere, cum ați caracteriza fenomenul columbofil din România? Ce recomandări aveți pentru o competiție cât mai corectă și cu un nivel cât mai ridicat?
T.M.: Fenomenul columbofil în România a suferit în ultima perioada transformări majore, fiind dominat de crescători cu posibilităţi financiare consistente, care achiziționează porumbei valoroși. Este, totuși, regretabil că mulți dintre aceștia nu ajung să facă performanță de vârf, deoarece ei văd acest sport ca pe o afacere. Recomandările mele ar fi ca, pe lângă banii investiți, trebuie să pui foarte multă pasiune în ce faci, să studiezi foarte, foarte mult tot ce ține de acest sport, de la achiziționarea de păsări, adăposturi corespunzătoare, hrană adecvată, antrenamente și altele. Pentru o competiție cât mai corectă la nivel național, la etapa de maraton extrem, propun să se facă lansări întârziate, în așa fel încât să nu ajungă porumbeii în prima zi de concurs în nicio zonă din cele pe care sunt dispuși crescătorii participanți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ro_RO
ro_RO