Așa cum s-a preconizat încă dinainte de a se da startul noului sezon de concursuri, numărul de porumbei și de crescători care au participat la prima etapă a Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România a fost unul, de-a dreptul, colosal. La nivel național, zeci de mii de porumbei au fost lansați în dimineața zilei de 04 mai 2019, zi care va face parte din istoria frumoasă a columbofiliei românești, pentru a ne readuce aminte tuturor de momentul în care țara noastră, grației eforturilor FNCPR, a reușit să depășească un prag care cu multă vreme în urmă părea de nedepășit.
Pentru foarte multe asociații din țară, numărul de porumbei îmbarcați pentru prima etapă a fost unul fără precedent. În majoritatea asociațiilor s-a depășit numărul, și așa suficient de mare, de zece mii de porumbei angajați pentru prima etapă de viteză, ajungându-se, în unele județe, până aproape de douăzeci de mii de porumbei.
„Ungureanu: Avem cel mai mare număr de porumbei de până acum!”
O astfel de situație a cunoscut asociația columbofilă din județul Olt, coordonată de președintele Cernătoiu Remus, medic veterinar și totodată columbofil. La prima etapă, cu lansare din localitatea Ploiești, asociația Olt a înregistrat o creștere cu peste 3000 de porumbei față de anii precedenți, în condițiile în care, așa cum arată președintele asociației, nu au participat toți membrii afiliați. „Lansarea porumbeilor pentru prima etapă din planul de zbor al asociației noastre a avut loc din localitatea Ploiești. Am reușit să strângem un număr uriaș de porumbei, aproximativ 13700, concuraţi de 290 de crescători, în condițiile în care nu toți crescătorii noștri au participat la îmbarcare, din motive diferite. În total, sunt afiliați în jur de 340 de crescători, ceea ce înseamnă că și numărul de porumbei este mult mai mare. Sigur că este o evoluție îmbucurătoare pentru noi, în condițiile în care în anii trecuți aveam undeva în jur de 10.000-11.000 de porumbei”, a declarat Emil Ungureanu, tehnicul asociației. La un număr la fel de impresionant a ajuns și asociația Caraș-Severin, pentru prima etapă fiind angajați peste 12.000 de porumbei, de către cei 270 de crescători care au participat. „Prima etapă, cu lansare din localitatea Cenad, a fost o etapă foarte bună din toate punctele de vedere. În primul rând, au participat foarte mulți porumbei, adunându-se un număr de aproximativ 12.700. Consistent a fost și numărul de crescători, undeva în jur de 270. Am reușit să ajungem la aceste cifre datorită faptului că zburăm toți după un singur plan de zbor, am concurat împreună, nu au mai fost fragmentării și iată că am ajuns la o creștere enormă. În trecut, asociația noastră, deși avea cam același număr de membri, nu reușea să strângă mai mult de 11.000 de porumbei la prima etapă”, ne-a explicat Dorel Badea, președintele asociației.
Număr record de porumbei îmbarcați la Dolj
În aceeași zonă a țării, asociația județeană Dolj, una dintre cele mai importante asociații din România, a înregistrat, la rândul ei, un număr record de porumbei pentru prima etapă a planului de concursuri. „Pentru noi, Titu, prima etapă din acest an, a adus cu sine înregistrarea unui record absolut. Niciodată până acum asociația Dolj nu a a avut atâția porumbei participanți! Am avut 12.076 de porumbei care au concurat la această etapă, iar în ceea ce privește crescătorii, au participat 244 de columbofili. Este o evoluție enormă, din toate punctele de vedere, mai ales că de etapa următoare o să fim și mai mulți crescători. La Calafat se va organiza un centru de îmbarcare pentru un număr de 31 de crescători din Bulgaria, care vor participa împreună cu noi la următoarele etape din planul de zbor. Dacă până acum aveam undeva în jur de 10.000 de porumbei, de acum înainte, cel puțin în acest sezon, și cu participarea columbofililor bulgari, o să avem aproximativ 300 de membrii și 13.000 de porumbei”, ne-a declarat Florin Gâtejescu, președintele asociației doljene și prim-vicepreședinte al FNCPR.
De două ori aproape de 30.000 de porumbei angajați
O situație cu totul specială s-a putut observa în cadrul asociației columbofile din Bucureşti, în special, în contextul statutului deosebit pe care aceasta îl are, dar și datorită înființării recente, prin votul favorabil exprimat de delegații prezenți la Conferința națională a FNCPR de la Brașov, a asociației județene Ilfov. Astfel, columbofilii din capitală și din județele din jurul Bucureștiului au avut la dispoziție două planuri de zbor și s-au organizat în două grupe de competitori. Prima dintre aceste grupe a reunit doar crescătorii din capitală, în număr de 235, care au organizat prima etapă de zbor din localitatea Focșani, etapă pentru care au fost îmbarcați nu mai puțin de 10.334 de porumbei. În cadrul celei de a doua grupări au participat peste 340 de columbofili din București, Ilfov, Giurgiu și Dâmbovița. Aceștia au îmbarcat un total de peste 18.000 de porumbei, care au fost lansați din localitatea Ianca. Astfel, făcând un total al porumbeilor din această zonă, putem observa foarte ușor că s-ar ajunge la peste 27.000 de porumbei, și asta doar în trei județe ale României.
Recordul absolut de porumbei și crescători care au luat parte la prima etapă de concurs din acest an a fost stabilit de asociația Prahova, asociație condusă de Florin Bilan, președintele Comisiei Național Sportive a FNCPR. Împărțită, de asemenea, în două zone, asociația prahoveană a cumulat un total de mai bine de 22.000 de porumbei și 700 de crecători. Prima dintre zone și cea mai numeroasă a organizat prima etapă din localitatea Ludus, etapă la care au luat parte 17643 de porumbei și 538 de crescători. Cea de a doua zonă de participanți a preferat o altă rută de zbor și anume spre Bulgaria, având prima etapă din localitatea Ruse, etapă la au participat 5440 de porumbei și 163 de crescători. Făcând un exercițiu de imaginația și punând împreună aceste cifre înregistrate în Prahova, în condițiile în care toți crescătorii ar fi participat la o singură etapă, comună, s-ar fi stabilit cel mai mare număr de porumbei care ar fi participat la o etapă de concurs organizată vreodată în România.
Așadar, prima etapă, care tocmai s-a încheiat, a sezonului 2019 a fost etapa la care a participat cel mai mare număr de porumbei și de crescători din toată istoria columbofilă a țării noastre, lucru care nu face decât să ne bucure și să ne dea încredere că viitorul sportului columbofil românesc este pe drumul cel bun.
Lasă un răspuns